Print

Recept: Thaise rode curry met rundvlees

recept voor thaise rode curry met rundvlees en aubergine

Tijdens mijn vakantie in Thailand at ik regelmatig een Thaise rode curry met rundvlees en kokosmelk. Heerlijk met aubergine die meegestoofd worden en geserveerd met witte rijst is dit een van mijn favoriete thaise recepten!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 25 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: thaise keuken

Ingredients

Scale

  • 350 gram entrecote of biefstuk(reepjes)
  • 2 aubergines,
  • 2 uien,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 2 paprika’s (bijv. geel & rood),
  • 1 rode peper,
  • 2 cm gember,
  • 1 stengel citroengras,
  • 5 eetlepels rode curry pasta,
  • 400 ml kokosmelk,
  • 1 eetlepel (palm)suiker,
  • 150 ml water,
  • 12 eetlepels limoensap,
  • 1 eetlepel vissaus  (Nam Pla),
  • verse korianderblad en/of Thiase basilicum,
  • zout & peper,
  • (kokos)olie, om in te bakken.

Extra:

  • vergiet,
  • rasp,
  • wok.

Instructions

  1. Zorg ervoor dat de entrecote ongeveer 30 minuten van te voren uit de koelkast is gehaald. In de tussentijd kun je alle groenten vast voorbereiden: Snijd de aubergines overlangs door, kerf het vruchtvlees een beetje in met een ruitpatroon en bestrooi met zout. Plaats de aubergines rechtop in het vergiet en laat 30 minuten uitlekken in de gootsteen.
  2. Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en pers deze uit. Verwijder de steel en zaadlijst van de paprika’s en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Verwijder de steel en eventueel de zaadjes van de rode peper en snijd de peper in stukjes. Schil de gember en rasp deze.  Verwijder het buitenste blad van de citroengras en breek de stengel vervolgens door de helft.
  3. Dep de entrecote goed droog en snijd in repen van 1 x 2 cm. Verhit de wok op hoog vuur, voeg een beetje (kokos)olie toe en bak hierin het vlees rondom aan. Je hebt slechts 1-2 minuten hiervoor nodig. Schep vervolgens de entrecote uit de pan en zet apart.
  4. Bak in het achtergebleven vet de uien, knoflook, paprika, rode peper, gember en citroengras gedurende 3-5 minuten.  In de tussentijd spoel je de aubergines goed af onder de kraan, verwijder het groen en snijd het vruchtvlees in grove blokken. Stop de aubergines ook in de wok en bak rondom aan gedurende 2 minuten. Voeg vervolgens de rode currypasta toe en verwarm mee gedurende 1 minuut.
  5. Giet de kokosmelk erbij, samen met 150 ml water en het suiker en breng tezamen aan de kook. Draai vervolgens het vuur naar middelmatig en laat de Thaise curry rustig doorkoken gedurende 15 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de gebakken entrecote toe aan de curry en laat deze hierin verder garen. Je kunt eventueel de wok afdekken met een grote deksel, maar dit is niet nodig. Tussendoor nog wel een paar keer door roeren om aanbranden te voorkomen.
  6. Breng tot slot de curry op smaak met de vissaus, het limoensap, wat verse koriander en/of thaise basilicum. Vergeet uiteraard een beetje zout & peper niet.. Serveer deze Thaise rode curry met rundvlees met wat gekookte (Jasmijn) rijst.

Eet smakelijk!

Keywords: thais, curry, rundvlees, aubergine, pittig, rijst