Indonesische gerechten worden traditioneel geserveerd met een beetje sambal. Een pittige pasta gemaakt van rode pepers. Zelf sambal maken is niet moeilijk en wordt gemaakt in een vijzel of bijvoorbeeld gebakken in een pannetje. Ik vertel je er graag wat meer over en daarbij tevens de verschillen voor sambal oelek, sambal goreng en sambal manis of sambal ketjap.
Wat is sambal?
Sambal is een typisch Indonesisch bijgerecht gemaakt van gemalen rode Spaanse pepers. Deze worden in Indonesië ook Lombok genoemd. Pepers zijn een geliefd ingrediënt in de Indonesische en Indische keukens omdat ze pedas (pit) toevoegen aan veel gerechten. Er zijn heel veel verschillende soorten sambal te maken. De ene is zout van smaak, de ander juist weer zoet, maar er zijn ook sambals met bijvoorbeeld tomaten, gemalen noten of zelfs boontjes, sambals op basis van groene pepers en meer. Ik heb in ieder geval mijn drie favorieten recepten voor zelf sambal maken hieronder uitgewerkt want deze moet iedere liefhebber in zijn koelkast hebben staan!
Ben jij ook een enorme liefhebber van de Indonesiche keuken? Check hier alle Indonesische en indische gerechten op een rijtje.
Verschil tussen sambal oelek , goreng (gebakken) en manis (ketjap)
Sambal oelek is simpelweg sambal uit de vijzel. Dat laatste wordt in Indonesië namelijk een ‘ulekan’ genoemd en is dus de basis sambal van gevijzelde pittige pasta van rode pepers (Lombok). Er wordt zout en azijn aan toegevoegd om te conserveren en qua smaak is het dus ook een hartige of zoute sambal. Sambal goreng en sambal manis daarentegen zijn gebakken varianten waar je smaakmakers zoals laos of zelfs zoete ketjap aan toevoegt. Door deze sambals te bakken worden ze langer houdbaar. Wist je dat je met sambal goreng ook de bekende gewokte boontjes (buncis) of Sambal Telor (met gefrituurde eieren) maakt? Ketjap manis is lekker zoet en tevens DE smaakmaker in deze zoete Babi Kecap met varkensvlees. Daarnaast maakte onze Nanda overigens ook deze Sri-Lankaanse Pol Sambol met kokos. Die is ook erg fijn van smaak!
Heb je deze al in huis?
Recept: Zelf Sambal maken (oelek, goreng, manis etc)
Sambal oelek is een basis recept voor sambal uit de vijzel. Deze fijne peper pasta is een beetje zoutig van smaak en is een basisingredient voor heel veel Indonesische gerechten. De hartige gebakken sambal goreng en zoete sambal manis (of sambal ketjap) is een lekker bijgerecht voor over veel gerechten. Het voegt namelijk pit en tevens een zoetje en zuurtje toe. Dit zijn heerlijke bijgerechten die niet mogen ontbreken op je Indonesische rijsttafel.
- Yield: voor 1 kommetje of weckpotje 1x
- Category: dips, dressings en sauzen
- Method: uleken
- Cuisine: Indonesische keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Voor de sambal oelek (sambal ulek)
- 10 Spaanse peper (Lombok)
- 1 tl. zout
- 1 el. azijn
_________________
Voor de gebakken sambal (sambal goreng)
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 6 el zonnebloemolie
- 4 el sambal oelek (zie hierboven)
- 2 el ketjap manis
- 2 el lichtbruine basterdsuiker
- 2 tl gemalen laos (of gember)
- 1 tl zout
- 1 tl trassie
- 50 gram tomatenpuree
_________________
Voor de zoete sambal (sambal manis):
- 7 rode Spaanse pepers (Lombok)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 5 el. zonnebloemolie
- 3 el. lichtbruine basterdsuiker
- 1 el. tamarinde pasta *
- 1 el. zoete ketjap manis
- snufje zout
(* in plaats van tamarinde kun je ook granaatappel melasse of citroensap gebruiken)
__________________
Instructions
Gevijzelde Sambal Oelek (sambal ulek) maken:
- Dit is het basis recept voor sambal uit de vijzel. Verwijder de groene steel van de lombok en snijd het vruchtvlees in ringen.
- Stop de lombok in de vijzel (Ulek) en voeg het zout en azijn toe. Vijzel de pepers tot een fijne chili pasta.
- Bewaar de sambal oelek in een gesloten weckpot in de koelkast. Dan is het 1 maand houdbaar.
__________________
Gebakken sambal (sambal goreng) maken:
- Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en pers deze uit. Voeg de zonnebloem olie toe aan een hete wokpan en bak hierin de uitjes en knoflook goudbruin. Dit duurt zo’n 5 – 10 minuten – blijf voortdurend omscheppen.
- Voeg dan de sambal oelek, palmsuiker, laos, zout en trassie toe en bak de sambal goreng gedurende 5 minuten, terwijl je regelmatig over de bodem roert. Voeg tussentijds steeds een eetlepel warm water toe als het droog begint te koken.
- Aan het einde voeg je de ketjap en tomatenpuree toe en laat kort meebakken om op te lossen. Zet daarna het vuur uit en laat wat afkoelen. Bewaar de sambal Goreng in een gesloten weckpot in de koelkast. Dan is het 3 weken houdbaar.
__________________
Zoete gebakken sambal (sambal manis of sambal kecap) maken:
- Verwijder de groene steel van de lombok en snijd het vruchtvlees in ringen. Stop in een blender of keukenmachine (staafmixer kan ook) en pureer de Lombok samen met de ui en knoflook tot een pasta.
- Verwarm een steelpannetje op mediumvuur en voeg de olie toe. Schep de peper pasta erbij en bak de peperpasta gedurende 30 minuten zachtjes gaar. Roer tussentijds regelmatig door.
- Voeg tot slot de suiker, tamarinde, ketjap en zout toe en roer goed door. Blijf verwarmen tot de suiker volledig opgelost is. Zet daarna het vuur uit en laat wat afkoelen.
- Bewaar de sambal manis in een gesloten weckpot in de koelkast. Dan is het 3 weken houdbaar.
__________________
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met zelf sambal maken. Van gevijzelde sambal oelek tot gebakken hartige sambal goreng maar ook de gebakken zoete sambal manis of sambal ketjap.
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Geef een reactie