De Dobos Torta is een decadente chocolade laagjes taart, die ik voor het eerst heb geproefd in een koffiehuis in Boedapest. Het is een typisch Hongaars dessert of tussendoortje.
Dylan en ik vierden namelijk ons 5 jarig jubileum in deze prachtige stad en daar hoort natuurlijk ook proeven van de cultuur bij. Deze chocolade laagjes taart is een echte traditionele chocolade taart en bestaat uit laagjes bescuitbeslag en een decadente chocolade crème.
Met een beetje zoeken op internet, achterhaalde ik verschillende recepten voor de Dobos Torta en ben hier meteen mee gaan experimenteren in eigen keuken! Het vergt een klein karweitje, maar een Dobos Torta is het dan ook meer als waard. Het is echt een taart voor chocoholics en je kunt lekker spelen met karamel, wie wil dat nou niet?!
Deze taart is heerlijk bij een pittige koffie, of gewoon als toetje. De Dobos Torta echter vrij machtig, dus snijd niet te grote stukken af.
PrintRecept: Dobos Torta (chocolade laagjes taart uit Hongarije)
- Cook Time: 1 hours 20 minutes
- Total Time: 1 hours 20 minutes
- Category: Cake & Taart
- Cuisine: Hongaarse keuken
Ingredients
Ingrediënten biscuitbeslag:
- 6 grote eieren, gesplitst (op kamertemperatuur),
- 150 gram poedersuiker,
- 130 gram bloem,
- mespuntje zout.
Ingrediënten chocolade-crème:
- 115 gram pure chocolade,
- 300 gram roomboter (op kamertemperatuur),
- 2 eetlepels cacaopoeder,
- 125 gram poedersuiker,
- 1 theelepel vanille extract.
Ingrediënten karamel versiering: 100 gram kristalsuiker.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier (knip exact op maat!).
- Voor het beslag: Klop het eigeel met de helft van het poedersuiker (=75 gram) in een hoge kom. Gebruik hier een handmixer op hoge snelheid voor. Het mengsel moet bleker en dikker worden (minstens 5 minuten).
- In een tweede kom klop je de eiwitten stijf. Voeg daarna beetje bij beetje de andere helft van het poedersuiker toe zodat het eiwit ‘glossy’ wordt. Vouw daarna met een spatel 1/4 van het eiwit-mengsel door het dooier-mengsel. Voeg daarna de rest van het eiwit toe en spatel rustig door (niet teveel, want dan verliest het beslag zijn luchtigheid).
- Roer het zout alvast door de bloem, en schep het bloem in 2 delen door het eier-mengsel.
- Verdeel het beslag in 2 porties, en spreid 1 portie uit op de bakplaat. Strijk uit met de spatel, zodat alle hoeken ook goed bedekt zijn (het beslag is vrij dun).Plaats de bakplaat zo hoog mogelijk in de oven, en bak het deeg 5-7 minuten in de voorverwarmde oven.
- Nu volgt een belangrijke stap: zodra uit de oven: dek te bovenkant af met een groot nieuw vel bakpapier, en pak een grote snijplank en druk hiermee een paar minuten lang het deeg plat.Vergeet hierbij de hoekjes en randen van de bakplaat niet. Op deze manier vorm je als het ware het deeg al tot een plak die overal even dik is. Keer de bakplaat om en laat het deeg goed afkoelen op het grote vel bakpapier.
- Bekleed de bakplaat opnieuw met een op maat gesneden stuk bakpapier en herhaal al deze stappen met de 2e portie van het beslag.
- Terwijl het deeg afkoelt maak je de chocolade-crème: Hak de chocolade in stukjes en smelt au-bain-marie. Laat daarna afkoelen tot lauwe temperatuur. Mix de boter smeuïg met een handmixer.
- Voeg de cacaopoeder en poedersuiker toe en mix nog 1 minuut door. Voeg vervolgens de vanille essence en de gesmolten chocolade toe en mix nogmaals door.
- Dan gaan we nu de taart bouwen: Snijd elke plak deeg in 4 gelijke stukken, trim eventueel de zijkantjes om 8 vierkantjes (of rechthoeken) van identieke grootte te krijgen. Met een spatel smeer je een deel van de chocolade-crème uit op één plakje deeg.
- Stapel hier een nieuw plakje deeg bovenop, en smeer hier weer een deel van de chocolade-creme op. Ga zo door tot alle plakjes gestapeld zijn, en met het laatste deel van de chocolade-creme besmeer je de bovenkant en zijkanten ook goed in. Laat de taart nu minstens 30 minuten opstijven in de koelkast (of de hele nacht), want zo kun je hem ook beter doorsnijden.
- Een half uur vóórdat je de taart gaat serveren, maak je nog de karamel versiering. Want deze wordt ander weer zacht in de koelkast. Dus wacht hier echt mee tot het allerlaatste moment. Voor de karamel smelt je de suiker in een pan. Blijf de pan regelmatig kantelen of doorroeren met een lepel om kristallen tevoorkomen.
- Zodra de suiker een mooie cognac kleur heeft, haal je deze van het vuur en gebruik een eetlepel om versieringen te maken: druppels, draden, figuurtjes etc. Laat de karamelversieringen opdrogen op een stukje bakpapier, en versier hier de bovenkant van de taart mee.
Jó étvágyat , oftewel eet smakelijk!
Groetjes, Betty.
TIP van Betty: mocht je in het bezit zijn van 2 bakplaten, dan kun je beiden porties van het beslag uiteraard tegelijkertijd bakken op de hete luchtstand. Dat scheelt weer tijd!
Wow, wat een mooie taart… het lijkt me wel een recept voor meer gevorderde bakkers dan ikzelf.. 🙂
Dat valt mee hoor, Jacoba,
als je precies de stappen volgt komt het helemaal goed 🙂
Groetjes, Betty
Ziet er goed uit! Voor hoeveel personen ongeveer is het recept? Thanks