Bij kroketten en bitterballen denk je aan een typische Hollandse snack uit de frituur! Maar qua vulling kun je natuurlijk alle kanten op. Nu met de zomerse temperaturen leek het mij leuk om eens een pittige kroket te maken die doet denken aan verre oorden. En zo werd een Thaise curry kroket een feit!
Thaise curry met kip als kroket vulling
Kroketten zijn geliefd bij velen en de gloeiendhete snacks uit de frituur mogen niet ontbreken tijdens een feestje of borrel. Maar wist je dat je met het maken van de kroketten vulling echt alle kanten op kunt? Ik maakte namelijk deze pittige vulling met typische Thaise smaakmakers. Deze Thaise curry kroket met kip en kokosmelk, maar ook pepertjes en citroengras is een heerlijk alternatief en lekker zomers gefrituurd borrelhapje of snack! De kip is lekker zacht gekookt in bouillon breng je dus heerlijk op smaak. Voeg gerust meer of minder pepers toe in dit recept. Wil je toch liever voor die oer-Hollandse variant voor kroketten met rundvlees gaan, neem dan een kijkje bij dit basis recept.
Nog meer lekkere Thaise recepten
Bij Betty’s Kitchen zijn wij groot fan van Thaise curry’s en de bijbehorende curry pasta’s. Niet alleen gebruik je dit om de Thaise curry kroketten met kip mee te maken, maar je maakt er ook deze heerlijke Thaise mosselen met noodles mee klaar! Deze Thaise groene curry met kipfilet en courgette is overigens ook een aanrader en voor de liefhebber van biefstuk is deze rode rundvleescurry met aubergines op de website terug te vinden. Koel je smaakpapillen na afloop af met een lekker Thais dessert van banaan in kokosmelk. Of ga voor een decadent tropisch (soft) ijsdessert geserveerd in een kokosnoot!
Recept: Thaise curry kroket met kip
Bij kroketten en bitterballen denk je aan een typische Hollandse snack uit de frituur! Maar je kunt natuurlijk ook een pittige vulling met typische thaise smaakmakers. Deze Thaise curry kroket met kip en kokosmelk is een heerlijk alternatief en lekker zomers gefrituurd borrelhapje of snack!
- Prep Time: 30 min + 1 uur + rusten
- Cook Time: 10 min
- Total Time: 2 uur en 40 minuten
- Yield: 20 stuks 1x
- Category: borrelhapjes
- Method: Frituren
- Cuisine: Thaise keuken
Ingredients
Voor de kip:
- 750 gr kippenpoten
- 1 L water
- 1 kippenbouillon blokje
- 1 laurierblaadje
- duimpje gember
Voor de ragout:
- 2 sjalotjes, zeer fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 1 stengel citroengras
- 2 el gele curry pasta
- 60 gram roomboter
- 60 gram bloem + extra
- 400 ml kokosmelk
- 1 el fijngehakte koriander
- 1 tl geraspte limoen schil
Voor het paneren:
- 100 gram bloem
- 2 eieren
- 150 gram paneermeel
- 1 liter zonnebloemolie of frituurolie
Extra:
- vijzel (of gebruik een blender of hakmolen)
- frituurpan of grote braadpan
Instructions
- Stop de kippenpoten in een ruime pan en overgiet met water. Voeg het bouillonblokje, laurier en gember in dikke plakken toe. Plaats de deksel op de pan. Breng aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat de kippenpoten in 1 uur zachtjes gaar stoven. Giet de kippenpoten af en laat iets afkoelen. (P.S. de kippenbouillon heb je niet nodig maar kun je gebruiken voor een ander recept.) Verwijder het vel en bot. Het kippenvlees hak je in stukken en zet apart.
- Pel de sjalotten en snijd in stukjes. Pel de knoflook en snijd in stukken. Verwijder de steel en snijd de rode peper in stukken. Hak de citroengras in kleine stukjes. Vijzel de sjalotten, knoflook, peper en citroengras in een vijzel (of gebruik een klein hakmolentje) tot een grove pasta. Je wilt de ‘stukjes’ straks nog in de kroket kunnen proeven.
- Smelt de boter in een pannetje. Schep de inhoud van de vijzel + currypasta toe en bak het geheel aan gedurende een paar minuten. Schep daarna de bloem erbij en bak gedurende 2- 3 minuten al roerende om. Je krijgt nu een roux die een beetje zanderig en zeer licht bruin zal worden met lekker veel ‘stukjes’ er in.
- Schenk vervolgens de kokosmelk erbij en breng dit al roerende aan de kook. Laat daarna 5 minuten zachtjes doorkoken. Zet daarna het vuur uit.
- Spatel vervolgens het gare kippenvlees, de koriander en citroen rasp door de vulling. Breng op smaak met peper en zout.
- Schep de vulling in een ruime ovenschaal en verdeel goed over de bodem. Dek af met huishoudfolie en doe dit rechtstreeks op de vulling zodat je voorkomt dat er zich een ‘velletje’ gaat vormen. Laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.
- Zet ondertussen vast 3 kommen klaar: een kommetje met bloem, een kommetje met geklutste eieren en een kommetje met paneermeel.
- Vorm met natte handen 20 staven van de afgekoelde vulling. Wentel de staven eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door de paneermeel. Leg de Thaise curry kroketten op een bord en zet nogmaals 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Verhit de friteuse tot 180 graden. Als je een pan met olie gebruikt verhit deze dan gerust 2-3 minuten op hoog vuur en doe een stukje broodkorst erin. Zodra deze mooi lichtbruin bakt is de olie klaar voor gebruik en op temperatuur. Verlaag het vuur naar middelmatig en bak de Thaise kroketjes in batches gedurende 5 minuten goudbruin. Niet teveel tegelijkertijd frituren hoor! Serveer direct!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Bewaar dit recept op Pinterest!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Thaise curry kroket met kip!
Geef een reactie