Heb jij wel eens zelf een oer-Hollandse boterkoek gemaakt? Je hebt slechts een paar standaard ingrediënten hiervoor benodigd. Speciaal voor de aankomst van Sinterklaas bakten wij thuis een speculaas boterkoek met amandelspijs. Dit is een heerlijk variatie recept voor boterkoek maken!
Variatie recept speculaas boterkoek met amandelspijs
Omdat Sinterklaas weer naar Nederland kwam was ik van plan om iets met speculaaskruiden te maken. Het basisrecept voor boterkoek maken staat al een aantal jaar op deze website en is dan ook perfect om zelf nog extra smaakmakers aan toe te voegen, zoals dus speculaaskruiden. Door de boterkoek dan ook nog eens een middenlaag van amandelspijs te geven kregen we een mooie lookalike van de traditionele ‘gevuld speculaas maken. Dit was zo leuk, snel en makkelijk te maken dat ik het recept absoluut even hier moet delen! De liefhebbers van boterkoek kunnen ook nog hun hart ophalen met deze recepten voor boterkoek met witte chocolade en pistaschenoten en de zomerse variant met citroen en gember. Vindt jij boterkoek ook zo lekker?
Nog meer recepten met speculaas en amandelspijs
In de aankomende Sinterklaas periode kun je er niet omheen: je gaat overal heel veel lekkers en recepten tegenkomen met de speculaas en amandelspijs. Deze smaakmakers zijn onlosmakend verbonden met 5 december en naast de verplichte speculaas brokken past onderstaande speculaas boterkoek hier ook perfect bij. Wil je nog meer lekkers hiermee proberen? Maak dan bijvoorbeeld eens deze speculaastaart met amandelspijs en abrikozen! Of maak een superdeluxe appeltaart met noten en amandelspijs. Uiteraard mag onze oud-Hollandse klassieker ‘gevulde speculaaskoeken‘ ook niet ontbreken in dit rijtje! Wist je dat amandelspijs trouwens ook heel erg lekker is in gevulde croissants? De Italianen maken hier een heerlijk ontbijtje mee klaar namelijk!
Recept: Speculaas Boterkoek met Amandelspijs
Een boterkoek is een echte Hollandse traktatie. Je hebt slechts een paar standaard ingrediënten hiervoor benodigd. Speciaal voor de aankomst van Sinterklaas bakten wij thuis een speculaas boterkoek met amandelspijs. Dit is een heerlijk variatie recept voor boterkoek maken!
Ingredients
- 250 gr bloem
- 200 gr (witte) basterdsuiker
- 1 el speculaaskruiden (of gebruik pumpkin spice)
- snufje zout
- 225 gr KOUDE roomboter
- 200 gr amandelspijs
- beetje koffiemelk (of losgeklopt ei), om te bestrijken
- 1 el amandelschaafsel
Extra:
- Keukenmixer met deeghaak
- boterkoek bakblik 23 cm
- OF gebruik een springvorm met doorsnede 22 – 24 cm
- kaasschaaf (of scherp mes)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
- Stop de bloem, suiker, speculaaskruiden en zout in de mengkom van de mixer. Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Plaats de deeghaak en mix de ingrediënten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangende bal ontstaat.
- Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
- Verdeel het deeg in 2 stuks – weeg eventueel af-. Druk 1 deel van het speuclaas boterkoekdeeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand.
- Gebruik een kaasschaaf om plakken van de korte zijde van het amandelspijs af te schafen. Verdeel de plakken over het deeg in de vorm en knip en snijd bij tot de hele vorm bedekt is in een evenredige laag.
- Rol de overige helft van het deeg uit tot een ronde lap ter grote van de vorm en plaats deze voorzichtig op de spijs. Druk het geheel eventjes aan.
- Trek met een vork strepen en vervolgens een ruitjespatroon over de bovenkant van het deeg. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk. Bestrooi tot slot met de amandelschaafsel.
- Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak de speculaas boterkoek in 15 -18 minuten goudbruin en gaar. Plaats daarna de vorm op een rooster buiten de oven en laat de boterkoek in de vorm volledig afkoelen. Voor het serveren snijd je hem in 16 smalle punten.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als dit recept voor speculaas boterkoek met amandelspijs wilt gaan maken voor tijdens de Sinterklaas viering.
Geef een reactie