Voor iedereen die op een gezonde en verantwoorde manier wil afvallen bespreekt online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen een aantal veel gemaakte dieetfouten en hoe deze te herkennen. Dit artikel is een aanvulling op een eerdere blogpost met handvaten om een gezonde lifestijl vol te kunnen houden.
In een eerder artikel besprak online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen een aantal veel gemaakte dieetfouten. In deel II doet hij er nog een schepje bovenop om nog een paar te delen. Met als doel; jou de goede richting op te duwen!
1. Voedingsmiddelen uitsluiten
Als je geen intolerantie of allergie hebt is er GEEN reden om producten te schrappen uit je voedingspatroon. Integendeel, variatie is het sleutelwoord! En het maakt me niks uit dat dit een typisch diëtisten woord is, want het betreft een waarheid als een koe. Waarom? Ach, de simpele reden dat er niet één product bestaat die alle voedingsstoffen bevat die jij graag binnen wilt krijgen. Kijk je naar de voedingsstoffen die in voeding zitten dan zijn het de volgende: eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vocht, vitamines, mineralen, spoorelementen, antioxidanten en bio-actieve stoffen. Al die mooie voedingsstoffen hebben unieke functies in ons lichaam wat te maken heeft met gezondheid en je goed voelen.
2. Nooit meer snoepen
Of jij gezond eet of afvalt is niet afhankelijk van een keertje snoepen. Het geheel aan keuzes dat je maakt, dat is wél bepalend. En daarbij, hoe langer jij jezelf iets ontzegt, hoe harder de boomerang genaamd eetdrang terugkomt. En ja, dan eet je alles wat los en vast zit natuurlijk (logisch). Ontzeg jezelf dus niks, maar zoek een evenwicht, bijvoorbeeld met de 80/20 methode. Deze methode zegt dat jouw voeding voor 80 procent uit voedingsmiddelen bestaat die veel voedingsstoffen bevatten. Denk aan verse en onbewerkte producten zoals groente, fruit, ongezouten noten en zaden, volkorenbrood en graanproducten, aardappels, (vette) vis, olijfolie, avocado, peulvruchten, eieren en zuivel of zuivelvervangers. De 20 procent besteed je vervolgens aan producten die minder voedzaam zijn, zoals een wijntje, chocolade, chips, snoep of een taartje bijvoorbeeld.
3. Geef niet op bij teleurstelling
Er gaan momenten komen dat de moed je flink in de schoenen zakt. Je snoept vaker dan je had gewild, de weegschaal is niet vriendelijk voor je en het lukt je maar niet goed om weer in het ritme te komen na de vakantie. Op zo’n moment kan het zijn dat de nadelen van gezond eten en afvallen zwaarder gaan wegen dan de voordelen. Wellicht voel je je flink chagrijnig en opstandig. Waarom moet ik dit allemaal doen vraag je je af? Besef je op dit soort momenten goed dat moeilijke momenten erbij horen, het is soms een strijd. Je hebt vervolgens de keuze: je kunt jezelf een rot gevoel geven door tekeer te gaan en boos of teleurgesteld te raken, of je kunt het gevoel accepteren als iets waar je doorheen moet én de draad zo snel mogelijk weer oppakken zodat je je goed voelt.
Binnenkort verschijnen op deze website nog meer artikelen die je gaan helpen je doelen te bereiken, dus schrijf je in voor de Betty’s Kitchen nieuwsbrief en mis niets!
Wil je nou meer tips over voeding? Volg mij dan bijvoorbeeld ook op Instagram: @JonathanKlaassen . Wil je hulp bij afvallen? Klik hier.
Lees meer artikelen van Jonathan Klaasen:
- Herken de meest gemaakte dieetfouten (deel 1)
- Is het gezond om aardappels te eten?
- 10 gezonde snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten
- Hoe krijg je emotie-eten onder controle?
- 5x gezonde inspiratie voor op je boterham
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.
Geef een reactie