Op maandagen eten eten we geen vlees, maar gaan we liever voor een vegetarisch alternatief. Zet jij op deze Meatless Monday ook deze vegetarische pita met kaas en fruit op tafel? Een heerlijk fris én fruitig gerecht dat binnen een klein half uur geserveerd kan worden.
Zelf pita met kaas en fruit maken
Ik beleg dit pita broodje met buffelmozzarella, perzik, blauwe bessen en muntpesto. Zo combineer je als het ware het beste van deze zomer in een. Maar varier gerust met dit recept voor pita met kaas en fruit. Met andere kazen, zoals Goudse kaas & aardbeien of ga voor intense smaken met gorgonzola & Peer.
Fruit in een hoofdgerecht
Ik kan fruit verwerkt in een hoofdgerecht steeds meer waarderen. In de meeste keukens is dit namelijk niet echt gebruikelijk. Maar in dit gerecht past de zoete smaak van de perzik en blauwe bessen perfect bij de romige mozzarella en frisse muntpesto. En zo heb je meteen ook weer je 2 stuks dagelijkse hoeveelheid aanbevolen fruit binnen!
Nog meer hoofdgerechten met fruit
Geïnspireerd om vaker fruit te verwerken in gerechten? Eerder maakten we ook deze samosa met papaya, muhammara en geitenkaas, zoete risotto met ananas en bakbanaan en venkelsalade met sinaasappel en grapefruit. Aanraders om eens uit te proberen!
Recept: Pita met kaas en fruit
Heerlijk nazomeren doe je met deze pita met kaas en fruit. Beleg je pita broodjes met bijvoorbeeld buffel mozzarella, perzik, blauwe bessen en muntpesto en zet een overheerlijk semi-zoet hoofdgerecht op tafel.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 25 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
Ingredients
- 2 grote volkoren pita broodjes
- 1 buffelmozzarella
- 3 wilde perziken
- 2 handen blauwe bessen
- 1 hand rucola
- 8 takjes verse munt
- 50 gram pompoenpitten
- 7 el. extra vierge olijfolie
- Olijfolie (standaard)
- Peper en zout
Instructions
- Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Halveer de pita’s en leg op een ovenrooster met de gladde kant naar onder. Bestrijk de open gesneden kant met (standaard) olijfolie. Plaats het ovenrooster met de pita’s vlak onder de bovengrill van je oven. Rooster de broodjes voor 3-5 minuten totdat ze lichtbruin beginnen te kleuren.
- Ondertussen kun je alvast de muntpesto bereiden. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan op laag vuur. Schud de pan regelmatig zodat de pitten niet aanbranden. Zodra de pitten beginnen te poffen haal je ze van het vuur. Gebruik 40 gram voor de pesto, de rest hou je nog even apart.
- Rits de blaadjes munt van de takjes en voeg samen met de 40 gram pompoenpitten, extra vierge olijfolie en citroensap in een kom. Mix in de keukenmachine of met een staafmixer tot een egale pesto. Voeg naar eigen smaak nog extra olijfolie, peper en zout toe.
- Snij de perzik in plakjes. Giet wat olijfolie (standaard) in een grillpan en verwarm deze op middelhoog vuur. Leg de plakjes perzik in de pan en grill deze aan alle zijden totdat er een mooi grillrandje ontstaat.
- De buffelmozzarella snij of trek je alvast in dunne repen. Zodra de pita’s geroosterd zijn besmeer je deze met de muntpesto. Vervolgens verdeel je de buffelmozzarella, perzik, blauwe bessen, rucola en resterende pompoenpitten eroverheen en zijn de pita met kaas en fruit klaar om te serveren.
Eet smakelijk! Liefs, Nanda
Ilse
Dit recept vind ik er erg lekker uitzien. Het is een keer iets anders dan normaal.
Inge
Ik dacht, nou laat ik het eens proberen. Toen ik het aan het maken was twijfelde ik of het wel lekker zou zijn maar ja, het was erg lekker en verrassend! Echt eens iets anders. Ik ga hem toevoegen aan mijn favorieten voor warme zomerse avonden!
Betina Oostveen
Dank je wel voor je bericht Inge. Vind ik heel leuk om te horen namelijk!
Nikki
Oeh, ik kwam hier via Pinterest en het ziet er heerlijk uit! Als het straks weer perzikentijd is, ga ik dit zeker proberen 🙂