• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Nagerechten / Banaan in kokosmelk (Thais dessert)

Banaan in kokosmelk (Thais dessert)

19 mei 2016 Door Betina Oostveen Reageer

Naast de curry’s, rijstgerechten en Thaise soepen, moet ik natuurlijk ook een echt Thais dessert met jullie delen. De ideale manier om je pittige Thaise maaltijd af te sluiten is namelijk met banaan in kokosmelk als toetje.

Banaan in kokosmelk (Thais dessert)

Het is een combinatie van 2 ingredienten, die ik tijdens mijn vakantie elke dag weer tegenkwam op mijn bord: bananen en kokosmelk! En die twee samen maken een waanzinnig simpel maar lekker dessert.

Typisch Thaise Toetjes

Thailand is niet het land van taartjes en gebakjes. Maar aangezien er vers fruit in overvloed is, kun je ook vooral veel toetjes met fruit verwachten. Een Thaise dame vertelde mij ook dat je het eten van pittig Thaise gerechten, ook het beste kunt afblussen met zuivel en romige producten.  Zoals room, yoghurt of kokosmelk. Er zit namelijk een bestanddeel in dat er voorzorgt dat de pittige kruiden makkelijk in worden opgelost en afgevoerd. Dat is ook de reden waarom je beter een glas melk kunt drinken bij een te pittige maaltijd, ipv een glas water.  Maar voldoende rijst of zelfs brood bij je maaltijd wil ook al helpen hoor! Je maag en darmen zullen je er dankbaar voor zijn!

Banaan in kokosmelk (Thais dessert)

 

Mijn favoriet tijdens de vakantie werd dan ook het traditionele Banaan in kokosmelk. Als je namelijk  kokosmelk en suiker samen verwarmd, wordt deze wat dikker en stroperig. Het neigt een beetje naar Dulce de Leche maken. En hoewel ik onze normale bananen gebruik in dit recept, moet ik toch eerlijk vermelden dat die kleine romige Thaise banaantjes nog het allerlekkerst zijn. Maar die heb ik helaas nog niet kunnen spotten bij de Toko.

Een belangrijk punt: zet het vuur echt in de lage stand. Als je kokosmengsel teveel gaat ‘borrelen’ tijdens het koken, kook je de bananen letterlijk kapot en dat zou zonde zijn. Je moet echt nog een lekkere bite overhouden en geen banaanpudding maken. Alhoewel dat misschien ook wel heel lekker is hoor.

Recept Banaan in kokosmelk:

(dessert voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 2 grote bananen,
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml),
  • 1 kaneelpijpje,
  • 1/2 vanille stokje (of 1 theelepel vanille extract),
  • snufje zout,
  • 50 gram (Muscovado*) suiker.

*Muscovado suiker is ongeraffineerde suiker, met een heerlijke, intense smaak. Je kokosmelk kleurt hier echter bruin van.

Extra:

  • kookpan, met deksel.

Bereidingstijd: 15 minuten.

Bereidingswijze Banaan in kokosmelk:

  1. Pel de bananen en snijd in plakken van 2 cm dik. Stop in de kookpan. Giet de kokosmelk in de pan, samen met het kaneel pijpje, 1/2  uitgeschraapte vanille peul en een snufje zout. Verdeel tot slot de suiker over de pan en verwarm op middelmatig vuur.
  2. Zodra de banaan in kokosmelk tegen het kookpunt begint te komen (meestal binnen een 1-2 minuten), draai je het vuur laag en laat zachtjes doorgaren gedurende 10 minuten. Doe dit zonder deksel op de pan en roer het mengsel af en toe door.
  3. Verwijder het kaneelpijpje, schep de bananen uit de pan en verdeel over 4 kommetjes. Lepel hier vervolgens een beetje kokosmelk overheen.
  4. Je kunt eventueel nog een klein snufje kaneelpoeder toevoegen. En traditioneel hoor je deze banaan in kokosmelk ook warm te eten.

Let op! Je kunt banaan in kokosmelk niet voorbereiden of bewaren. Het garingsprocess zet door en de bananen verkleuren namelijk nog steeds na het koken.

Eet smakelijk,

Groetjes, Betty

Banaan in kokosmelk (Thais dessert)

Category: Nagerechten Tags: bananen, dessert, kaneel, kokosmelk, suiker, Thaise Keuken, vanille

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Panorama Rail Restaurant in Amsterdam
Volgend bericht: Tagliatelle met blauwe kaas + Castello Blogevent »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 15x Oranje recepten voor Koningsdag
  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • indiase bloemkoolsoep met indiase kerrie kruiden Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl

Caribische viscurry

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase aardappel curry met doperwten aloo mutter © bettyskitchen.nl

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

indiase bloemkoolsoep met indiase kerrie kruiden

Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in