Er gaat géén high tea voorbij zonder scones! En bij scones hoort traditioneel clotted cream en jam! Hoewel clotted cream de laatste jaren ook steeds vaker te vinden is in de supermarkt, is de eigengemaakte variant super eenvoudig en snel te maken.
Basis voor Clotted Cream maken
Mascarpone is jullie wellicht bekend uit de Italiaanse keuken en dan met name voor tiramisu maken. Deze kaassoort vormt de basis voor clotted cream, want de Britten zijn er ook dol op. Deze romige kaas wordt smeuïg geklopt met ongezoete slagroom of crème fraîche. En dat vormt juist een goede tegenhanger voor de vaak zoete scones en jams die erbij geserveerd worden tijdens een High tea of Afternoon tea in Engeland.
Clotted cream serveer je op scones
Besmeer je vers gebakken scones met een flinke lik clotted cream en top af met vers fruit, lemon curd of huisgemaakte jam. Wedden dat je dubbel en dwars zit te genieten! Uiteraard kun je zelf aan de slag met traditionele Britse scones of ga voor deze rustieke lemonade scones met slechts 4 ingrediënten. Enjoy darlings.
Recept: Zelf Clotted Cream maken
Tijdens een High Tea mag de clotted cream natuurlijk nooit ontbreken. Deze luchtige kaasspread hoort nou eenmaal bij scones en jam.
- Cook Time: 5 minutes
- Total Time: 5 minutes
- Yield: 1 pot 1x
- Category: High Tea
- Cuisine: Britse keuken
Ingredients
Traditionele ‘ Thick’ Clotted Cream:
- 250 gram mascarpone,
- 125 gram crème fraîche.
Voor ‘zachtere’ Clotted Cream:
- 250 gram mascarpone,
- 125 ml slagroom,
- 2 eetlepels poeder suiker.
Instructions
Haal de ingrediënten altijd 30 minuten van tevoren uit de koelkast, zodat de kaas wat ‘zachter’ kan worden.
- Klop de mascarpone en crème fraîche met behulp van een keukenmixer glad en smeuig.
- Schep uit de kom in een gesteriliseerde pot, sluit af met deksel en bewaar de clotted cream in de koelkast.
Voor de ‘zachtere’ Clotted Cream:
- Vervang de crème fraîche 1:1 door slagroom. Giet de slagroom in de mengkom van de keukenmixer en spatel deze stijf. Zodra hij wat dikker begint te worden voeg je het poeder suiker toe.
- Mix hier vervolgende de zachte mascarpone doorheen tot een glad mengel ontstaat.
- Schep uit de kom in een gesteriliseerde pot, sluit af met deksel en bewaar de clotted cream in de koelkast.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty