Dit is de lekkerste goulash die je ooit gaat proeven. Deze stoofschotel van vlees en paprika is al jaren een begrip bij ons thuis en het is mijn go-to recept voor koude en regenachtige dagen.
Betty’s Goulash Recept!
Goulash is met name bekend uit de Hongaarse keuken, maar ook in de landen daaromheen wordt het veelal gegeten. Bij mij in de (Joegoslavische) familie is goulash een bekend wintergerecht, die allemaal steeds weer een beetje anders zijn. Dus dit the one and only Betty’s Goulash recept.
Goulash volgens familie recept
Dit goulash recept is zo teder, mals en hartverwarmend met dit koude winterse weer! Serveer goulash met rijst, brood of aardappels (gebakken, gekookt of puree, net wat je lekker vindt), en uiteraard een groente naar keuze. Ben je sowieso grote fan van stoofschotels met vlees? Check hier dan nog meer stoofvlees recepten.
Goulash een dag eerder bereiden
De goulash stoofschotel is ook prima een dag van tevoren te bereiden: de smaken kunnen dan nóg beter in het vlees trekken, en de volgende dag hoef je het alleen weer even op te warmen in de braadpan. En… in onderstaande recept voor goulash vind je ook een snelkookpan versie, waardoor je zelfs op een doordeweekse avond heel eenvoudig goulash kunt maken, zonder uren lang te laten stoven.
Recept: Goulash (stoofschotel met vlees en paprika)
Goulash is een overheerlijke stoofschotel met vlees en paprika.
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 3 hours
- Total Time: 3 hours 15 minutes
- Yield: 3–4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Balkan keuken
Ingredients
- 750 gram magere runderlappen,
- 1 grote ui,
- 1 rode paprika,
- 1 bospeen (of stukje winterwortel van 6 cm),
- boter of olijfolie,
- 1 theelepel (pikant) paprikapoeder,
- 1 eetlepel bloem (behalve als je glutenvrij eet),
- 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram),
- zout,
- peper,
- 500 ml runderbouillon,
- 1Â laurierblad,
- verse peterselie.
Instructions
- Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd het in dobbelstenen. Pel en snipper de ui. Was de paprika en snijd in blokjes. Schrap de bospeen en snijd in blokjes.
- Verhit de boter of olijfolie in een braadpan en bak het vlees, op hoog vuur, rondom bruin. Voeg de ui, paprika en bospeen en paprikapoeder toe en bak 2-3 minuten mee.
- Schep de bloem en tomatenpuree erdoor en breng op smaak met zout en peper. Voeg de bouillon en laurier toe en breng aan de kook. Draai nu het vuur laag en laat 2-3 uur stoven, met de deksel op de pan.
- Verwijder het laurierblaadje uit de goulash en garneer met verse peterselie. Serveer de goulash in een diep bord, met bijvoorbeeld aardappelpuree en een salade.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Snelkookversie Goulash voor diegenen met een snelkookpan:
Bereid bovenstaande stappen in een snelkookpan. Gebruik alleen 400 ml bouillon. Zet de pan op de hoogste (vlees)stand, en laat 45 minuten koken. Giet daarna de inhoud over in een hapjespan, (het is nog vrij waterig) en breng aan de kook. In 10-15 minuten kook je het vocht in tot een dikke saus. Wel goed blijven roeren, zodat de goulash niet aanbrand!
Werel
In Hongarije is Goulash geen stoofschotel maar een soep. Gulyásleves wordt het daar genoemd. De stoofschotel die in Nederland Goulash of Goelasch genoemd wordt, wordt in Hongarije pörkölt genoemd. Pörkölt is een stoofschotel die zonder tomatenpuree wordt bereid maar met verse tomaten. Kijk eens op Hongaarse kooksites voor een origineel recept van echte Hongaarse Goulash oftewel Gulyásleves en Pörkölt. Natuurlijk is met een Nederlandse versie niets mis, maar Hongaars is het niet. Groetjes uit Hongarije
Betty's Kitchen
Hi Werel, bedankt voor je reactie. Ik denk niet eens dat dit een nederlandse versie is, maar dan meer een Joegoslavische 🙂 Daar is goulash ook erg populair, en dit is de versie waar ik mee opgegroeid ben. Maar ook binnen de familie zijn hier meerdere varianten op. De goulash-soep waar je naar verwijst hebben wij ook geproefd tijdens de vakantie in Boedapest, (zie reisblog), en die was ook erg lekker!
Anoeska
Ik ben vaak in oud Joegoslavië geweest en ik moest dit altijd de eerste dag van aankomst eten. Zooo lekker
Betina Oostveen
Dat is leuk om te horen! Groetjes, Betty
Curly Creative
Mmm ziet er heerlijk uit, die ga ik binnenkort maar eens maken want met dat regenachtige weer krijg ik daar wel zin in!
Liefs
Curly Creative
Heb ‘m vandaag gemaakt en die komt zeker in mijn receptenboekje, heb er wel nog courgette en champignons bij gedaan,mmmm
Liefs
Ingeborg van der Velde
Wat een heerlijk recept zeg! Met de hele familie van gesmuld. Heb alleen tijdens het koken perrongelijk de pan op mijn houten keukenblad gezet waardoor een een vieze vlek op kwam te zitten.. heb toen een nieuw composiet keukenblad gekocht op [website verwijderd] . Erg mooi en ben er onwijs tevreden mee. Nogmaals een onwijs lekker recept en zeker voor herhaling vatbaar.
rebecca
Heerlijk recept, heb hem vandaag gemaakt alleen iets aangepast qua kruiden marjolijn en komijnzaad wat champignons en fusilli erbij verder was ie echt top!
Betina Oostveen
Oh maar dat klinkt ook heel goed! Enjoy!
Nicole
Bedankt voor het heerlijke recept Betina! Vandaag gemaakt en het was heerlijk!
Betina Oostveen
Daar ben ik blij om te horen!
Groetjes, Betty
Lea
Heel lekker. Als je hem met de snelkookpan maakt, dan de goulash pas op het laatst binden. Bloem in een snelkookpan brand (bij mij) altijd aan. Verder heb ik hem maar 20 minuten in de snelkookpan gedaan. Ik heb het idee, dat het rundvlees van tegenwoordig niet meer zo taai is als vroeger.
Ben
Hallo,verrukkelijk recept. Bedankt! Groetjes Ben.
Betina Oostveen
Dat vind ik leuk om te horen!
Bedankt!
hannie
Wat lekker! dankjewel voor het recept.
melissa
Eerste recept via Internet en wat is die lekker geworden ! Alleen iets te lang laten staan waardoor het een beetje verbrand is.. maar alsnog lekker ! Volgende keer iets korter stoven denk ik..
Voor herhaling vatbaar !
Betina Oostveen
Oei Das jammer! Mar ik ben blij dat het voor de rest erg gesmaakt heeft!
Het is in huize Betty een zeer grote favoriet tijdens regenachtige dagen (Hallo Herfst) 😉
Rosita
Idd heerlijk recept, staat in mijn faforieten en komt sindsdien met regelmaat op tafel! Bedankt.
Betina Oostveen
HI Rosita,
dat vind ik heel leuk! Geniet er lekker van!
Groetjes, Betty
sonja van der gaag
heb vandaag vör het eerst gemaaktben moet zeggen heerlijk
de hele pan leeg nou dat zegt genoeg over dit heerlijke recept
op naar het volgende recept mmm
groetjes sonja
Betina Oostveen
Hi Sonja,
dank je wel voor je lieve berichtje!
Quinten van Dijk
Hallo Betina ,heb de guolash vandaag ook gemaakt heerlijk , lekker met rijst en gewokte breekboontjes met spekjes uitjes en knoflook , mmmmmm
Betina Oostveen
Hi Quinten,
ik ben blij dat het gesmaakt heeft! En bedankt voor de serveer tip met rijst en gewokte boontjes!
Volgens mij past dat er ook heel goed bij!
Groetjes, Betty
Betty de Leeuw- van Holland
Ik heb de goulash zojuist gemaakt, alles klaargemaakt in de braadpan en verder laten sudderen in de slowcooker. Ben benieuwd vanavond. Maar de geur is heerlijk, dus dat komt vast goed.
Joyce
Hij staat te pruttelen we zijn reuze benieuwd!
Betina Oostveen
En, heeft het mogen smaken? 😀
Ivonne Sloot
Beter als dit kan het niet worden….. Overheerlijk. Precies zo als het moet zijn…
Karin
Dit is het beste recept voor goulash, ner zo lekker als degene uit hongarije.
Dank voor t delen met ons.
Betina Oostveen
Dank je wel Karin voor je lieve woorden!