• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Speculaas brokken

Speculaas brokken

18 november 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Dit is het recept voor homemade speculaasbrokken! Ik geef je tips om lekkere knapperige speculaas brokken te maken, die je vervolgens serveert bij warme chocolademelk, een kop thee of gewoonweg voor bij de koffie! Een lekkere oud-Hollandse koek om van te snoepen. En deze Sinterklaas traktatie is ook eenvoudig vegan te maken!

Zelf makkelijk en snel speculaas brokken maken

Elk jaar rond Sinterklaas zijn de recepten met speculaaskruiden immers populair! Van zelf kruidnootjes maken, gevuld speculaas maken tot knapperige speculaas brokken. We kunnen er immers geen genoegen van krijgen en slaan graag zelf handen uit mouwen om al dat lekkers te maken. Door het specerijenmengsel te bakken in de oven gaat heel je huis ook zo heerlijk ruiken. Ja op deze manier komt de zin en trek naar de feestdagen Decembermaand er vanzelf wel in! Maar goed, terug naar deze brosse plaatkoek met speculaas. En amandel want dat hoort vind ik. Speculaasbrokken zijn heel makkelijk en snel zelf te maken en waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis!

brokken van speculaaskoek maken
brokken van speculaaskoek maken
brokken van speculaaskoek maken
recept speculaas brokken bakken © bettyskitchen.nl

Nog meer speculaas deeg recepten

Kun jij geen genoegen krijgen van speculaaskruiden en recepten met speculaas deeg? Uiteraard vind je naast deze speculaas brokken nog veel meer recepten hiermee op de website. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze speculaastaart met abrikozen? Dat is een echte favoriet in deze feestdagen periode! Maar je kunt ook aan de slag gaan met een speculaas cheesecake met appel topping! Enne, wat dacht je bijvoorbeeld van deze speculaas boterkoek met een tussenlaag van amandelspijs? Ook lekker maak eens zelf gevulde koeken met speculaas, dat is nog zo’n Hollandse klassieker! Neem zeker ook even een kijkje bij deze 15x Sinterklaas recepten. Dat wordt genieten deze weken!


Print

Recept: Speculaas brokken

brokken van speculaaskoek maken
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is het recept voor homemade speculaasbrokken! Ik geef je tips om lekkere knapperige speculaas brokken te maken, die je vervolgens serveert bij warme chocolademelk, een kop thee of gewoonweg voor bij de koffie! Een lekkere oud-Hollandse koek om van te snoepen. Dit recept is tevens eenvoudig vegan te maken door plantaardige roomboter en melk te gebruiken. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min + rusten
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 1 grote brok
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Sinterklaas

Ingredients

  • 200 gr bloem
  • 115 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden 
  • snuf zout
  • 125 gr KOUDE roomboter, in blokjes
  • 3 – 4 el KOUDE melk
  • 2 –3 el amandelschaafsel

Extra:

  • extra melk  voor bestrijken
  • huishoudfolie
  • bakpapier
  • deegroller

Instructions

  1. Stop de bloem, suiker, speculaaskruiden en zout in een mengkom. Roer dit alvast goed door elkaar. Voeg daarna de KOUDE boter en melk toe en kneed met de hand tot een samenhangend deeg. Je kunt hier ook een keukenmixer met deeghaak voor gebruiken, maar kneed vooral het deeg niet te lang door.
  2. Vorm een bal van het deeg en druk deze een beetje plat. Wikkel deze in huishoudfolie en laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast. (maar een hele nacht mag ook).
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hetelucht). Leg een vel bakpapier op het aanrecht. Plaats hier het deeg op en vervolgens nog een vel bakpapier. Rol met je deegroller het stugge deeg in de lengte uit tot een lap van 1 cm dikte. Let op: het deeg moet dus nog wel binnen de bakplaat passen. Verwijder de bovenste vel bakpapier. Til vervolgens het onderste vel op en plaats op de bakplaat.
  4. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de extra melk en bestrooi tot slot met de amandelschaafsel. Schuif de bakplaat iets onder het midden van de oven en bak de speculaas brok in 30 minuten af. 
  5. Na het bakken schuif en trek je het vel bakpapier met de brok van de bakplaat en verplaats direct naar een groot rooster om af te koelen. Zo krijg je het meest krokante resultaat van je speculaas brokken. (Als je hem op de bakplaat laat afkoelen blijft het deeg helaas ook iets zachter)
  6. Na het afkoelen breek je de koek in meerdere brokken. Bewaren doe je in een koektrommel (luchtdicht dus) en voor max. 1 week. 

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept speculaas brokken bakken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als deze speculaas brokken koek zelf wilt gaan maken!

Category: Bakrecepten, Koekjes recepten Tags: amandelschaafsel, bloem, koeken, melk, Nederlandse keuken, pumpkin spice, roomboter, Sinterklaas, speculaas, speculaaskruide, speculaaskruiden, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Cruffins met frambozen en witte chocolade
Volgend bericht: Speculoos Croissants (video) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept gebakken feta uit de oven feta fourno © bettyskitchen.nl

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee