Print

Recept: Zelf Sambal maken (oelek, goreng, manis etc)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Sambal oelek is een basis recept voor sambal uit de vijzel. Deze fijne peper pasta is een beetje zoutig van smaak en is een basisingredient voor heel veel Indonesische gerechten. De hartige gebakken sambal goreng en zoete sambal manis (of sambal ketjap) is een lekker bijgerecht voor over veel gerechten. Het voegt namelijk pit en tevens een zoetje en zuurtje toe. Dit zijn heerlijke bijgerechten die niet mogen ontbreken op je Indonesische rijsttafel.

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: voor 1 kommetje of weckpotje 1x
  • Category: dips, dressings en sauzen
  • Method: uleken
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de sambal oelek (sambal ulek)

  • 10 Spaanse peper (Lombok)
  • 1 tl. zout
  • 1 el. azijn

_________________

Voor de gebakken sambal (sambal goreng)

  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 6 el zonnebloemolie
  • 4 el sambal oelek (zie hierboven)
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl gemalen laos (of gember)
  • 1 tl zout
  • 1 tl trassie
  • 50 gram tomatenpuree

_________________

Voor de zoete sambal (sambal manis):

  • 7 rode Spaanse pepers (Lombok)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 el. zonnebloemolie
  • 3 el. lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el. tamarinde pasta *
  • 1 el. zoete ketjap manis
  • snufje zout

(* in plaats van tamarinde kun je ook granaatappel melasse of citroensap gebruiken)

__________________

Instructions

Gevijzelde Sambal Oelek (sambal ulek) maken:

  1. Dit is het basis recept voor sambal uit de vijzel. Verwijder de groene steel van de lombok en snijd het vruchtvlees in ringen.
  2. Stop de lombok in de vijzel (Ulek) en voeg het zout en azijn toe. Vijzel de pepers tot een fijne chili pasta.
  3. Bewaar de sambal oelek in een gesloten weckpot in de koelkast. Dan is het 1 maand houdbaar.

__________________

Gebakken sambal (sambal goreng) maken:

  1. Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en pers deze uit. Voeg de zonnebloem olie toe aan een hete wokpan en bak hierin de uitjes en knoflook goudbruin. Dit duurt zo’n 5 – 10 minuten – blijf voortdurend omscheppen.
  2. Voeg dan de sambal oelek, palmsuiker, laos, zout en trassie toe en bak de sambal goreng gedurende 5 minuten, terwijl je regelmatig over de bodem roert. Voeg tussentijds steeds een eetlepel warm water toe als het droog begint te koken.
  3. Aan het einde voeg je de ketjap en tomatenpuree toe en laat kort meebakken om op te lossen. Zet daarna het vuur uit en laat wat afkoelen. Bewaar de sambal Goreng in een gesloten weckpot in de koelkast. Dan is het 3 weken houdbaar.

__________________

Zoete gebakken sambal (sambal manis of sambal kecap) maken:

  1. Verwijder de groene steel van de lombok en snijd het vruchtvlees in ringen. Stop in een blender of keukenmachine (staafmixer kan ook) en pureer de Lombok samen met de ui en knoflook tot een pasta.
  2. Verwarm een steelpannetje op mediumvuur en voeg de olie toe. Schep de peper pasta erbij en bak de peperpasta gedurende 30 minuten zachtjes gaar. Roer tussentijds regelmatig door.
  3. Voeg tot slot de suiker, tamarinde, ketjap en zout toe en roer goed door. Blijf verwarmen tot de suiker volledig opgelost is. Zet daarna het vuur uit en laat wat afkoelen.
  4. Bewaar de sambal manis in een gesloten weckpot in de koelkast. Dan is het 3 weken houdbaar.

__________________