Dit is een ietwat ongewone taart uit de Italiaanse keuken. De sbrisolona is namelijk een amandel kruimel koek, die wordt bereid in een grote lage taartvorm, of simpelweg op een bakplaat.
Een stevige, kruimelige Italiaanse koek
Dit sbrisolona taartje is zo hard dat deze ook niet aangesneden wordt. Je geeft na het bakken een flinke tik op de taart en iedereen pakt vervolgens een brokstuk van de koek af. Velen die hem bij ons thuis geproefd hebben, refereren ook naar die ‘Italiaanse kruimel koek’ en hij is eigenlijk zo lekker zacht op de tong dat het vanzelf een allemans vriend wordt is. Sbrisolona is dan ook afgeleid van het ‘verkruimelen’ in het Italiaans.
Crunchy Sbrisolona voor bij de thee
De amandel kruimel koek is prachtig geel van kleur en hij is heerlijk ‘ crunchy’ van structuur. Daarom brokkelt heel ook zo gemakkelijk. Ik maak deze Sbrisolona het liefst op een grote bakplaat en na het afkoelen breek ik de koek in stukjes. Heerlijk met een kopje thee. En typisch Italiaans door de amandelen, het doet je ook een beetje denken aan de bekende cantuccini koekjes, maar dan zachter qua textuur. Nog zo’n lekker zacht Italiaans baksel is deze crostata , oftewel Jam-taart!
Recept: Sbrisolona (amandel kruimel koek)
Dit is een ietwat ongewone taart uit de Italiaanse keuken. De Sbrisolona is namelijk een amandel kruimel koek, die wordt bereid in een grote lage taartvorm, of simpelweg op een bakplaat. Je geeft er daarna een ferme tik op en de brokstukken smikkel je lekker bij de koffie of thee.
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 35 min.
- Total Time: 45 minuten
- Yield: 1 bakplaat 1x
- Category: koek
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 150 g witte bloem,
- 150 g maïsgries, (bijv. De Cecco Semola of Polenta),
- 200 g fijne kristal suiker,
- 200 gram gesmolten boter,
- 2 eierdooiers,
- 150 g ongepelde, hele amandelen (met bruin velletje dus)
- 3–4 el sinaasappeljam.
Extra:
- oven
- bakplaat of grote lage taartvorm 30cm
- bakpapier.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 170 graden / 155 Hete lucht. Bekleed de pakplaat met bakpapier.
- Meng bloem, maïsmeel en suiker in een kom. Voeg vervolgens in delen de gesmolten boter toe, en verkruimel het geheel met je handen. Vooral dus niet niet kneden! Maar hou het korrelig, net als een kruimeldeeg.
- Voeg vervolgens het eigeel toe en hussel dit als het ware door het bloemmengsel. Wederom niet kneden! Als laatste meng je de amandelen door het deeg.
- Verdeel 3/4 van het deeg over een bakplaat of taartvorm. Verdeel de jam over het deeg (gewoon her en der een schepje) en bedek met het resterende deeg.
- Bak het deeg in 30-40 minuten goudgeel en knapperig. En laat de taart daarna afkoelen en breek in grove stukken.
- De kruimelige koek kun je ongeveer 15 dagen luchtdicht bewaren. En als je na het afkoelen een flinke brok inpakt in een stuk bakpapier, dan kun je deze ook heel leuk cadeau geven aan iemand die wel een opkikker kan gebruiken.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Glutenvrije variant van Sbrisolona:
Vervang bovenstaande ingrediënten door het volgende:
- 200 gram maïsbloem, (bijv. De Cecco Semola of Polenta),
- 200 gram glutenvrije bloem,
- 110 gram kokosbloesemsuiker,
- 200 gram kokosolie, gesmolten,
- 2 eierdooiers,
- 250 gram ongepelde, hele amandelen,
- geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel (in plaats van de jam)
- bereid volgens de bereidingswijze, maar houdt 50 minuten baktijd aan.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze sbrisolona een keertje wilt gaan maken!
(bron foto’s: sbrisolona 1, 2)
Anke
Vraagje, kloppen deze verhoudingen? ik heb er zeker 50gr polenta en 50 gram bloem aan toegevoegd om het terug kruimelig te krijgen.. staat nu in de oven…