• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Zelf Sambal maken (oelek, goreng, manis etc)

Zelf Sambal maken (oelek, goreng, manis etc)

1 juli 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Indonesische gerechten worden traditioneel geserveerd met een beetje sambal. Een pittige pasta gemaakt van rode pepers. Zelf sambal maken is niet moeilijk en wordt gemaakt in een vijzel of bijvoorbeeld gebakken in een pannetje. Ik vertel je er graag wat meer over en daarbij tevens de verschillen voor sambal oelek, sambal goreng en sambal manis of sambal ketjap.

Wat is sambal?

Sambal is een typisch Indonesisch bijgerecht gemaakt van gemalen rode Spaanse pepers. Deze worden in Indonesië ook Lombok genoemd. Pepers zijn een geliefd ingrediënt in de Indonesische en Indische keukens omdat ze pedas (pit) toevoegen aan veel gerechten. Er zijn heel veel verschillende soorten sambal te maken. De ene is zout van smaak, de ander juist weer zoet, maar er zijn ook sambals met bijvoorbeeld tomaten, gemalen noten of zelfs boontjes, sambals op basis van groene pepers en meer. Ik heb in ieder geval mijn drie favorieten recepten voor zelf sambal maken hieronder uitgewerkt want deze moet iedere liefhebber in zijn koelkast hebben staan!

Ben jij ook een enorme liefhebber van de Indonesiche keuken? Check hier alle Indonesische en indische gerechten op een rijtje.


basis recept zelf sambal maken © bettyskitchen.nl
basis recept zelf sambal maken  pittige pasta van rode pepers © bettyskitchen.nl
basis recept zelf sambal maken © bettyskitchen.nl
Gevijzelde Sambal Oelek maken
zelf gebakken sambal goreng maken © bettyskitchen.nl
Gebakken Sambal Goreng maken (met knapperige uitjes)
basis recept zelf sambal maken - pittige pasta van rode pepers © bettyskitchen.nl
Zoete Sambal Manis maken (sambal ketjap)

Verschil tussen sambal oelek , goreng (gebakken) en manis (ketjap)

Sambal oelek is simpelweg sambal uit de vijzel. Dat laatste wordt in Indonesië namelijk een ‘ulekan’ genoemd en is dus de basis sambal van gevijzelde pittige pasta van rode pepers (Lombok). Er wordt zout en azijn aan toegevoegd om te conserveren en qua smaak is het dus ook een hartige of zoute sambal. Sambal goreng en sambal manis daarentegen zijn gebakken varianten waar je smaakmakers zoals laos of zelfs zoete ketjap aan toevoegt. Door deze sambals te bakken worden ze langer houdbaar. Wist je dat je met sambal goreng ook de bekende gewokte boontjes (buncis) of Sambal Telor (met gefrituurde eieren) maakt? Ketjap manis is lekker zoet en tevens DE smaakmaker in deze zoete Babi Kecap met varkensvlees. Daarnaast maakte onze Nanda overigens ook deze Sri-Lankaanse Pol Sambol met kokos. Die is ook erg fijn van smaak!


zelf gebakken sambal goreng maken © bettyskitchen.nl
basis recept zelf sambal maken © bettyskitchen.nl

Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Zelf Sambal maken (oelek, goreng, manis etc)

basis recept zelf sambal maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Sambal oelek is een basis recept voor sambal uit de vijzel. Deze fijne peper pasta is een beetje zoutig van smaak en is een basisingredient voor heel veel Indonesische gerechten. De hartige gebakken sambal goreng en zoete sambal manis (of sambal ketjap) is een lekker bijgerecht voor over veel gerechten. Het voegt namelijk pit en tevens een zoetje en zuurtje toe. Dit zijn heerlijke bijgerechten die niet mogen ontbreken op je Indonesische rijsttafel.

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: voor 1 kommetje of weckpotje
  • Category: dips, dressings en sauzen
  • Method: uleken
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Voor de sambal oelek (sambal ulek)

  • 10 Spaanse peper (Lombok)
  • 1 tl. zout
  • 1 el. azijn

_________________

Voor de gebakken sambal (sambal goreng)

  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 6 el zonnebloemolie
  • 4 el sambal oelek (zie hierboven)
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl gemalen laos (of gember)
  • 1 tl zout
  • 1 tl trassie
  • 50 gram tomatenpuree

_________________

Voor de zoete sambal (sambal manis):

  • 7 rode Spaanse pepers (Lombok)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 el. zonnebloemolie
  • 3 el. lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el. tamarinde pasta *
  • 1 el. zoete ketjap manis
  • snufje zout

(* in plaats van tamarinde kun je ook granaatappel melasse of citroensap gebruiken)

__________________

Instructions

Gevijzelde Sambal Oelek (sambal ulek) maken:

  1. Dit is het basis recept voor sambal uit de vijzel. Verwijder de groene steel van de lombok en snijd het vruchtvlees in ringen.
  2. Stop de lombok in de vijzel (Ulek) en voeg het zout en azijn toe. Vijzel de pepers tot een fijne chili pasta.
  3. Bewaar de sambal oelek in een gesloten weckpot in de koelkast. Dan is het 1 maand houdbaar.

__________________

Gebakken sambal (sambal goreng) maken:

  1. Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en pers deze uit. Voeg de zonnebloem olie toe aan een hete wokpan en bak hierin de uitjes en knoflook goudbruin. Dit duurt zo’n 5 – 10 minuten – blijf voortdurend omscheppen.
  2. Voeg dan de sambal oelek, palmsuiker, laos, zout en trassie toe en bak de sambal goreng gedurende 5 minuten, terwijl je regelmatig over de bodem roert. Voeg tussentijds steeds een eetlepel warm water toe als het droog begint te koken.
  3. Aan het einde voeg je de ketjap en tomatenpuree toe en laat kort meebakken om op te lossen. Zet daarna het vuur uit en laat wat afkoelen. Bewaar de sambal Goreng in een gesloten weckpot in de koelkast. Dan is het 3 weken houdbaar.

__________________

Zoete gebakken sambal (sambal manis of sambal kecap) maken:

  1. Verwijder de groene steel van de lombok en snijd het vruchtvlees in ringen. Stop in een blender of keukenmachine (staafmixer kan ook) en pureer de Lombok samen met de ui en knoflook tot een pasta.
  2. Verwarm een steelpannetje op mediumvuur en voeg de olie toe. Schep de peper pasta erbij en bak de peperpasta gedurende 30 minuten zachtjes gaar. Roer tussentijds regelmatig door.
  3. Voeg tot slot de suiker, tamarinde, ketjap en zout toe en roer goed door. Blijf verwarmen tot de suiker volledig opgelost is. Zet daarna het vuur uit en laat wat afkoelen.
  4. Bewaar de sambal manis in een gesloten weckpot in de koelkast. Dan is het 3 weken houdbaar.

__________________

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

basis recept zelf sambal maken - pittige pasta van rode pepers (lombok) © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met zelf sambal maken. Van gevijzelde sambal oelek tot gebakken hartige sambal goreng maar ook de gebakken zoete sambal manis of sambal ketjap.

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: Aziatische keuken, azijn, basis recept, chilipepers, Glutenvrij, Indonesische keuken, ketjap, knoflook, pepers, rode peper, sambal, spaanse peper, suiker, Surinaamse keuken, uien, vegetarisch, zoet, zout

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Babi Kecap – uit Restaurant BLAUW kookboek
Volgend bericht: Groene aspergesalade met aardbeien »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee