De Thaise rode curry is iedereen wellicht wel bekend. Maar ben je ook al bekend met de Panang curry? Hierbij wordt mals gestoof vlees geserveerd in een curry gemaakt van pinda’s.
Dit is alweer het laatste recept van de Thaise maand op de blog. En wij sluiten af met een Thaise Panang curry met varkensvlees. Waar ik bij de meeste curry’s juist lekker veel groente toevoeg, draait het bij de Panang curry juist om het malse en gestoofde vlees. Niet te vergelijken met een standaard rode curry, maar ook zeker een typisch Thais gerecht wat je een keertje moet proberen. En deze curry met pindasaus kun je met zowel varkensvlees als met runderlappen maken.
Rode curry vs. Panang curry
De Thaise Panang curry doet het meeste denken aan een rode curry, maar er is toch echt een verschil: het is een vrij dikke curry, een tikkeltje zoet zelfs en wordt gemaakt met vermalen pinda’s. En er worden meer specerijen meegebakken, met name de nootmuskaat is een vereiste. Door het gebruik van lekker veel kokosmelk rem je niet alleen de pittigheid, maar zorg je ook meteen voor een zoete en romige structuur. Van origine gaan er geen extra groente in de Panang Curry, maar wordt deze enkel geserveerd met gekookte rijst en wat mini aubergine bessen of de witte baby aubergine. Deze zag je ook al terugkomen in mijn Thaise groene curry en rode curry recepten en waren echt de ontdekking van de vakantie. Check hier een volledig weekmenu met Thaise gerechten!
Recept: Thaise Panang curry met varkensvlees

Dit is een romige Thaise curry met een saus op basis van pinda’s. De panang curry met gestoofd varkensvlees serveer je met (baby) aubergines en rijst.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 35 minuten
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Cuisine: Thaise keuken
Ingredients
- 300 gram hamlappen,
- 2 teentjes knoflook,
- 2 sjalotten
- 1 spaanse rode peper,
- 1/2 theelepel gemalen kardemom,
- 1/2 theelepel gemalen komijn,
- 1/2 theelepel gemalen koriander,
- 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat,
- 1/2 theelepel gemalen witte peper,
- flinke snuf zout,
- 2 eetelepels rode curry pasta,
- half blikje kokosmelk (200 ml),
- 5 gedroogde Kaffir limoenblaadjes,
- 50 gram mini aubergine bessen (van de takjes gerist) OF 2 witte baby aubergines (zonder steel, in parten),
- 2 eetlepels bruine suiker,
- 1–2 eetlepels vissaus,
- 1 eetlepel pindakaas,
- wok olie.
Extra:
- keuken machine,
- wok.
Instructions
- Dep het varkensvlees goed droog en snijd vervolgens in reepjes. Pel de knoflook en sjalotten en halveer deze. Was de peper, verwijder de steel en eventueel de zaadjes en snijd in drieen. Stop de knoflook, sjalotten en rode peper in de keukenmachine en maal deze fijn.
- Verhit een scheutje wok olie in de wok en schep hier het sjalotten mengsel met de 5 specerijen in de wok en bak deze aan op middelhoog vuur, gedurende 2 minuten . Voeg het varkensvlees toe en roerbak deze rondom aan. Voeg de rode curry pasta en 1/3 van de kokosmelk toe en verwarm samen. Blijf goed roeren, gedurende 2 minuten, om aanbranden te voorkomen.
- Voeg vervolgens de rest van de kokosmelk, limoenblaadjes en de aubergine toe en breng aan de kook. Draai het vuur naar middelmatig en laat het geheel rustig sudderen totdat het varkensvlees zacht en gaar is. Bij mij duurt dat ongeveer 20 minuten. (Voor rundvlees dien je een langere gaartijd aan te houden.)
- Zet tot slot het vuur laag, breng op smaak met de bruine suiker, vissaus en de pindakaas. Roer goed los en serveer vervolgens de Thaise Panang curry met wat gekookte (Jasmijn) rijst. De limoenblaadjes zijn overigens puur voor de smaak en graag verwijderen voor het serveren.
Eet smakelijk!
Keywords: thais, curry, pinda, varkensvlees, rijst

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Thaise Panang curry met pindasaus wilt gaan maken!

Geef een reactie