• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Keto recepten
      • Low Carb recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • In de Media
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Barbecue keuken / Steak bereiden op de BBQ

Steak bereiden op de BBQ

4 september 2020 Door Betina Oostveen Reageer

Er zijn verschillende manieren om de perfecte steak te bereiden! Na een paar jaar steaks op de barbecue gemaakt te hebben, deel ik graag mijn favoriete manier van steaks bereiden. Van snijden, invriezen, kruiden, voorgaren en bakken op de barbecue!

Verschillende soorten steak

bron foto: https://bbq-star.com

Een koe kun je opdelen in verschillende stukken en soorten vlees. Er zit een verschil in smaak en dat proef je vooral terug door soort eten dat de koe heeft gehad en zijn dagelijkse leefomstandigheden. Maar ook zeker vetgehalte, rijping van het vlees na de slacht etc. spelen hier een belangrijke rol in.

De Rib-eye is de steak die wij gaan klaarmaken met dit recept. Je kunt ook steaks maken van ossenhaas (top sirloins), de laten we de T-Bone steak niet vergeten. Met onderstaand recept ga je zelf heerlijke steak bereiden op de bbq! En in de video laat ik je zelfs zien hoe! Ten eerste, breng simpelweg steaks op smaak met peper & zout. Ten tweede kun je ook een pittige espresso dry rub gebruiken. Tot slot kun je ook de steak afbakken in een gietijzeren pannetje met boter, rozemarijn en knoflook op de bbq!

Voor de liefhebbers van vlees van de barbecue: probeer ook eens het recept voor Tex Mex style brisket van de barbecue, deze overheerlijke picanha met appel of ga voor een bavette in Aziatische marinade !

Steaks invriezen en garen

Als ik je een tip mag geven in deze: koop een hele runderlende (entrecote) bij de groothandel of slager. Want hier snijd je namelijk zelf zo’n 7-8 dikke plakken steak van. Wat je niet meteen nodig hebt vries je gewoonweg in. Maar in de video laat ik je ook meteen zien hoe je dit goed kunt doen, want je steaks luchtdicht verpakken is echt een must!

En eerlijk is eerlijk: deze dikkere steaks zijn echt de beste ever! Doordat ze ca. 2.5 – 3 cm dik zijn hebben ze wel eerst een langere garing nodig op de barbecue en dit doe je dus eerst slow op INDIRECTE hitte. Dunne (1 persoons) steaks hoef je enkel goed dicht te schroeien op hoge en DIRECTE hitte. Nog een bijkomend voordeel van het langzaam voorgaren (dit wordt ‘reversed searing‘ genoemd) is dat je steak altijd perfect op temperatuur is en niet per ongeluk ‘doorslaat’.

Kerntemperaturen voor steak:

  • RARE = 49 -52 graden Celcius
  • MEDIUM RARE = 52 -57 graden Celcius <= mijn favoriet!
  • MEDIUM = 57 -63 graden Celcius
  • MEDIUM WELL = 63 -68 graden Celcius
  • WELL DONE = minimaal 68 graden Celcius
recept 3x steak van de barbecue © bettyskitchen.nl


Receptvideo: steak bereiden op de bbq

+SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchenNL


Print

Recept: Steak bereiden op de BBQ

Met dit recept ga je zelf de lekkerste steaks op de barbecue bereiden! En in de video laat ik je zien hoe! Van simpelweg steak met peper & zout, maar ook met pittige espresso dry rub en gebakken in een gietijzeren pannetje met boter, rozemarijn en knoflook!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 dag marineren
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 dag
  • Yield: 7–8 steaks 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: grillen
  • Cuisine: BBQ
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 runderlende (Rib Eye/entrecote) van ca 2.5 kilo
  • Peper & zout
  • keukentouw

Voor de Espresso Dry Rub (5 EL):

  • 2 el gebrande koffiebonen *
  • 1 el crushed chili’s
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 tl grof zeezout

(* of gebruik de inhoud van 1-2 espresso koffie capsules, die zijn al gemalen)

Voor de bereiding in het pannetje:

  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 takje rozemarijn
  • half bolletje knoflook
  • vuurvast koekenpannetje

Extra:

  • Specerijen- of (elektrisch) koffiemolentje
  • (kleine) koekenpan
  • (kolen)barbecue

 

 

Instructions

  1. 24 uur van tevoren/18:00 uur: Haal de runderlende uit de koelkast en snijd de dikke vetlaag van de bovenkant af. Mocht je her en der nog dikke stukken vet tegenkomen snijd deze dan ook weg.  Snijd de runderlende vervolgens in dikke plakken steaks van 2,5 – 3 cm dikte.
  2. Bind je steaks op met behulp van keukentouw. Hoe dikker, hoe beter zeg maar. De steaks die je niet gebruikt dien je direct in te vriezen. De beste methode is vacumeren, maar insluiten door middel van een waterbad kan ook. Zie video.
  3. Normaliter breng je je vlees pas op smaak na het bakken. Maar voor deze steaks kun je ook de ‘Dry Brine‘ techniek, oftewel pekelen toepassen. Daarbij ‘marineer’ je steaks de dag van tevoren met zout. Je kunt ook een kruidenmarinade gebruiken waar zout aan is toegevoegd, zoals deze pittige espresso dry rub. Het zout lost op in de vleessappen die vrijkomen, maar deze trekken na een nachtje marineren ook weer terug in het vlees en worden dus meegebakken. Dit geeft NOG MEER smaak aan je vlees. 
  4. 1 uur van tevoren/17:00 uur. Steek de barbecue aan. Als de kolen goed branden schuif je deze naar een kant, zodat je een gedeelte vrij maakt voor INDIRECTE hitte . Steek vleesthermometers in elke steak en leg ze dus niet boven de kolen, maar ernaast. Verwarm ze tot een kerntemperatuur van 52 graden Celcius voor Medium rare Bij mij duurde dit ca 30 minuten. Haal daarna de steaks tijdelijk van de barbecue af.
  5. Strooi daarna wat extra kolen in de barbecue, verdeel ze weer goed over de bodem en maak hem klaar voor DIRECT HITTE. De barbecue moet echt goed heet zijn! Grill nu de steaks direct boven de hete kolen tot ze rondom helemaal donkerbruin zijn en voorzien van grill strepen. 
  6. Variatietip: stap 5 kun je ook in een vuurvast pannetje op de barbecue uitvoeren. Smelt flink wat boter in de pan, voeg een tak rozemarijn en een paar knoflooktenen toe. Laat goed heet worden en plaats dan de voorgegaarde steak hierin. Bak hem rondom aan in het pannetje terwijl je met een lepel steeds wat boter over de steak heen schept. 
  7. Haal de steaks van de barbecue en plaats op een snijplank. Snijd met een scherp mes, ‘op de draad’ in plakjes van 1 cm dikte en serveer direct.

Eet smakelijk!

Keywords: runderlende, vlees, bbq, rib eye, steak,

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept 3x steak van de barbecue © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met steak bereiden op de BBQ!

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een onderdeel willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Category: Barbecue keuken, Vlees Recepten Tags: kookvideo, rundvlees, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Mango cakejes met kokos
Volgend bericht: Eimuffins met quinoa en kaas »

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel kookplezier!

Groetjes, Betty

#REDVELVET

recept red velvet taart cake © bettyskitchen.nl

Betty's Kitchen bestaat maar liefst 8 jaar! En dat vieren we met een Red Velvet taart!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • recept zelf valentijns chocolade maken met ruby roze en puur © bettyskitchen.nl 15x Recepten voor Valentijnsdag
  • recept kwarkbolletjes met peer en kaneel © bettyskitchen.nl Kwarkbollen met peer en kaneel
  • Vier het Chinese nieuwjaar met deze gerechten Vier het Chinese nieuwjaar met deze gerechten
  • 5x hotdogs recepten © bettyskitchen.nl 5x Hotdogs recepten (video)
  • recept red velvet taart cake © bettyskitchen.nl Red Velvet Taart

#KETO RECEPTEN

avocado met ei uit de oven

Hoog in vetten en eiwitten voor een lang verzadigd gevoel

food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

5x hotdogs recepten © bettyskitchen.nl

5x Hotdogs recepten (video)

recept gemarineerd buikspek © bettyskitchen.nl

Gemarineerde Buikspek van de BBQ

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase kedgeree met gerookte makreel © bettyskitchen.nl

Indiase kedgeree met gerookte makreel

recept glutenvrije pretzel taart met chocolade © Betty's Kitchen

Glutenvrije Pretzel Taart met Chocolade

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
✨ CHINEES NIEUWJAAR 🧧 WINACTIE ✨ Het Chine ✨ CHINEES NIEUWJAAR 🧧 WINACTIE ✨

Het Chinese Nieuwjaars feest loopt alweer bijna ten einde! Ik hoop dat jullie deze twee weken heerlijk genoten hebben (of nog aan het genieten zijn) van die Chinese recepten die online kwamen? Met dank aan @LKKeurope heb ik echt verrukkelijke gerechten klaargemaakt, zoals die malse kip in oestersaus! Daarnaast werd ik ook helemaal fan van hun sesamolie en hoisin saus. Elke voorraadkast zou deze producten standaard moeten bevatten!

Dit was vooral een feestelijke periode die ik ook met vrienden en familie gevierd heb. Uiteraard coronaproof en verdeeld over meerdere dagen, maar bovenal heerlijk gesmuld van Chinese recepten met authentieke ingrediënten. 
Ik mag dan ook een compleet pakket met mijn favoriete ingrediënten van Lee Kum Kee verloten aan jullie!

HOE DOE JE MEE?

🧧Volg @bettyskitchenNL
🧧Geef deze post een like en laat hieronder een comment achter.
🧧Uiteraard horen wij graag welk Lee Kum Kee product jouw favoriet is!
🧧Tag daarbij minstens 1 foodbuddy die jij wilt gaan verrassen met een heerlijk gerecht uit de Chinese keuken!

Belangrijk: dit is een instagram only winactie en loopt tot en met zaterdag 27 februari 2021. De prijs wordt enkel geleverd op een afleveradres in Nederland. De winnaar maak ik op zondag 28 februari 2021 bekend.

Veel succes en bovenal eet smakelijk! 
Groetjes, Betty

#LeeKumKeeCNY #Giveaway #ChineesNieuwjaar #CNY #leekumkee #kip #oestersaus #sojasaus #noodles #samenwerking #bettyskitchencollab #ad
✨ CHINESE SLA WRAPS MET KIP✨ Op zoek naar een ✨ CHINESE SLA WRAPS MET KIP✨

Op zoek naar een lekkere low carb lunch of licht diner met kip? Maak eens deze Chinese sla wraps met kip gehakt en hoisin saus! Dat is zeker weer eens wat anders dan een salade en die Chinese keuken is zo verrukkelijk lekker!

Het recept is afkomstig van @nombelina en het is inmiddels een van mijn favorieten. Zeker nu op de website een aantal Chinese recepten voorbij komen ivm de nieuwjaars viering , mocht deze ook absoluut niet ontbreken. 

Maak jij wel eens sla wraps? 

==> https://bettyskitchen.nl/chinese-sla-wraps-met-kip/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#recept #chinesefood #slawraps #kip #chicken #lettuce #lowcarb #glutenvrij #hoisin #chineesnieuwjaar #cny #hoisinsauce #hoisinchicken #pinda #littlegem
✨ PASTALICIOUS ✨ Vandaag is het weer knallen ✨ PASTALICIOUS ✨

Vandaag is het weer knallen geblazen met een nieuwe werkweek voor de boeg! Ik heb nog een aardige inhaalslag te plegen omdat ik vorige week dus ziek werd. Maar ik heb er wel weer zin in! Dank jullie wel voor de lieve berichtjes de afgelopen dagen en inmiddels is iedereen hier thuis weer opgeknapt! 

Maar ik wil nog even terugblikken op die prachtige dag gisteren. Want wat hebben we daarvan genoten in eigen tuin gisteren. Eind vorig jaar werd onze nieuwe tuintafel geleverd dus gisteren was de uitgelezen mogelijkheid om hem eindelijk in gebruik te nemen! 

@pastalicious_delivery verzorgde een complete pasta avond voor het gezin. Deze nieuwkomer in Utrecht bezorgd heerlijke pasta maaltijden aan huis. Niet al teveel poespas, maar goede basissauzen die uit te breiden zijn met nog meer toppings. Onze favoriet was ‘La Tagliatelle alla Bolognese di Angus’ , maar daarbij ook een Caprese-pesto salade, knoflook brood en natuurlijk Tiramisu en Amaretti-Cheesecake. 

Het ziet er naar uit dat de restaurants voorlopig nog gesloten blijven. Dus support jij ook een local met een afhaal of thuisbezorgde maaltijd? 

Groetjes Betty
——————————
#restaurants #utrecht #utrechtfood #exploreutrecht #waarutrechteet #pasta #pastalicious #Deliveroo #ubereats #basilicum #tiramisu #supportyourlocal #gekregen #bettyproeft
✨MONCHOU TAART MET KERSEN ✨
Wat een weertje hè mensen! Ben blij dat ik er vandaag toch een beetje lekker van heb kunnen genieten. Een week geleden stonden we nog in de sneeeuw of op het ijs, en nu eten we buiten met het gezin. Officieel duurt het nog een maand voor de lente begint maar dit weekend is alvast een goed voorteken. 

Wat deze foto met monchou taart er dan mee te maken heeft? niets hoor, maar die is gewoon minstens net zo lekker als dat deze dag was. Een echte luie zondag, niets moet, alles mag en gewoon opladen in de zon. Zelfs het avondeten wordt door een ander verzorgd.

Ik hoop dat jullie er ook een prachtig weekend van gemaakt hebben? En vol goede moed op naar de nieuwe week morgen!

==> https://bettyskitchen.nl/monchou-taart-met-kersen/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#weekend #sunday #taart #pie #cherrypie #cheesecake #kersen #heelhollandbakt #monchoutaart #monchou #roomkaas #bastogne
✨GROG DRANKJE TEGEN VERKOUDHEID OF GRIEP✨🤧 ✨GROG DRANKJE TEGEN VERKOUDHEID OF GRIEP✨🤧

Wat is nou weer een ‘grog’? hoor ik je denken! Een grog is een warm drankje tegen de griep of een verkoudheid met bijvoorbeeld whiskey er in. Het bestaat echt al eeuwen en er zijn mensen die zweren bij dit middeltje. Zo ook mijn echtgenoot die gisterenavond dit drankje voor me maakte tegen de hevige verkoudheid die momenteel thuis heerst! 

Dus mocht je een beetje in de lappenmand zitten na al die sneeuw en koude nachten, of hebben jouw kids ook een supervirus mee naar huis genomen.. dan kun je dit drankje eens proberen! Ps. 18+ only 🤧

==> https://bettyskitchen.nl/grog-drankje-tegen-griep/

————————————

Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————————
#ziek #verkouden #griep #grog #drankje #whiskey #hottoddy #rum #cognac #citroen #lemon #gember #honing #steranijs #moai #kleenex #gezondheid #koorts
✨ BANANABREAD PANCAKES ✨ Hello prachtig weeke ✨ BANANABREAD PANCAKES ✨

Hello prachtig weekend! Mijn kop barst nog een beetje uit elkaar van de verkoudheid deze week maar als ik naar buiten kijk voel ik me al een heel stuk vrolijker! Wat een verschil met een week geleden hè! Eigenlijk te bizar voor woorden... 😉

Maar goed, wij luiden hier het weekend in met Bananabread Pancakes! Want behalve cake en poffertjes bakken met overrijpe bananen is dit bananabread recept ook uitermate geschikt om als kleine pancakes opgebakken te worden. Heb je dat nog nooit gedaan met je bananabread beslag dan is dat zeker een aanrader. Ook leuk: stop het beslag eens in een wafelijzer!!

Maar goed, zo maken wij hier thuis van de nood een deugd en gaan we lekker  lunchen in dit geval. Oh en die laag gesmolten chocolade zou moeten helpen met geluksstofjes aanmaken en sneller dat virus de deur uit te werken. Fingers crossed 

En hoe zit het met jullie? Nog mooie weekend plannen?

==> https://bettyskitchen.nl/bananabread-pancakes-recept/
______________________

Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-

#pancakes #pannenkoekjes #recept #weekend #bananabread #cappuccino #bananenbrood #monkeybread #banaan #banana #chocolade
✨5X NOTENPASTA MAKEN ✨ Je bent de afgelopen j ✨5X NOTENPASTA MAKEN ✨

Je bent de afgelopen jaren ongetwijfeld wel eens vaker de term notenpasta of notenboter tegengekomen in mijn recepten. Met name tijdens het ontbijt vind ik het heerlijk om een lepeltje pindakaas als topping te gebruiken, maar ook dikwijls amandelpasta of cashewboter. 

Ik kreeg dan ook geregeld de vraag waar ik deze pasta koop en of je hem wellicht ook zelf kan maken. In mijn IGTV heb ik dan ook een video voor jullie gemaakt waarbij ik zelf aan de slag ga met 5x notenpasta recepten! We beginnen bij de basis voor zelf pindakaas, amandelpasta, pecannoten pasta, cashewboter en macadamia pasta maken. 

Maar bij elk van deze smeerbare noten toppings kun je ook een lekkere variatie en bijvoorbeeld crunch aanbrengen waardoor je echt geweldig en gezond broodbeleg maakt voor iedere dag! Denk aan rode peper, witte chocolade, Oreo Cookies maar ook dadels en kaneel! Varieer er dus gerust op los en ik hoor graag welke noten combinatie jouw favoriete beleg of topping is?

==> https://bettyskitchen.nl/5x-notenpasta-maken/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#notenpasta #notenboter #pindakaas #amandel #pinda #macadamia #cashew #pecannoten #broodbeleg #smeerbaar #igtv #homemade #zelfmaken
Meer laden… Volgen op Instagram

Copyright © 2021 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in