Print

Recept: Pompoen chutney – uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze pompoen chutney is een geweldige manier om je pompoenen ‘langer houdbaar’ te maken. Met een chutney conserveer je groente of fruit door deze in te koken met suiker en azijn. Zo krijg je een heerlijke smaakmaker in de vorm van een saus, dip, bijgerecht of simpelweg broodbeleg erbij. Lekker met muskaatpompoen, rode ui en rozijnen.

Ingredients

Scale
  • 500 gram ronde biologische muskaat pompoen *
  • 2 rode uien
  • 23 gram madame jeanette, fijngesneden en zaadjes verwijderd
  • handje biologische blauwe rozijnen (bijv. Blue Thompson)
  • 200 gram rietsuiker
  • 1 el. ingelegde mosterdzaadjes (bijv. ‘Mosterd Kaviaar’ van Kesbeke)
  • 2 citroenen, sap + zeste
  • 100 ml. naturel witte azijn
  • 100 ml. water
  • olijfolie, voor bakken

Extra: 

  • braadpan met deksel
  • rasp of zester
  • Weckpot(ten) ½ L. inhoud
  • pureestamper (optioneel)

Instructions

  1. Schil (optioneel) de pompoen. Snijd de pompoen in plakken en vervolgens blokjes van 1 cm x 1 cm. Pel de uien en snipper deze.
  2. Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Doe de pompoen, ui en madame jeanette in de pan en bak gedurende 5 minuten.
  3. Voeg de rozijnen, suiker, zout, kaneel, ingelegde mosterdzaadjes en citroen zest toe. Pers de citroenen uit en voeg het sap samen met de azijn toe aan de pan.
  4. Blijf op middelhoog vuur roeren en voeg eventueel een scheutje water toe. Plaats vervolgens de deksel op de pan, verlaag het vuur en laat 30 minuten zachtjes sudderen. Tussendoor roer je een paar keer door en voeg eventueel een beetje extra water toe.
  5. Aan het einde van de bereidingstijd kun je eventueel en pureestamper gebruiken om (een deel van) de chutney wat fijn te stampen voor een meer ‘jam’ structuur. Schenk de pompoen chutney daarna in de weckpot(ten) en sluit direct de deksel. Laat volledig afkoelen.
  6. In de voorraadkast is een ongeopende pot met chutney maanden lang houdbaar. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast voor gerust 2 -3 weken.

Notes

*In plaats van een pompoen schillen en in blokjes snijden kun je ook kiezen voor blokjes muskaat pompen uit de diepvries. Deze kun je makkelijk op voorraad houden en zorgt er voor dat je dit recept voor pompoenchutney in een handomdraai kunt maken.