Heb jij wel eens zelf karamel gemaakt? Dan wordt het hoog tijd om met dit recept aan de slag te gaan, want je maakt er overheerlijk Dulche de Leche ijs van. Oftwel salted caramel ijs gemaakt van gecondenseerde melk. Ja dat lees je goed.
Zelf ijs maken met karamel
Als je eenmaal doorhebt hoe eenvoudig het is om zelf karamel te maken, dan snap je wel waarom ik steevast een blik gecondenseerde melk in de kast heb staan. Dulche de leche is niet alleen heerlijk als beleg op brood en pannenkoeken, maar je kunt er ook zelf ijs van maken met karamel. Alleen nog een vleugje zeezout en wat gehakte noten toevoegen en je dulche de leche ijs is in mum van tijd klaar. En ook weer zo op trouwens… Goed om te weten: dit ijs bevat overigens geen eidooier dus is een zeer geschikt recept voor kinderen en zwangere vrouwen! Check hier nog veel meer lekker zomerse ijsrecepten op een rijtje!
Nog meer recepten met karamel
Naast het basis recept voor dulche de leche karamel maken en natuurlijk dit dulche de leche ijs, hebben we nog meer recepten met karamel voor je in petto! Wat dacht je van deze snickers taart? Of ga je lekker aan de slag met deze makkelijke maar decadente chocolade-karamel taart? En als je hem nog niet kent – deze banoffee pie of leuke kleine banoffee cupcakes zijn ook een aanrader! Zo zie je maar: koken en bakken met karamel is behoorlijk leuk, veelzijdig en bovenal erg lekker!
Recept video: Dulche de Leche IJS
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Dulche de leche ijs maken
Heb jij wel eens zelf karamel gemaakt? Dan wordt het hoog tijd om met dit recept aan de slag te gaan, want je maakt er overheerlijk Dulche de Leche ijs van. Oftwel salted caramel ijs, gemaakt van gecondenseerde melk. Ja dat lees je goed.
- Prep Time: 3 uur
- Cook Time: 3 uur
- Total Time: 6 uur (tot 1 dag)
- Yield: 4–6 personen 1x
- Category: IJS
- Cuisine: Spaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 400 ml slagroom
- halve theelepel vanille extract
- 60 gram pecannoten
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel roomboter
- 60 gram karamelblokjes of fudge
- snufje grof gemalen zout
Extra:
- Ijsmachine
Instructions
- Ga als eerste aan de slag met het bereiden van de dulche de leche. Belangrijk: houd slechts 2 uur kooktijd aan, want dan is de karamel vloeibaarder dan normaal en mengt beter. Laat daarna nog minstens 1 uur afkoelen op het aanrecht. (deze stap kun je dus gerust daags van tevoren voorbereiden.)
- Klop met behulp van de keukenmixer de dulche de leche, slagroom en vanille extract door elkaar. Zodra het een beetje lobbig is geworden giet je het mengsel in de ijsmachine. Laat de ijsmachine 45 minuten draaien.
- Ondertussen rooster je in een klein koekenpannetje de pecannoten. Na 1 minuut draai je het vuur laag en bestrooi met de suiker. Laat deze een klein beetje karameliseren en voeg vervolgens de boter en zout toe. Zet het vuur uit maar blijf nog eventjes goed doorroeren. Schep daarna direct de noten uit de pan op een stukje bakpapier en laat afkoelen. Hak daarna grof.
- Als het ijs nagenoeg klaar is voeg je nog de gehakte noten en karamelblokjes toe, laat kort mengen en zet de machine uit.
- Let op! Dit ijs is vrij zacht dus schep over in een diepvriesbak en laat nog minstens 3 uur (Maar het liefst de hele nacht) verder opstijven in de vriezer. Dit Dulche de Leche ijs is overigens nog 1 maand houdbaar in de vriezer.
Eet smakelijk
Notes
Tip zonder ijsmachine: je kunt het ijsmengsel ook direct in de vriezer stoppen om op te stijven. Je zult dan alleen 6 uur lang, elk uur, het ijs even moeten doorroeren. Laat daarna tevens de hele nacht in de vriezer staan om goed op te stijven.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit dulche de leche ijs met karamel wilt gaan maken!
Ellen
Wowwww. Gisteren de voorbereidingen, vanmiddag het ijs gedraaid. Wat een goed recept, echt smullen!!
Bedankt voor het recept.
Groetjes Ellen
Betina Oostveen
Dit vind ik echt super leuk om te horen! Dank je wel Ellen!