Voor de Meatless Monday van vandaag heb ik deze aubergineballetjes met couscous, champignons en walnoten gemaakt. Een lekker vegetarisch alternatief voor gehaktballetjes. Deze groenteballetjes zijn lekker en gezond en zitten boordevol groenten!
Zelf aubergineballetjes maken
In het onderstaande recept staat omschreven hoe je de aubergineballetjes zelf maakt. Je kunt ze met een dipsaus of salsa als borrelhap serveren, of als vegetarisch hoofdgerecht zoals ik deed. Ik bereidde ze met tomatensaus en couscous, zoals je op de foto kunt zien. Terwijl de balletjes in de oven liggen, heb je je handen even vrij om de rest van het recept te bereiden. De tomatensaus kun je natuurlijk kant en klaar kopen in de supermarkt, of je maakt een simpele homemade tomatensaus waar je zelf extra gember aan toevoegt.
Nog meer recepten met CousCous
Wil je eens wat anders dan pasta of rijst bij de maaltijd? Dan is couscous een heerlijke koolhydraat toevoeging voor je maaltijd. Couscous of koeskoes is grof gemalen durumtarwe afkomstig uit Noord-Afrika en kom je daarom ook regelmatig tegen bij recepten uit bijv. de Marokkaanse keuken. Ik maakte er bijvoorbeeld ook al eerder deze gepofte aubergine met couscous mee klaar. Betty heeft een heerlijk Marokkaanse Couscous salade met kip en abrikozen voor je op de site gezet. En deze couscous met falafel is ook zeer zeker een aanrader om eens te maken. Geniet dus heerlijk van nog meer recepten met couscous.
Recept: Aubergineballetjes met couscous en champignons
Een heerlijk mediterraans recept voor couscous met een simpele tomatensaus en daarbij vegetarische ‘gehakballen’ van aubergine en champignons. Deze Aubergine balletjes zijn verrukkelijk en heerlijk voor een dagje zonder vlees!
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 1 hours 50 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Mediterrane keuken
Ingredients
- 75 gram couscous (+ extra)
- 1 el. extra vierge olijfolie
- 1 aubergine
- 1 zoete puntpaprika
- 125 gram champignons
- 2 teentjes knoflook
- 4 takjes verse tijm
- 1 groentebouillonblokje
- 75 gram ongebrande en ongezouten walnoten
- 4 el. paneermeel
- Peper en zout naar smaak
- 2.5 el. olijfolie om te bakken
Voor de tomatensaus:
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje of kleine ui
- 2 el takjes verse oregano
- 1 el. fijngehakte gember
- 2 takjes verse tijm
- 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 2 eetlepel olijfolie
- 200 ml water
Benodigdheden:
- Keukenmachine of staafmixer
- Bakpapier
Instructions
- Al eerste ga je de tomatensaus maken. Volg hiervoor dit recept. Het enige dat je bij stap 2 extra toevoegt is de gember en na afloop maak je de saus iets dunner door aan te lengen met max. 200 ml water. Zet de saus daarna apart.
- Breng in een pannetje 100 ml. water met de helft van het bouillonblokje aan de kook voor de couscous. Zodra het water kookt haal je het van het vuur, roer je de extra vierge olijfolie erdoorheen en daarna de couscous. Laat de couscous met de deksel op de pan voor ongeveer 5 minuten wellen. Roer de couscous met een vork zodat de korreltjes uit elkaar gaan.
- Snij ondertussen de aubergine in kleine blokjes, de zoete puntpaprika in reepjes en de champignons in plakjes. Pers de knoflook alvast uit en rits de tijm van de takjes.
- Verwarm de olijfolie in een hapjespan en voeg de knoflook en tijm toe. Verwarm deze een minuutje mee en schep vervolgens de aubergine, puntpaprika en champignons erdoorheen. Bak de groenten 8-10 minuten totdat ze goudbruin beginnen te kleuren. Verkruimel met je vingers de overgebleven helft van het bouillonblokje boven de pan en roer door. Verwarm nog even mee.
- Vermaal in een keukenmachine of met een staafmixer de groenten samen met de walnoten. Doe dit grof, zodat er wel nog grotere stukken groenten overblijven. Roer vervolgens de gare couscous erdoorheen. Proef het mengsel en voeg naar smaak nog een snuf zout en peper toe.
- Leg nu een stuk bakpapier klaar op het aanrecht en schep het paneermeel alvast op een bord. Rol nu een stevig, medium balletje (zo’n 7-8 cm.) van het mengsel. Rol hem om door het paneermeel en leg op het bakpapier. Herhaal dit voor alle balletjes. Je kunt er zo’n 12 uithalen.
- Dek de balletjes op het bakpapier af en zet ze voor minimaal een uur in de koelkast. Check even of ze al wel goed afgekoeld zijn voordat je ze in de koelkast plaatst.
- Zodra het uur bijna verstreken is verwarm je de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de aubergineballetjes met het bakpapier op een ovenrooster in het midden van de oven. Bak ze zo’n 30 minuten. Ze horen een beetje een knapperig, bruin buitenkantje te krijgen dus hou de balletjes indien nodig nog iets langer of juist korter in de oven.
- Serveer de aubergineballetjes indien gewenst met de couscous en tomatensaus .
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Tineke
Dank je wel weer voor dit recept
Betina Oostveen
graag gedaan! Eet smakelijk!