• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / 10x BBQ Kruiden Rub

10x BBQ Kruiden Rub

22 maart 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Fan van barbecue recepten? Breng je gerechten op smaak met een BBQ kruiden rub of mix van specerijen. Deze dry rubs zijn geschikt voor vlees, vis en gevogelte en wij hebben er maar liefst 10 verschillende op een rijtje gezet.


Dry rub voor barbecue gerechten

Mijn man en ik zijn grote barbecue liefhebbers en je zult ook heel wat bbq recepten op deze site terugvinden! Elk recept is reeds voorzien van een bijpassende bbq kruiden rub of marinade. Maar als je eens iets anders op de barbecue wilt zetten hebben wij 10x bbq kruiden mix op een rijtje gezet, waarmee je elke keer weer kunt variëren. Of je nu een stuk vlees, vis of gevogelte wilt grillen. Met deze zogeheten dry rubs wrijf je simpelweg het vlees in en plaats daarna direct op de grill.

De echte barbecue liefhebbers vinden hier ook:

  • 20 x Barbecue recepten met vlees, vis of gevogelte
  • 10x Vegetarische hoofdgerechten van de barbecue
  • 10x Bijgerechten voor de BBQ
  • 5x Toetjes van de barbecue
10x bbq kruiden rubs en specerijen mixen voor barbecue recepten

Hoe lang moet vlees marineren met kruiden rub

Kruidenmixen worden gemaakt van gedroogde kruiden. Daarom blijven ze ook gerust een half jaar tot een jaar goed in een luchtdicht bakje of potje. Je kunt er eigenlijk nooit teveel van maken, want wat je overhebt gebruik je gewoonweg de volgende keer. Zodra je iets van vloeistoffen gaat toevoegen dan spreken we van een marinade. Dit kom je ook bij veel van mijn recepten tegen. Daarnaast moet je kruidenmixen (en marinades) ook de tijd geven om in het vlees, vis, gevogelte of zelfs groenten in te laten trekken.

Hoe lang intrekken BBQ kruiden?

  • 1 – 15 minuten = kleine stukjes (zoals garnalen, blokjes vlees, groenten, kip etc.
  • 15 – 30 minuten = dunne stukken zoals kipfilets, dunne steaks, visfilets etc.
  • 30 – 90 minuten = dikke stukken zoals hele kip, dikke steaks, lamsbout etc.
  • 2 – 8 uur = zeer grote stukken zoals kalkoen, spareribs, een hele varkensschouder (pulled pork) etc. Veel low & slow bereidingen vallen ook onder 8 uur ofwel een hele nacht in de koelkast marineren.

Specerijenmolentje of Elektrische koffiemolen

Ik heb zelf een combinatie van fijngemalen kruiden en specerijen in mijn kruidenla liggen. De ene keer koop ik bijvoorbeeld gemalen komijn, maar de andere keer als hele komijnzaden. Onderstaande barbecue mixen kun je in ieder geval altijd maken als je een koffie of specerijenmolen in huis haalt. Niet alleen handig voor het malen van je verse koffiebonen voor bijv. Caffetiere koffie, maar dus ook voor het fijnmalen van je bbq kruiden mixen.


10x Zelf BBQ Kruiden Rub maken

(alle recepten zijn voor 1 portie van circa 5 eetlepels)


1. Basic BBQ kruiden mix

past goed bij rund – varken – gevogelte – vis – groenten

  • 2 el. donkerbruine basterdsuiker
  • 4 tl. gerookt (hot) paprika poeder
  • 2 tl. uienpoeder
  • 1 tl. zout
  • 1 tl. knoflookpoeder
  • ½ tl. zwarte peper
  • ½ tl. cayennepeper

Meng alle ingrediënten in een kommetje.


2. Kipkruiden Rub

past goed bij gevogelte

  • 2 el. (gerookt) paprikapoeder
  • 1 el. mosterdpoeder
  • 2 tl. zout
  • 1 tl. uienpoeder
  • 1 tl. knoflookpoeder
  • 1 tl. crushed chili’s of cayenne peper
  • optioneel: 1 tl. fijn geraspte citroenschil

Meng alle ingrediënten in een kommetje.


3. Pittige espresso Dry Rub

past goed bij rundvlees

  • 2 el. gebrande koffiebonen *
  • 1 el. crushed chili’s
  • 2 tl. komijnzaad
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 1 tl .gemalen zwarte peper
  • 1 tl. grof zeezout

(* of gebruik de inhoud van 1-2 espresso koffie capsules, die zijn al gemalen)

Rooster het komijnzaad in een kleine koekenpan met anti-aanbaklaag gedurende 1-2 minuten. Laat daarna iets afkoelen. Stop de koffiebonen, chili’s en komijn in een specerijenmolentje en maal deze fijn. Meng in een kommetje met de overige ingrediënten.


10x bbq kruiden rub
Steak met pittige espresso dry rub

4. Za’atar mix

past goed bij vlees – gevogelte – groenten

  • 2 el. oregano
  • 2 el. sesamzaadjes
  • 1 tl. tijm
  • 1 tl. sumak
  • ½ tl. komijn
  • ½ tl. zout

Rooster de sesamzaadjes in een koekenpan zonder olie. Let op, ze hoeven enkel licht bruin te kleuren. Schep daarna direct uit de pan en laat afkoelen. Meng met de overige ingrediënten in een kom.


5. TexMex kruiden rub

past goed bij rund – varken – gevogelte – vis – groenten

  • 1 el. paprikapoeder
  • 1 el. bruine suiker
  • 1 el. komijn
  • 2 tl. grof zeezout
  • 1 tl. crushed chili pepers of chilipoeder
  • 1 tl. koriander
  • 1 tl. oregano
  • 1 tl. tijm

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.


6. Aziatische kruiden mix

past goed bij rund – varken – gevogelte – vis – groenten

  • 2 el. paprika poeder
  • 1 el. chinees vijfkruidenpoeder
  • 2 tl. gemberpoeder
  • 2 tl. grof zeezout
  • 1 tl. gemalen piment
  • 1 tl. crushed chilis of cayennepeper

Gebruik je hele piment? Maal deze dan eerst fijn in specerijenmolentje of met behulp van een vijzel. Meng daarna alle ingrediënten in een kommetje.


7. Vadouvan (Kerrie)

past goed bij gevogelte – vis – groenten

  • 1 el. uienpoeder
  • 1 el. kurkuma
  • 2 tl. gember
  • 2 tl. knoflook
  • 1 tl. kardemom
  • 1 tl. komijn
  • 1 tl. venkelzaad
  • 1 tl zout
  • ¾ tl. peper
  • ¼ tl. kruidnagel

Maal alle ingrediënten fijn in een specerijenmolen of vijzel.


recept pulled pork van de barbecue betty's kitchen
10x bbq kruiden rubs en specerijen mixen voor barbecue recepten
Pulled pork van de bbq

8. Cajun kruiden

past goed bij varkenvlees

  • 2 tl. paprikapoeder
  • 2 tl. gedroogde tijm
  • 2 tl. gedroogde oregano
  • 2 tl. uienpoeder
  • 2 tl. knoflookpoeder
  • 2 tl .rietsuiker
  • 1 ½ tl. zeezout
  • 1 tl. vers gemalen zwarte peper
  • ½ tl. cayennepeper

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.


9.Kip en Vis kruiden

past goed bij gevogelte – vis

  • 4 tl. uienpoeder
  • 4 tl. knoflookpoeder
  • 1 el. grof zeezout
  • 2 tl .vers gemalen zwarte peper
  • 2 tl .crushed chili of chilipoeder

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.


10. Spareribs mix

past goed bij varkensvlees

  • 2 tl .gedroogde oregano
  • 2 tl. komijn
  • 2 tl. crushed chili’s
  • 2 tl. vers gemalen zwarte peper
  • 2 tl lgrof zeezout
  • 1 tl. korianderpoeder
  • 1 tl. knoflookpoeder

Maal de oregano, komijn en chili’s en eerst fijn in specerijenmolentje. Meng daarna alle ingrediënten in een kommetje.


Dit zijn mijn favoriete BBQ kruiden rubs (dry rubs). Heb jij zelf ook nog een goed kruidenmix recept? Deel het met ons in de comments hieronder! Dus geef die barbecue een slinger en geniet onwijs veel van deze 10x barbecue mixen!

Groetjes, Betty!

recept kip van het spit video © bettyskitchen.nl
Kip van het spit op de barbecue

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.  Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: Amerikaanse keuken, Aziatische keuken, BBQ Recepten, Caribische Keuken, Franse keuken, gevogelte, grillen, groenten, Kip, kruidenmix, Levantijnse keuken, marinade, Mexicaanse keuken, Nederlandse keuken, Tex Mex keuken, Vis, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Blondies met paaseieren
Volgend bericht: Roti met Masala Kip en aardappels »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee