Print

Recept: Aubergines met feta uit de oven (Imam Bayildi)

Dit is zo’n gerecht dat je stiekem meevoert naar Turkije! Ik hou van aubergines, want het is een veelzijdige groente. Maar ze zijn toch het allerlekkerst als ze uit de oven komen, en de combinatie aubergines met feta uit de oven is helemaal geweldig.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 2-4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Turkse Keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Ingrediënten aubergines:

  • 2 aubergines
  • zeezout
  • olijfolie
  • 100 gram feta

Ingrediënten knoflookpasta:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 3 theelepels gemalen koriander
  • 1.5 theelepels zeezout

Ingrediënten pittige tomatensaus:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 4 trostomaten, ontveld, zonder pitjes en in kleine stukjes
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 theelepels fijngehakte dragon
  • rasp van 1/2 citroen + sap van 1/2 citroen
  • scheutje water
  • peper en zout

Extra:

  • vijzel

Instructions

  1. Halveer de aubergines in de lengte en kerf met een punt van een scherp mes het vruchtvlees in. Bestrooi de snijkant met zout, druk beiden helften weer op elkaar en laat 30 minuten uitlekken in een vergiet. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (160 hete lucht). Spoel na 30 minuten de aubergines af en besprenkel ze van binnen en buiten met olijfolie. Leg in een braadslee en zet 10 minuten in de oven.
  2. Maak vervolgens de knoflookpasta: Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak de knofloop een paar minuten totdat ze begint te kleuren. Wrijf in een vijzel de knoflook+olie, zout en koriander tot een dikke pasta. Haal hierna de aubergines uit de oven en laat ze een klein beetje afkoelen.
  3. Verhit voor de tomatensaus de uien in een koeken- of hapjespan. Roer het paprikapoeder en de cayenne peper er doorheen, en bak alles 2-3 minuten. Voeg de tomaten toe met het citroenrasp, citroensap, peterselie en dragon. Voeg evt  een scheutje water toe, en breng op smaak met peper en zout. Blijf zachtjes doorroeren tot het een dikke saus vormt. (dit zijn stappen die je gerust een dag van tevoren al kunt voorbereiden).
  4. Verwarm voor het serveren van de Imam Bayildi de oven op 180 graden / 160 hete lucht. Leg de aubergines in een grote ovenschaal, en snijd desnoods een plakje van de bolling af zodat de onderkant recht komt te liggen (en niet omrolt). Bestijd de aubergine met de knoflookpasta en druk dit in het vruchtvlees en tussen de inkepingen. Smeer er een volle lepel tomatensaus overheen, en verkruimel hier vervolgens de feta kaas overheen. Besprenkel heel licht met olie en zet de aubergines 10-15 minuten in de oven totdat de kaas is gesmolten.
  5. Serveer deze aubergines met feta uit de oven warm, of laat afkoelen tot kamer temperatuur.

Afiyet Olsun!  (=Eet smakelijk)

Groetjes, Betty

Keywords: aubergine, feta, tomaten, citroen, koriander,