Op deze ‘Meatless Monday’ zetten we een lekkere, vegetarische, romige paddenstoelensoep met spelt en kaas op het menu. Heerlijk op smaak gebracht met walnoten en tijm is dit een verwarmende maaltijdsoep die goed past op donkere, koude avonden.
Romige paddenstoelen in maaltijdsoep of voorgerecht
Ik moet bekennen dat ik nog nooit eerder zelf champignon- of paddenstoelensoep heb gemaakt. Ik kwam erachter dat het ontzettend makkelijk is om het zelf te maken, dus voortaan koop ik dit echt niet meer kant-en-klaar. Want deze zelfgemaakte variant is nog veel lekkerder ook! Ik hou er zelf erg van om soep als volledige avondmaaltijd te nuttigen. Daarom heb ik in dit gerecht dan ook spelt, walnoten en kaas toegevoegd zodat het een volwaardige maaltijd is. Je kunt deze paddenstoelensoep ook als voorgerecht of lunch serveren, en er dan voor kiezen om de spelt, walnoten en kaas eruit te houden.
Nog meer vegetarische maaltijdsoepen
Verlang je tijdens deze koude en donkere dagen wel vaker naar een kom dampende warme soep, dan hebben wij nog meer vegetarische maaltijdsoepen voor jullie op de site staan! Wat dacht je van deze prachtige oranje Thaise pompoensoep met kokos? Daarnaast is deze Orzo maaltijdsoep met spinazie ook een echte aanrader! Betty maakte ook eerder deze dikke tomatensoep met linzen en geitenkaas. Yummm! Ik ben in ieder geval benieuwd wat jullie van deze romige paddenstoelensoep met spelt gaan vinden! Laat je het hieronder weten in de comments?
Recept: Romige paddenstoelensoep met spelt en kaas
Op deze ‘Meatless Monday’ zetten we een lekkere, vegetarische, romige paddenstoelensoep met spelt en kaas op het menu. Heerlijk op smaak gebracht met walnoten en tijm is dit een verwarmende maaltijdsoep die goed past op donkere, koude avonden.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Soepen
- Cuisine: Hollandse keuken
- Diet: Vegetarian
Ingredients
- 150 gr paddenstoelen mix *
- 1 grote witte ui
- 2 tenen knoflook
- 60 gram spelt
- 1.5 el bloem
- 1 el sojasaus
- 50 gram roomboter (ongezouten)
- 150 ml kookroom
- 2 el crème fraîche
- 25 gram geraspte kaas
- 1 groentebouillonblokje
- 6 walnoten
- 5 takjes verse tijm
- Verse peper
Instructions
- Bereid de spelt volgens de gebruiksaanwijzing en zet nog even apart. Schil ondertussen de ui en snij in dunne, halve ringen. Snij de paddenstoelen in grove stukken. Breek of hak de walnoten alvast fijn.
- Verwarm de boter in een ruime pan. Voeg de uien en paddenstoelen toe aan de pan en bak deze totdat de uien en champignons lichtbruin beginnen te kleuren. Dit duurt ongeveer een kwartier, roer tussendoor regelmatig.
- Breng ondertussen 400 ml. water aan de kook en laat hierin het bouillonblokje oplossen. Rits de blaadjes tijm van de takjes en pers de knoflook alvast uit. Zodra groenten gaar zijn voeg je de bouillon, sojasaus, tijm, peper en knoflook toe aan de pan. Roer goed door en laat 10 minuten zacht doorkoken.
- Klop in een kom de bloem door de soja kookroom. Voeg dit vervolgens toe aan de soep samen met de spelt en crème fraîche. Roer goed door en verwarm nog even mee.
- Serveer de paddenstoelensoep met de walnoten en kaas eroverheen verdeeld.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
* Je kunt in de supermarkt tegenwoordig een bakje paddestoelenmix kopen. Maar je kunt ook zelf 150 gram aan paddestoelen samenstellen: denk aan wat kastanjechampignon, shiitaki en oesterzwammen.
Variatietip: je kunt de hele spelt ook vervangen door bijvoorbeeld wilde rijst of bulgur.
x
Geef een reactie