Oh mensen, ik heb zoveel zin in deze Mai Thai maand. Sinds onze terugkomst uit Thailand heeft deze thaise rode curry met rundvlees en aubergine al een paar keer op het menu gestaan.
Thaise rode curry met kokos
Het is dan ook de eerste curry die ik tijdens onze vakantie geproefd heb en ik was meteen verkocht. Dus trappen we ook meteen met deze rode curry af tijdens de Thaise weken. Thailand staat met name bekend om het pittige eten. Maar ik heb al gemerkt dat kokosmelk behoorlijk verschil kan maken in je gerecht. Deze zoete en romige kokosvocht balanceert je gerecht en remt wat van de pittigheid. Daarnaast is deze Thaise rode curry met rundvlees mijn lievelingsmatch, maar je kunt hem natuurlijk ook met kipfilet, varkensvlees of bijvoorbeeld garnalen maken. Wat jij wilt. Dat is het leuke aan een goede basis curry: het leent zich voor meer experimenteren met telkens andere ingrediënten!
Thais eten in Thailand
Maar goed, de Thaise rode curry met rundvlees is mijn grote favoriet en zal mij altijd bijblijven als de eerste keer echt Thais eten in Thailand. Misschien iets pittiger dan mijn leven me lief was, maar desalniettemin ongelofelijk lekker. Ik gebruik voor dit recept een kant en klare rode curry pasta uit de Toko. Maar uiteraard kun je deze ook zelf maken. Het vergt alleen nogal een een karweitje en goed stel biceps voor het fijnmalen van alle ingrediënten. Ik heb in ieder geval zoveel mogelijk smaken en ingredienten toegevoegd, zoals ik ze in Thailand ook geproefd heb en/of op mijn bord terugvond.
En ik hoop dat jullie na het proeven ook helemaal verkocht zijn aan de Thaise keuken, want dan staat je de komende weken nog een en ander te wachten! Wat dacht je van deze Panang curry met varkensvlees? Of een fluweelzachte Tom Ka Kai soep? Check hier een compleet Thais weekmenu om je vingers bij af te likken!
Recept: Thaise rode curry met rundvlees
Tijdens mijn vakantie in Thailand at ik regelmatig een Thaise rode curry met rundvlees en kokosmelk. Heerlijk met aubergine die meegestoofd worden en geserveerd met witte rijst is dit een van mijn favoriete thaise recepten!
- Prep Time: 25 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 1 uur
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Cuisine: thaise keuken
Ingredients
- 350 gr biefstuk(reepjes)
- 2 aubergines
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 paprika’s (bijv. geel & rood)
- 1 rode peper
- 2 cm gember
- 1 stengel citroengras
- 5 el rode curry pasta
- 400 ml kokosmelk
- 1 el suiker
- 150 ml water
- 1 limoen
- 1 el vissaus (Nam Pla),
- verse koriander
- zout & peper
- (kokos)olie, om in te bakken
Extra:
- vergiet
- rasp
- wok
Instructions
- Zorg ervoor dat de entrecote ongeveer 30 minuten van te voren uit de koelkast is gehaald. In de tussentijd kun je alle groenten vast voorbereiden: Snijd de aubergines overlangs door, kerf het vruchtvlees een beetje in met een ruitpatroon en bestrooi met zout. Plaats de aubergines rechtop in het vergiet en laat 30 minuten uitlekken in de gootsteen.
- Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en pers deze uit. Verwijder de steel en zaadlijst van de paprika’s en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Verwijder de steel en eventueel de zaadjes van de rode peper en snijd de peper in stukjes. Schil de gember en rasp deze. Verwijder het buitenste blad van de citroengras en breek de stengel vervolgens door de helft.
- Dep de biefstuk goed droog en snijd in repen van 1 x 2 cm. Verhit de wok op hoog vuur, voeg een beetje (kokos)olie toe en bak hierin het vlees rondom aan. Je hebt slechts 1-2 minuten hiervoor nodig. Schep vervolgens de entrecote uit de pan en zet apart.
- Bak in het achtergebleven vet de uien, knoflook, paprika, rode peper, gember en citroengras gedurende 3-5 minuten. In de tussentijd spoel je de aubergines goed af onder de kraan, verwijder het groen en snijd het vruchtvlees in grove blokken. Stop de aubergines ook in de wok en bak rondom aan gedurende 2 minuten. Voeg vervolgens de rode currypasta toe en verwarm mee gedurende 1 minuut.
- Giet de kokosmelk erbij, samen met 150 ml water en het suiker en breng tezamen aan de kook. Draai vervolgens het vuur naar middelmatig en laat de Thaise curry rustig doorkoken gedurende 15 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de gebakken biefstuk toe aan de curry en laat deze hierin verder garen. Je kunt eventueel de wok afdekken met een grote deksel, maar dit is niet nodig. Tussendoor nog wel een paar keer door roeren om aanbranden te voorkomen.
- Breng tot slot de curry op smaak met de vissaus, 1-2 eetlepel sap van de limoen en wat verse koriander. Vergeet uiteraard een beetje zout & peper niet. Serveer deze Thaise rode curry met rundvlees met wat gekookte (Jasmijn) rijst.
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze salade met croissant krans met aardbeien en mascarpone wilt gaan maken!