Lemon Curd is een heerlijke creme van citroen, boter, suiker en eierenen suiker. Een perfecte balans tussen zoet en zuur. Een heerlijke “custard” die het ontzettend goed doet in zoete baksels. In Engeland worden ze zelfs geserveerd met scones of in de meest verrukkelijke taartjes en maak je dus heel eenvoudig zelf.
Zelf lemon curd maken
Deze week staat een beetje in het teken van de citroenen, want ik ben aan de slag gegaan met de bekende Italiaanse limoncello maken. Aangezien daar alleen de schillen voor gebruikt worden heb ik heel wat vruchtvlees van citroenen over, dus besloot om daarmee Lemon Curd te maken.! Dit hemelse goedje serveert men in Engeland met scones of in de meest verrukkelijke taartjes. Het is een heerlijke gezoete crème van citroenen of misschien zelfs wel een ‘custard’ te noemen en is verslavend lekker. Zelf Lemon Curd maken is overigens niet moeilijk. Er is slechts 1 maar: maak niet teveel want het is heel beperkt houdbaar!
Nog meer recepten met citroenen
Wij Hollanders zijn natuurlijk grote fan van pannenkoeken! En laat de lemoncurd heel goed passen in dit recept voor crepetaart met citroen! En wat dacht je van dit recept voor een Dutch Baby Pancake met citroen? In Engeland komen scones natuurlijk regelmatig voorbij en deze besmeer je natuurlijk lekker met clotted cream en lemon curd! Heb je nog meer citroenen over? Maak dan deze citroen marmelade met tijm. Een heerlijk zoet broodbeleg om van te smullen zoals bij dit recept voor crostini met marmelade en geitenkaas. Zoals je kunt zien kun je heel wat klaarmaken met die citroenen dus geniet lekker veel van deze gele rakker!
Recept: Lemon Curd maken
Lemon Curd is een heerlijke creme van citroen, boter, suiker en eierenen suiker. Een perfecte balans tussen zoet en zuur. Een heerlijke “custard” die het ontzettend goed doet in zoete baksels. In Engeland worden ze zelfs geserveerd met scones of in de meest verrukkelijke taartjes en maak je dus heel eenvoudig zelf.
- Total Time: 20 minuten
- Yield: 1 potje (350 ml) 1x
- Category: high tea
- Cuisine: Britse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 3 grote eieren (L)
- 150 gram fijne suiker
- sap van 2–3 citroenen (probeer zo’n 80 ml te verkrijgen)
- 60 gram zachte boter
- 1 eetlepel citroenrasp
Extra: au-bain marie pan, of gewoon een (RVS) kom op een kleine pan zetten.
Instructions
- Vul de pan met een laagje water en breng zachtjes aan de kook. Plaats de (au-bain-marie) kom boven op de pan, zodat de kom het water niet raakt.
- Kluts de eieren, en breng al roerende (op middel vuur) aan de kook in de (au-bain-marie) pan, samen met de suiker en citroensap. BLIJF GOED ROEREN om klontjes te voorkomen.
- Na ongeveer 10 minuten merk je dat het mengsel dik en lobbig wordt. Het lijkt dan een beetje als vla. Haal dan de lemon curd van het vuur.
- Voeg de boter in stukjes toe en laat al roerende smelten.
- Voeg als laatste de geraspte citroen toe en laat het geheel goed afkoelen. Let op! Afkoelen doe je in een gesteriliseerd potje (meteen dichtdraaien dan). Of in een diep bord of kom, maar dek de lemon curd dan wel af met een stukje huishoudfolie dat direct op de lemon curd wordt geplaatst: Dit voorkomt dat er een ‘velletje’ gevormd wordt.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
De Lemon Curd blijft ongeveer een week goed, maar bewaar deze dan wel in de koelkast svp.
Geef een reactie