Roti plaat is het bekende platbrood of broodpannenkoek dat vaak wordt gegeten met masala kip, aardappels of kousenband. Surinaamse roti is een bekend comfort food gerecht dat zeer populair is als afhaalmaaltijd. Hoewel je kant-en-klare Roti vellen bij de Toko kunt vinden, is het ook heel makkelijk om zelf roti plaat te maken. Gewoon in een mum van tijd en in een koekenpan, dus check het recept hieronder.
Waar eet je roti pannenkoek bij?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is “roti” niet een kip kerrie of aardappel gerecht uit de Surinaamse keuken. Roti is de benaming van een platbrood, ook wel broodpannenkoek, waar je diverse bijgerechten geserveerd krijgt. De meest bekende is waarschijnlijk de masala kip met aardappels. Maar je kunt versgebakken roti plaat namelijk ook serveren met gekookte eieren , gebakken aardappels, gestoofde soorten vlees of kip, maar ook groenten zoals kousenband.
Zelf roti plaat maken
Hieronder geef ik je een basisrecept voor zelf roti plaat maken. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden voor het maken van deze Surinaamse brood pannenkoek. Je kunt ten eerste namelijk diverse bloemsoorten gebruiken. Traditioneel gebruikt men volkoren of witte tarwebloem. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een mix van bloem en kikkererwtenmeel gebruiken. Niet alleen kleurt je roti dan een beetje oranje, maar hij krijgt ook een fantastische smaak. En dan zijn er ook nog variaties op roti vellen maken die gevuld zijn met bijvoorbeeld peulvruchten of aardappels. Maar daar moet ik maar een aparte blogpost aan wijden denk ik.
Recept voor zelf Roti Plaat maken
- Prep Time: 15 min + 1 uur rusten
- Cook Time: 15 min
- Total Time: 90 minuten
- Yield: 6 stuks 1x
- Category: Brood
- Method: bakken
- Cuisine: Surinaamse Keuken
Ingredients
Basisrecept roti deeg:
- 150 gram volkoren tarwemeel
- 150 gram tarwebloem
- 1 el. bakpoeder
- 1 tl. baking soda
- ½ tl. zout
- 250 ml. warm water
- 2 el zonnebloem olie + extra voor het bakken en bestrijken
Extra:
- keukenmixer met deeghaak
- koekenpan of pannenkoekenpan
- vochtige theedoek
- bakkwast of schuimspaan, voor bedruipen met olie
- huishoudfolie
Instructions
- Meng volkorenmeel en tarwebloem met bakpoeder, baking soda en zout in een mixer kom. Voeg de zonnebloem olie en slechts de helft van het water toe. Plaats de deeghaak en kneed het deeg gedurende 10 minuten goed door. TIP: kneed je met de hand? Dan heb je echt een goede 15-20 minuten nodig. Hoe langer je kneed hoe zachter en beter je roti brood pannenkoek wordt. Voeg tussentijds gerust meer van het water toe om het deeg minder droog en elastischer te maken. Is je deeg te nat? Voeg dan weer wat extra bloem of meel toe.
- Dek de kom af met een licht vochtige doek en laat 1 uur rusten. De tussentijd gebruik je bijvoorbeeld om kerrie eieren of de bekende masala kip of aardappels te bereiden, waar je de roti dus straks mee gaat eten.
- Verdeel het deeg in 6 stukken. Bestuif een werkblad en deegroller met bloem. Rol de stukken deeg uit tot dunne ronde platen.
- Smeer een koekenpan in met een beetje olie en bak hier een voor een de roti in. Telkens na het omdraaien bestrijk je de bakzijde met wat zonnebloemolie. Je kunt hiervoor een bakkwast gebruiken, maar ook een schuimspaan (met paar gaatjes) gebruiken om olie in te plaatsen en vliegensvlug over de pannenkoek heen druppelen. De olie zorgt ervoor dat de brood pannenkoeken lekker flexibel en zacht blijven.
- Bak roti niet te lang of te donker, dan blijven ze ook lekker zacht. Plaats de roti op een ruim bord. Serveer je vergebakken roti warm of afgekoeld. Wat je over hebt kun je oprollen en in een zip-lock bag stoppen. Je kunt de pannenkoeken dan namelijk tot 2 dagen in de koelkast bewaren of invriezen tot max 1 maand.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Roti met kikkererwten meel:
Vervang het volkorenmeel door een gelijke hoeveelheid kikkererwten meel. Let op op, dit deeg plakt wat meer en is moeilijk te bollen, maar wel zo ontzettend lekker!! Tijdens het bakken kleurt de roti dan ook een beetje oranje. Net als de standaard roti ook bedruipen met olie om lekker zacht te houden.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf roti plaat maken. Want deze Surinaamse brood pannenkoek is geweldig!
Geef een reactie