Op Pinterest waren ze een regelrechte hype! En niet zo raar ook, want wolkenbroodjes zijn een mooi eiwitrijk alternatief voor brood of een tussendoortje. Dus of je nou glutenvrij eet, koolhydraatarm, of juist veel eiwitten wilt binnenkrijgen, dan zet je deze wolkenbroodjes op het menu.
Wat zijn wolkenbroodjes?
Wolkenbroodjes zijn koolhydraatvrije en glutenvrije broodjes. Je kunt ze ter vervanging van brood eten, met een beetje beleg. Maar wolkenbroodjes zijn ook heerlijke eiwitrijke tussendoortjes. Je kunt ze namelijk in een hartige maar ook een zoete uitvoering maken. Ik geef jullie bij deze het basisrecept en daarbij 2 heerlijke variatie recepten voor wolkenbroodjes maken. Leuk om te weten: in 2020 ging ‘cloud bread’ ook nog eens helemaal viral op TikTok! Met recht trending food dus!
Ook zoete wolkenbroodjes
Vanwege de ronde vorm lijken wolkenbroodjes net kleine pita broodjes. Beleg ze dus ook gerust met falafel enof gegrilde groenten. Maar een hamburger, wat sla of plakjes kipfilet passen er ook mooi tussen hoor! Ook zoete wolkenbroodjes met chocolade zijn mogelijk en die vind ik heerlijk voor onderweg of de lekkere trek.
Als je nog meer low carbs gerechten met ei wilt proberen, dan zijn bijvoorbeeld deze ei-wraps met zalm en dille een uitkomst. Maar ook deze Italiaanse omelet met spinazie en parmezaanse kaas is perfect voor het ontbijt!
PrintRecept: 3x Wolkenbroodjes maken recept
Heerlijke fluffy wolkenbroodjes die low carb en eiwitrijk zijn. Zowel voor ontbijt, maar ook als (zoet) tussendoortje.
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 25 minuten
- Yield: 6 stuks 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 3 eieren, gesplitst,
- snufje zout,
- 90 gram kwark,
- 1 eetlepel roomkaas
- ½ theelepel wijnsteenbakpoeder.
Instructions
- Verwarm de oven op 150°C (135 hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop de eiwitten stijf in de keukenmixer.
- Roer in een separate kom de eidooiers, zout, kwark, roomkaas en bakpoeder tot een glad mengsel.
- Meng in 3 delen de stijfgeklopte eiwitten door het dooier-mengsel. Niet teveel kloppen omdat het wolkenbroodjes beslag dan zijn luchtigheid verliest.
- Maak 6-8 ronde hoopjes met het beslag op de bakplaat en schuif daarna direct de oven in. Bak de wolkenbroodjes gedurende 18 minuten in de oven.
- Laat daarna de broodjes goed afkoelen op de bakplaat, buiten de oven. Beleg met jouw favoriete toppings en geniet van hemelse wolkjes!
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Chocolade wolkenbroodjes
Laat het zout achterwege, maar voeg 2 eetlepels cacao poeder + 2 eetlepels Erythritol (zoetstof) toe aan de eidooiers en kluts deze mee. Nadat je rondjes van het beslag op de bakplaat hebt gelegd, strooi je nog een handje chocolade druppels (chocolate chips) over de wolkenbroodjes. Bak af volgens het recept.
Italiaanse wolkenbroodjes
Vervang de roomkaas door kruidenkaas (bijv. Boursin met fijne kruiden). Voeg tevens een eetlepel fijngehakte Italiaanse kruiden toe aan de eidooiers. Bestrooi de wolken broodjes met een beetje extra kruiden voor ze de oven in gaan.
Nutrition
- Serving Size: 3 stuks
- Calories: 153
- Sugar: 2.33
- Sodium: 280
- Fat: 9.19
- Carbohydrates: 2.51
- Fiber: 0
- Protein: 12.52
- Cholesterol: 288
Chantalle
Zouden deze broodjes ook lekker zijn met een dip of kruidenboter voorafgaand aan bv een etentje?
Lijken me erg lekker.
Betina Oostveen
Hi Chantelle,
ik zou het gewoon proberen hoor! Wie weet ben je wel op iets heel lekkers gestuit! 😉
groetjes, betty
Lucenda
Kan ik de broodjes ook invriezen?
Christel
Hallo, zou je er ook stukjes appel in kunnen doen, of onderaan een dunne schijf appel?
Betina Oostveen
Hi Christel,
heb ik nog niet geprobeerd, maar klinkt wel heel lekker! Probeer het eens uit en laat ons allemaal weten wat je er van vind 😉
rovianne thorpe
Ik lees overal recepten met roomkaas, maar welke wordt hiermee bedoelt?
Betina Oostveen
Hi Rovianne,
ik heb standaard Philadelphia roomkaas in huis liggen (naturel natuurlijk) maar je kunt ook een ander merk gebruiken.
groetjes, Betty
Foodie
Hi Betina,
Hoelang zijn deze broodjes nog lekker? Of kun je ze beter dezelfde dag nog opeten?
Betina Oostveen
Hi Willemijntje,
wij hebben ze gerust de volgende dag (en misschien zelfs de dag erna) nog gegeten.
Goed laten afkoelen en in de koelkast bewaren svp.
Jolanda
Hoi Betty wat een leuke site heb deze 1 min geleden ontdekt hihi en omdat ik koolhydraatarm eet ga ik deze zeker maken en zo is verder snuffelen wat je er voor mij nog meer voor lekkers erop het staan
Kan ik deze wolkenbroodjes ook invriezen ?
Alvast bedankt voor je antwoord
Groetjes Jolanda
Betina Oostveen
Hi Jolanda, ik heb het zelf nog niet geprobeerd. maar laat ons gerust weten hoe het uitpakt?
Ik zou ze dan wel goed af laten koelen en een velletje bakpapier ertussen stoppen voor je ze invriest ( om plakken te voorkomen)
Sanne
En hoeveel koolhydraten zitten er dan in? Kan het nergens terug vinden
Betina Oostveen
Hi Sanne,
het complete recept is voor 6-8 stuks en bevat ca 6 KH. (dus 0.75 – 1 KH per wolkenbroodje)
Ev
Kan je de kwark ook vervangen door Soya yoghurt?
Betina Oostveen
Jazeker! Dat is een mooi eiwitrijk alternatief!