Heb je deze zomer een beetje heimwee naar Italie? Geen zorgen, want op deze site vindt je genoeg Italiaanse recepten om van te smullen. Zoals deze zoete risotto taart met rozijnen en pijnboompitten. Niet mierzoet of zo, maar met een klein vleugje cognac om het leven even extra te vieren. Ga jij hem ook maken?
Italiaanse kaas taart maken
Het recept voor deze zoete risotto taart is afkomstig uit het De Smaak van Italie Magazine nr. 98. Ik had hem ooit uitgeknipt en in mijn dikke receptenboek bewaard. Na lang wachten heb ik hem dan eindelijk een keertje teruggevonden en gemaakt. Nu kan ik eerlijk zeggen dat deze taart zeker vaker op het menu gaat komen en dat dit ook een zeer geslaagde taart voor de feestdagen gaat zijn! Lekker voor bij een goede espresso en zowel warm als koud te serveren! Tijdens het bakken scheidt de taart zich in twee lagen. Namelijk een ‘bodem’ van risotto rijst, rozijnen en pijnboompitten en daarbovenop een soort romige flan of pudding laag. Het is zo’n fantastisch dessert geworden en je kunt zelfs nog meer variëren door de rozijnen en pijnboompitten te vervangen door noten of gekonfijte vruchten.
Nog meer Italiaanse taarten en dolci om van te smullen
In Italie zijn de dol op het maken van zoete baksels, taarten en dolci om van te smullen. Als nagerecht of gewoon tussendoor. Er is altijd nog wel een gaatje over voor zoete Italiaanse lekkernijen. Zo ben jij vast al bekend met de tiramisu, de Italiaanse klassieker met lange vinger, koffie en mascarpone. Maar wist je dat deze Sbrisolona koek ook een absolute lekkernij is voor bij de koffie. In Italie worden de seizoensvruchten vaak verwerkt tot jam en dan komen deze crostata’s weer heel goed van pas. Wist je dat ricotta kaas overigens ook vaak wordt gebruikt om zoete kaastaarten van te maken? En nu mag je deze zoete risotto taart ook toevoegen aan het lijstje met verrukkelijke Italiaanse dolci.
Recept: zoete Risotto Taart
Deze zoete risotto taart met rozijen en pijnboompitten is op en top Italiaans! Niet mierzoet maar wel met een klein vleugje cognac om het leven even extra te vieren. Ik heb zelf nog extra gewelde rozijnen en pijnboompitten toegevoegd, maar je kunt dit ook achterwege laten of vervangen door bijv. noten of gekonfijte vruchten.
- Prep Time: 15 min
- Cook Time: 1 uur
- Total Time: 1 uur en 15 minuten
- Yield: 10 personen 1x
- Category: Taart
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 60 gr rozijnen
- 150 gr risotto rijst
- 1200 ml volle melk
- 3 el griesmeel
- 8 eieren
- 250 gr fijne suiker
- 3 el cognac
- ½ citroen
- 40 gr pijnboompitten
Extra:
- springvorm 24 – 25 cm
- boter of bakpspray voor invetten
- bakpapier
- aluminium folie
Instructions
- Wel de rozijnen in een kommetje met heet water gedurende 15 minuten.
- Stop de rijst met ⅔ van de melk in een pannetje en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken maar roer regelmatig over de bodem om te voorkomen dat de rijst gaat plakken. Giet vervolgens de rijst af maar vang de melk op en bewaar voor later in dit recept.
- Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Let op: deze springvorm dient goed te sluiten, gebruik anders een bakvorm met vaste bodem. Vet de zijkanten en bodem in met bakspray of boter en bestuif compleet met het griesmeel. Leg vervolgens de vorm ondersteboven en laat het overtollige griesmeel er uit vallen.
- Tip van Betty: Leg 2 stukken aluminium folie als een kruis op elkaar en plaats hier de bakvorm in het midden van het kruis. Vouw de folie naar binnen en vorm als het ware een jasje om de springvorm. Zo voorkom je dat eventueel beslag uit de springvorm in de oven sijpelt en aanbakt.
- Klop de eieren licht en schuimig in een grote mengkom. Klop tussentijds geleidelijk de suiker er door en tevens de cognac. Rasp de schil van de citroen (of gebruik het sap) en voeg ook toe.
- Meng de warme melk met de overgebleven ⅓ koude melk om af te koelen. Giet dit in een dun straaltje bij de eieren, terwijl je rustig blijft kloppen.
- Giet de rozijnen af en dep een beetje droog. Voeg de rozijnen, rijst en pijnboompitten toe aan het beslag en meng het geheel goed door. Giet in de springvorm en schuif in de voorverwarmde oven. Bak de zoete risotto taart gedurende 50 minuten gaar in de oven. Steek er een prikker in om te checken of hij gaar is: de prikker dient schoon uit het midden te komen. De taart is stevig en goudbruin aan de bovenkant. Serveer warm of koud.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Italiaanse zoete risotto taart met rozijnen en pijnboompitten wilt gaan maken!
Geef een reactie