Wist je dat je pasta’s ook heel eenvoudig in een ovenschotel kunt verwerken? Probeer eens deze vegetarische pastaschotel met spinazie en bechamelsaus. Met een kleine voorbereiding schuif je zo een schaal vol de oven in. En die heerlijke bechamelsaus maak je natuurlijk ook gewoon zelf!
Toscaanse pastaschotel met spinazie
Vorige week bracht ik een bezoek aan Toscane (binnenkort meer hierover) en heb me inmiddels een beetje kunnen verdiepen in de Toscaanse keuken. Spinazie met eieren vind ik al te gek als ontbijt gerecht, maar je kunt er ook een vegetarische pastaschotel met spinazie van te maken. Deze Spinaci con Uova top ik af met bechamelsaus en serveer over gekookte pasta.
Zelf Beschamelsaus maken
Je kunt er uiteraard voor kiezen om bechamelsaus uit een pot of zakje te maken. Maar ik ben altijd voorstander van het ‘zelf maken . Daarnaast heb je voor homemade bechamelsaus heb je eigenlijk slechts 3 ingrediënten nodig: roomboter, bloem en melk, die iedereen waarschijnlijk wel op voorraad heeft liggen.. Binnen een paar minuten heb je genoeg bechamelsaus voor een hele schaal met deze pastaschotel met spinazie of het maken van een complete lasagna.
Recept: Pastaschotel met spinazie en eieren
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Pasta
- Cuisine: Italiaanse Keuken
Ingredients
- 400 gram fusili pasta
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 800 gram verse spinazie gewassen en uitgelekt *
- 4 eieren
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- 50 gram Parmezaanse kaas (optioneel)
- gedroogde oregano
- peper & zout
- olijfolie
( * Je kunt ook een zak met 750 gram diepvriesspinazie gebruiken.)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Breng vervolgens een pan met ruim water + snufje zout aan de kook en kook hierin de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’ gaar. Giet de pasta goed af met koud water en hussel hier vervolgens 1 eetlepel olijfolie doorheen. Verdeel over de boden van een grote ovenschaal.
- Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de spinazie mee en bak gedurende 4-5 minuten. Breng op smaak met wat oregano, zout & peper. Haal van het vuur en verdeel het spinaziemengsel over de pasta in de ovenschaal. Maak 4 kuiltjes en breek een ei in elk kuiltje.
- Maak nu de bechamelsaus: smelt de boter in een klein pannetje op laag vuur en voeg daarna de bloem toe. Blijf goed roereren, maar zorg ervoor dat je roux niet te veel bruin kleurt. Schenk vervolgens de melk in delen toe en blijf goed roeren met een garde. Breng de bechamelsaus langzaam aan de kook en breng op smaak met peper & zout. Haal van het vuur en roer de helft van de Parmezaanse kaas erdoor. Lepel de saus over de het spinaziemengsel en de eieren.
- Verdeel de rest van de Parmezaanse kaas over de saus en schuif de schaal in de oven. Bak de pastaschotel af gedurende 15 minuten en serveer direct.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Geef een reactie