• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Ontbijt Recepten / Chocoladebrood met zoete aardappel (video)

Chocoladebrood met zoete aardappel (video)

13 april 2018 Door Nanda Appelman 6 Reacties

Jump to Recipe

Vandaag heb ik een lekker ontbijtrecept op het menu staan! Het is een goed vullend chocoladebrood met zoete aardappel, hazelnoten en granaatappel pitjes. Naast ontbijt mag je hem natuurlijk ook lekker als tussendoortje eten!

Recepten met zoete aardappel

Belofte maakt schuld! Onlangs gaf ik in dit gerecht met zoete aardappel al aan dat zoete aardappel ontzettend veelzijdig is en ik een lekker bakrecept in gedachten had ermee. Bij deze dus! Door de zoete aardappel toe te voegen in dit brood is het lekker voedzaam en vullend. En zowieso is ontbijten met zoete aardappel erg lekker en vullend.

recept chocoladebrood met zoete aardappel kookvideo bettyskitchen

Gezond(er) chocoladebrood

Zoete aardappel is ontzettend veelzijdig is, en lekker smeuïg om te gebruiken in bakrecepten.  Daarnaast is dit chocoladebrood met zoete aardappel een beetje semi-gezond eigenlijk. Wat ik daarmee bedoel? Nee, er zit geen boter in verwerkt en we voegen geen onnodige extra suiker toe. De chocolade brood wordt gezoet door de zoete smaken van banaan, zoete aardappel en vanille. Daarnaast is het brood dus ook nog eens glutenvrij en past prima in een gezonde(re) levensstijl. Check hier nog veel meer lekkere ontbijt en lunch recepten met zoete aardappel!


Print

Recept: Chocoladebrood met zoete aardappel

recept chocoladebrood met zoete aardappel kookvideo bettyskitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.5 from 2 reviews

Een heerlijk gezond chocoladebrood met zoete aardappel, banaan en chocolade.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 45 minutes
  • Yield: 10 plakken 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 325 gram zoete aardappel,
  • 200 gram amandelmeel,
  • 1 tl. bakpoeder,
  • 4 el. cacaopoeder,
  • 3 eieren,
  • 50 gram ongebrande en ongezouten hazelnoten,
  • 1 rijpe banaan,
  • 50 gram pure chocola (72% cacao),
  • Evt. 1 zakje vanillesuiker,
  • Olie of boter om in te vetten.

Toppings:

  • 1–2 eetlepels notenboter,
  • verse granaatappelpitjes,
  • extra hazelnoten, grof gehakt,
  • pure chocolade, grof gehakt.

Benodigdheden:

  • kookpannetje,
  • keukenmixer met garde,
  • cakevorm 22 of 24 cm.

Instructions

  1. Breng water aan de kook voor de zoete aardappel. Schil de aardappel en snij alvast in dunne plakjes. Kook de aardappel in 10 minuten gaar.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (165 hete lucht) en kwast een cakeblik in met een beetje olie.
  3. Prak ondertussen de banaan alvast en vermaal de hazelnoten, bijvoorbeeld met een hamer. Breek ook de chocola alvast in kleine stukjes. Vet de cakevorm goed in met wat olie of boter.
  4. Meng in een beslagkom het amandelmeel, de eieren, het bakpoeder, de geprakte banaan, het cacaopoeder en eventueel de suiker. Mix het tot een egaal geheel met de mixer. Roer vervolgens de stukjes chocola en hazelnoot erdoorheen.
  5. Zodra de zoete aardappel gaar is giet je hem af en prak hem fijn. Roer de aardappel ook door het beslag en schep alles in de cakevorm.
  6. Zet het brood voor 40 minuten in het midden van de oven. Laat daarna minstens 20 minuten afkoelen in de vorm.
  7. Stort de chocoladebrood met zoete aardappel uit op een serveerschaal. Besmeer de bovenkant van de chocoladebrood met de notenboter. Strooi hier vervolgens granaatappelpitjes, grof gehakte hazelnoten en grof gehakte chocolade overheen.
  8. Laat het brood goed afkoelen voordat je hem in plakken snijdt. Je hoeft hem niet helemaal koud te laten worden hoor, als hij nog een beetje warm is, is hij het allerlekkerst. Dan is de chocolade van binnen ook nog zacht en gesmolten.

Eet smakelijk.

Notes

Bewaartip: Je kunt het chocoladebrood met zoete aardappel in plakken snijden en in de vriezer bewaren. Als je hem dus lekker in het weekend maakt heb je doordeweeks geen omkijken naar je ontbijt of een lekker tussendoortje!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Category: Ontbijt Recepten Tags: amandelmeel, bananen, brood, cacao, cake, eieren, Glutenvrij, hazelnoten, kookvideo, mijn filmpjes, Nanda Appelman, suikervrij, Voedselzandloper, youtube, zoete aardappel

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « The Commons Amsterdam restaurant en bar
Volgend bericht: Betty’s Detox Eetdagboek 2018 »

Lees Interacties

Reacties

  1. Yvonne

    18 augustus 2017 om 8:55 pm

    hoe groot is cakevorm dan?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      22 augustus 2017 om 5:02 pm

      Hi Yvonne,

      Bij cakevormen gaan wij altijd uit van de standaard maat: 22 cm
      zie ook: https://bettyskitchen.nl/cakebeslag-maken/

      Beantwoorden
  2. Myhappyfood

    17 april 2018 om 8:50 am

    Kan ik de amandelmeel vervangen voor speltmeel??

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      17 april 2018 om 1:42 pm

      Jazeker! De consistentie zal wel iets anders worden, maar ik geloof dat dit ook heel goed gaat smaken 🙂

      Beantwoorden
  3. Annemiek

    12 mei 2018 om 9:04 pm

    Top recept! heb zelf al geëxperimenteerd met gedroogde mango i.p.v. hazelnoten en ook dat is een aanrader.
    Bedankt voor het delen!!

    Beantwoorden
  4. Sharon

    19 april 2020 om 4:23 pm

    Hij was lekker hoor!

    Alleen beetje gevaarlijk om dit recept gezond en suikervrij te noemen haha. Je voegt wel vanillesuiker toe namelijk en de zoete aardappel en banaan leveren ook suikers natuurlijk. Maar het is wel een stuk minder ongezond dan een gebruikelijk cake recept dus dank jr voor het delen ervan. Hij was lekker (:

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee