Ik hou wel van een beetje zoet-zuur bij mijn gerechten! Met name bij pittige gerechten is een zoet-zure bite een heerlijke smaakmaker. Dus ik deel dan ook het basisrecept voor zelf atjar met komkommer maken.
Oorspronkelijk zou je atjar daags van tevoren maken en gewoonweg laten wecken in potten. Een beetje zoals bij het fermenteren van groenten of het maken van pickles en kimchi. Dit recept voor atjar met komkommer is dan ook bedoeld om snel atjar te maken als je net pas hebt bedacht dat je bijvoorbeeld vanavond nog Indonesische gerechten wilt gaan maken.

Gerechten om atjar bij te serveren
Mijn favoriete gerechten om atjar bij te serveren zijn dan ook vaak pittige gerechten uit Indonesie of Aziatische keukens. Wat dacht je bijvoorbeeld van Vegan rendang van Jackfruit met een snelle atjar van rode kool? Of dit rijstgerecht met gewokte biefreepjes met dus de zoetzure atjar van komkommer. Het smaakt ook heerlijk bij deze pinda kip uit de slowcooker trouwens!
Recept: atjar met komkommer

- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 20 minuten (+ koelen)
- Yield: 4 personen 1x
- Category: bijgerecht
- Cuisine: Indonesische keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 100 ml witte wijnazijn
- 40 gram suiker
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 1 komkommer
Instructions
- Snijd de komkommer in zeer dunne ronde plakken. Gebruik hiervoor een mandoline of gebruik simpelweg een kaasschaaf. Stop in een kom of weckpot.
- Verwarm de azijn met de suiker en kruiden in een steelpannetje. Wacht tot de suiker oplost en laat daarna 1 minuut zachtjes koken.
- Zet het vuur ui en verwijder de kruiden uit het azijn mengsel.
- Giet daarna (voorzichtig!) over de komkommer en laat daarna afkoelen. Zet apart om minstens 30 minuten in te laten trekken.
- Bewaar de atjar met komkommer na het afkoelen in de koelkast en dan is het gerust nog een paar dagen houdbaar.
Eet smakelijk!
Notes
Variatietip: Vervang de komkommer door een kwart gesneden rode kool.
Of gebruik een groente mix (atjar tjampoer) van:
- een kwart witte kool fijngesneden
- halve rode paprika in blokjes
- 1 wortel julienne gesneden.
- verdubbel in dat geval wel de ingrediënten voor de atjar en
- voeg 1 eetlepel kurkuma poeder + 1 tl gember poeder extra toe voor het koken.
Keywords: atjar, zoetzoer, pickles, groenten, komkommer

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze zoetzure atjar met komkommer wilt gaan maken!

Geef een reactie