• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Aardperensoep met salie en Parmezaanse kaas

Aardperensoep met salie en Parmezaanse kaas

21 februari 2022 Door Nanda Appelman Reageer

Ik heb me toch een heerlijk winterse soeprecept voor jullie. Deze vegetarische soep is gemaakt van de vergeten groente aardpeer en wordt op smaak gebracht met Parmezaanse kaas. Het is een makkelijke soep die je doordeweeks in mum van tijd op tafel kunt hebben staan. Als voorgerecht, lunch of samen met wat brood als licht diner is deze aardperen soep met salie een aanrader!

De vergeten groente: aardpeer

Laatst zag ik aardperen in de aanbieding bij mijn supermarkt en dat leek me een goed moment om deze groenten eens uit te proberen. Ik moet namelijk eerlijk bekennen dat ik nog nooit aardperen had gegeten. Blijkbaar ben ik niet de enige, want waar de aardpeer vroeger erg populair was, lijkt dit nu meer een vergeten groente te zijn geworden. Het is een typisch winterproduct en ik besloot er dan ook deze winterse aardperensoep met salie en Parmezaanse kaas mee te maken.

Wat zijn aardperen?

Aardperen smaken een beetje zoet en wat nootachtig. En ze zijn erg gezond! Deze groenten zitten onder andere vol ijzer en calcium. En ze bevatten inuline wat een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Dus voldoende redenen om deze groenten (vaker) uit te proberen toch? Ga jij dan lekker aan de slag met deze aardperensoep met salie en Parmezaanse kaas? Aardperen worden trouwens ook wel ‘topinambour’ genoemd of Jerusalem artichoke vanwege de vergelijkbare smaak. Dan weet je waar je naar op zoek kunt gaan in de supermarkt 😉

recept aardperensoep met salie en parmezaanse kaas © bettyskitchen.nl

Nog meer winterse recepten om van te smullen

Proeft deze aardperensoep met salie je wel naar meer? Dan hebben wij nog meer winterse recepten om van te smullen! Niet alleen de aardpeer is een typische smaakmaker uit dit seizoen, maar wat dacht je van spruitjes, knolselderij en hutspot? Eerder deelden we op Betty’s Kitchen namelijk ook dit recept voor knolselderij soep met blauwe kaas, maar ook deze spruitjessoep met kastanjechampignons. Daarnaast ging ik tevens aan de slag met een fantastische hutspot soep met gekarameliseerde ui. Heerlijke recepten met wintergroenten om bij op te warmen tijdens deze donkere, koude dagen. Want dan is er niks lekkerders dan een flinke kom warme soep toch?


Print

Recept: Aardperensoep met salie en Parmezaanse kaas

recept aardperensoep met salie en parmezaanse kaas © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Deze vegetarische soep is gemaakt van de vergeten groente aardpeer en wordt op smaak gebracht met Parmezaanse kaas. Het is een makkelijke soep die je doordeweeks in mum van tijd op tafel kunt hebben staan. Als voorgerecht, lunch of samen met wat brood als licht diner is deze aardperen soep met salie een aanrader!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 3 personen 1x
  • Category: Soep recept
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram aardperen
  • 1 grote aardappel (kruimig)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groentebouillonblokje voor 0.5 liter bouillon
  • 15 blaadjes verse salie
  • 100 ml. sojaroom
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • Peper en zout
  • Olie om te bakken

Instructions

  1. Schil de aardperen en aardappel en snij in grove blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Ook de ui schil je en snij je fijn. Pers de teentjes knoflook alvast uit en knip of snij de salie fijn. Rasp de Parmezaanse kaas alvast. 
  2. Verwarm de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Bak hierin de ui totdat deze glazig is en verwarm vervolgens de knoflook nog even mee. Voeg de aardappel toe samen met 750 ml. water en het groentebouillonblokje. Breng het water aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Vervolgens voeg je de aardperen toe en kook het geheel voor nog eens 10 minuten.
  3. Als laatste voeg je de salie en sojaroom toe aan de pan. Mix de soep met een staafmixer of in een keukenmachine tot een egaal geheel. Proef en voeg naar eigen smaak peper en zout toe. Serveer de soep met de Parmezaanse kaas eroverheen gestrooid.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Keywords: soep, aardpeer, aardappel, salie, parmezaanse kaas, room, vegetarisch, glutenvrij

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept aardperensoep met salie en parmezaanse kaas © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze winterse aardperensoep met salie en parmezaanse kaas wilt gaan maken!

Category: Lunch recepten, Soep Recepten Tags: aardappels, aardperen, bouillon, Glutenvrij, knoflook, Nanda Appelman, Parmezaanse kaas, salie, seizoensgroenten, slagroom, sojaroom, uien, vegetarisch, Winter

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Havermout taartjes met pompoen en chocolade
Volgend bericht: Traybake met pasta, venkel en worst »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • 10x Recepten voor nacho’s en tortilla chips
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in