Print

Recept: zoetzuur met komkommer (acar ketimun)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Bij Indonesische gerechten mag er nooit een zoetzuur van komkommer aan tafel ontbreken. Deze zoetzure komkommer salade marineer je slechts een uurtje in azijn, zout en suiker en daarna is het een heerlijk fris bijgerecht voor kruidig en pittig eten. Ook zeer geliefd in de Surinaamse keuken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min + marineren
  • Total Time: > 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 sjalotje
  • 1 komkommer
  • 100 ml rijstazijn of witte wijnazijn
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • 1 rode peper, in ringen(optioneel)

Instructions

  1. Pel de sjalot en snijd in flinterdunne halve ringen. Stop in een kommetje of weckpot.
  2. Snijd de komkommer in zeer dunne ronde plakken. Gebruik hiervoor een mandoline of gebruik simpelweg een kaasschaaf en voeg toe aan de sjalot.
  3. Voeg de azijn, suiker en zout toe en roer het geheel door elkaar. Voeg eventueel een rode peper toe aan de marinade. Dek af en laat minstens 1 uur staan om alle smaken goed in in te laten trekken.
  4. Bewaar de zoetzuur met komkommer maximaal 2 dagen in een afgeloten (weck)potje in de koelkast. 

Eet smakelijk!

Notes

Variatietips: stop de marinade in een klein steelpannetje en voeg tevens 2 kruidnagels en 1 blaadje laurier toe. Breng aan de kook en laat daarna direct afkoelen. Voeg daarna de komkommer toe en laat marineren volgens recept.