Oktober is het seizoen van de pompoen! Maar wist je dat je pompoen ook langer houdbaar kunt maken en zelfs ‘wecken’ in glazen potten. Maak er bijvoorbeeld deze smaakvolle pompoen chutney van naar recept uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek.
Over: Jadis’ Lemon Kitchen kookboek
Ik heb al vaker geschreven over mijn foodie friend Jadis Schreuder van culinaire website TheLemonKitchen.nl. Jadis is een echte fijnproever heeft onlangs haar 3e kookboek uitgebracht waarin ze ons meeneemt in haar zoektocht naar de perfecte smaakbalans van gerechten. Met maar liefst 70 eenvoudige succesrecepten, die speciale mensen en herinneringen bij haar oproepen. Dit 3e kookboek is een stuk persoonlijker, maar gaat aan de basis om handvatten geven waarom bepaalde combinaties goed werken in gerechten. Deze – op het oog – simpele pompoen chutney is een voorbeeld van uitgedachte smaken en texturen die je in elke hap terug proeft. Ontzettend leuk en leerzaam dus!
“De 5 smaken zijn natuurlijk zoet, zuur, zout, bitter en umami, maar ik focus vooral op deze smaakmakers in mijn kookstijl. Dan kijk ik naar de textuur: staan er contrasterende texturen tegenover elkaar? Welke kooktechnieken ga ik inzetten?.. Ik wil jou uitnodigen jouw eigen smaak en kookstijl te onderzoeken en te freestylen met de bouwstenen uit dit boek.”
-Jadis Schreuder (auteur)
Wat is pompoen chutney?
Een chutney is een smaakmaker die oorspronkelijk uit de Indiase keuken komt. Het is een uitstekende manier om (restjes) groente of fruit te preserveren en langer houdbaar te maken. Normaliter wordt hier azijn en suiker voor gebruikt, maar je kunt ook kruiden, specerijen en andere smaakmakers toevoegen. In het seizoen van de pompoen heb je nu misschien al gauw een halve pompoen over bij bereiden van recepten, en die kun je dan zeker gebruiken om Jadis’ pompoen chutney van te maken. Deze wordt op smaak gebracht met o.a. kaneel, rozijnen, mosterdzaad en citroenen. Het resultaat is een heerlijk pompoen chutney die je als bijgerecht kunt serveren of, mijn favoriet, als broodbeleg met bijvoorbeeld (blauwe) kaas. Probeer bijvoorbeeld ook eens Jadis’ recept voor een pompoen burger!
Heb jij deze al in huis?
Recept: Pompoen chutney – uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek
Deze pompoen chutney is een geweldige manier om je pompoenen ‘langer houdbaar’ te maken. Met een chutney conserveer je groente of fruit door deze in te koken met suiker en azijn. Zo krijg je een heerlijke smaakmaker in de vorm van een saus, dip, bijgerecht of simpelweg broodbeleg erbij. Lekker met muskaatpompoen, rode ui en rozijnen.
Ingredients
- 500 gram ronde biologische muskaat pompoen *
- 2 rode uien
- 2–3 gram madame jeanette, fijngesneden en zaadjes verwijderd
- handje biologische blauwe rozijnen (bijv. Blue Thompson)
- 200 gram rietsuiker
- 1 el. ingelegde mosterdzaadjes
- 2 citroenen, sap + zeste
- 100 ml. naturel witte azijn
- 100 ml. water
- olijfolie, voor bakken
Extra:
- braadpan met deksel
- rasp of zester
- Weckpot(ten) ½ L. inhoud
- pureestamper (optioneel)
Instructions
- Schil (optioneel) de pompoen. Snijd de pompoen in plakken en vervolgens blokjes van 1 cm x 1 cm. Pel de uien en snipper deze.
- Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Doe de pompoen, ui en madame jeanette in de pan en bak gedurende 5 minuten.
- Voeg de rozijnen, suiker, zout, kaneel, ingelegde mosterdzaadjes en citroen zest toe. Pers de citroenen uit en voeg het sap samen met de azijn toe aan de pan.
- Blijf op middelhoog vuur roeren en voeg eventueel een scheutje water toe. Plaats vervolgens de deksel op de pan, verlaag het vuur en laat 30 minuten zachtjes sudderen. Tussendoor roer je een paar keer door en voeg eventueel een beetje extra water toe.
- Aan het einde van de bereidingstijd kun je eventueel en pureestamper gebruiken om (een deel van) de chutney wat fijn te stampen voor een meer ‘jam’ structuur. Schenk de pompoen chutney daarna in de weckpot(ten) en sluit direct de deksel. Laat volledig afkoelen.
- In de voorraadkast is een ongeopende pot met chutney maanden lang houdbaar. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast voor gerust 2 -3 weken.
Notes
*In plaats van een pompoen schillen en in blokjes snijden kun je ook kiezen voor blokjes muskaat pompen uit de diepvries. Deze kun je makkelijk op voorraad houden en zorgt er voor dat je dit recept voor pompoenchutney in een handomdraai kunt maken.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van Pompoen Chutney naar recept uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek.
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Geef een reactie