• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / High Tea Recepten / Blauwe bessen jam maken

Blauwe bessen jam maken

16 mei 2017 Door Betina Oostveen 15 Reacties

Jump to Recipe

Jam uit eigen keuken staat altijd leuk op tafel. Mijn favoriet van dit moment is blauwe bessen jam (Blueberry jam), met een vleugje kaneel. Dat geeft zoveel meer extra’s aan deze zoetzure besjes. En zelf jam maken is helemaal niet eens zo moeilijk, want met slechts een paar basis ingrediënten maak je zo de heerlijkste zoete beleg zelf. 

Zelf blauwe bessen jam maken

Door zelf de jam te maken heb je zelf de controle over het toevoegen van suiker tijdens het kookprocess. Waar normaliter gelijke delen suiker en fruit wordt gebruikt om jam te maken (verhouding 1:1), heb ik dit recept voor zelf blauwe bessen jam maken aangepast naar een minder zoete variant, en conserveer ik de jam met wat extra citroensap. Hierdoor is deze zeker twee weken houdbaar na opening. Maar voeg dus gerust meer suiker toe om zoeter te maken, of om de jam langer houdbaar te maken.

blauwe bessen jam maken

Nog meer jam recepten

Blauwe bessen jam is heerlijk op een met roomboter besmeerde toast, beschuit, croissants en is zelfs heerlijk met pannenkoekjes. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt en vaker zelf jam wilt maken, neem dan ook eens een kijkje bij mijn recepten voor rabarber jam, zelfgemaakte frambozen jam en Utregse bramen jam. Speciaal voor onze kleine meid die (vrijwel suikervrij eet) maak ik ook wel eens chia aardbeien jam!


Print

Recept: Blauwe bessen jam recept

blauwe bessen jam maken
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

Met dit recept kun je zelf jam maken van blauwe bessen. Varieer met hoeveelheden suiker om jouw favoriete ‘zoetheid’ te bepalen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 35 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 1 pot
  • Category: Jam
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

  • 500 gram blauwe bessen,
  • sap van 1/2 citroen,
  • 100 ml water,
  • 1 kaneelstokje,
  • 350 gram (gelei)suiker.

Extra:

  • lege en schoongemaakte jampot(jes).

Instructions

  1. Steriliseer als eerste de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken. Daarna uit het water halen en aan de lucht laten drogen.blauwe bessen jam pootjeskook de blauwe bessen om blauwe bessen jam te makenblauwe bessen jam in de pootjes
    1. Was ondertussen de bessen en breng deze aan de kook in een (hoge) pan, samen met het citroensap, water en kaneelstokje. Totaal dient dit 15 minuten door te koken.
    2. Verwijder het kaneelstokje, voeg  de suiker toe, en kook nog minstens 15 minuten  op hoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de blauwe bessen jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel). Op deze manier kook je de jam een beetje in, en wordt deze vanzelf dikker.
    3. Schep de blauwe bessen jam in de jampot(jes), sluit direct af met de gesteriliseerde deksel(s), en zet de pot(jes) op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De blauwe bessen jam is nu een paar maanden houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.)

Na opening is de blauwe bessen jam 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Veel plezier met maken van deze blauwe bessen jam!

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

blauwe bessen jam maken

Bron header/end foto: Blueberry Jam

Category: High Tea Recepten Tags: blauwe bessen, citroen, fruit, jam, kaneel, pannekoeken, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Wilde rijstsalade met gegrilde halloumi
Volgend bericht: Moeders gehaktballen met rode bietjes »
Loading comments...

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept gebakken feta uit de oven feta fourno © bettyskitchen.nl

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee