• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bakrecepten / Zoete Sıgara böreği met dadel en banaan

Zoete Sıgara böreği met dadel en banaan

22 juni 2023 Door Nanda Appelman Reageer

Dit is een tussendoortje om je vingers bij af te likken! Als ik namelijk zeg: ‘knapperig filodeeg, gevuld met warme dadels, banaan, kaneel, kokos en pistachenootjes en besprenkeld met sinaasappel-kaneelsiroop’, dan loopt het water jou ook vast in de mond! Deze zoete Sıgara böreği is echt een heerlijk en gezond tussendoortje voor jezelf. Of verras je gasten ermee!

Een tropische baklava

Dat een recept voor Betty’s Kitchen soms iets anders uitpakt dan gepland bleek bij deze wel. Wat ik namelijk in gedachten had was een soort gezonde versie van baklava maken. Je weet wel, die heerlijke Turkse lekkernij van filodeeg met pistachenoten, maar die helaas ook druipt van de boter en hoeveelheid suikers. Dus ik ging aan de slag met filodeeg, wel met een klein beetje boter maar een gezonde vulling en een gezonder alternatief op baklava. De geuren die uit de oven kwamen deden me al doen smelten. Maar toen ik een hap nam dacht ik: “Huh? Dit proeft in de verste verte niet naar baklava!” Juist door de warme, fruitige vulling lijkt het veel meer op een strudel. Maar om die Turkse keuken een beetje eer aan te doen met deze gezondere twist kunnen we hem beter zoete Sıgara böreği met dadel en banaan noemen.

Sıgara böreği is een echte Turkse klassieker van gevulde filodeeg rolletjes. De versie met witte kaas en kruiden is het meest bekend, maar dikwijls kom je ook aardappels, spinazie of andere vullingen tegen. Deze zoete variant past er heel mooi bij.

recept zoete Zoete Sıgara böreği met dadel banaan en pistachenoten © bettyskitchen.nl
recept zoete Zoete Sıgara böreği met dadel banaan en pistachenoten © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met filodeeg

Deze zoete Sıgara böreği is het allerlekkerst om een uurtje na het bakken te nuttigen. Dan is de vulling van deze tropische strudel nog een heel klein beetje warm maar het filodeeg nog lekker knapperig. Check hier overigens nog meer recepten met het dunne filodeeg. Maak bijvoorbeeld een lekkere Griekse Spanakopita taart met spinazie en kaas. Daarnaast zijn deze filodeegtaartjes met custard heerlijk voor een uitgebreide weekend brunch of zelfs paasbrunch! Tevens maak je van filodeeg ook loempia’s, zoals deze Chinese vegetarische versie of deze loempias met paddestoelen! Geniet er in ieder geval van!

recept zoete Zoete Sıgara böreği met dadel banaan en pistachenoten © bettyskitchen.nl

Print

Recept: Zoete Sıgara böreği met dadel en banaan

recept zoete Zoete Sıgara böreği met dadel banaan en pistachenoten © bettyskitchen.nl
Print Recipe

★ 5 Stars ☆ ★ 4 Stars ☆ ★ 3 Stars ☆ ★ 2 Stars ☆ ★ 1 Star ☆

No reviews

Dit is een tussendoortje om je vingers bij af te likken! Deze tropische strudel met dadels en banaan zijn ook ideaal om te serveren bij een High Tea. Maar ook gewoon omdat het lekker is hoor!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 50 min. + afkoelen
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 20 stuks 1x
  • Category: Tussendoortjes
  • Cuisine: Turkse Keuken

Ingredients

Scale
  • 5 plakjes filodeeg (=helft van pak met 10 vellen – 225 gram)
  • 12– 13 Medjool dadels
  • 60 gram pistachenoten
  • 1 rijpe banaan (ca 100 gram)
  • 1 el. chiazaad
  • 2 el. geraspte kokos
  • 1 ½ tl. gemalen kaneel
  • 1 sinaasappel
  • 50 ml. agavesiroop
  • 20 gram roomboter, gesmolten

Benodigdheden:

  • theedoek
  • bakpapier

Instructions

  1. Snij de dadels in en verwijder de pit. Snijd de dadel vervolgens in 3 stukken en stop in een kom. Overgiet met (kokend) heet water en laat 30 minuten wellen.
  2. Ontdooi de blaadjes filodeeg op het aanrecht en onder een licht vochtige doek. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (180 hetelucht).
  3. Maak de pistachenootjes wat fijner, bijvoorbeeld met een vijzel of stop in een zakje en sla er met een koekenpan of deegroller op. Stop in een mengkom.
  4. Prak de banaan en voeg samen met chiazaad, geraspte kokos en 1 theelepel kaneel in de mengkom.
  5. Giet de dadels af en hak met een mes fijn. Stop deze erbij in de mengkom. Prak en roer met een lepel tot een grof maar egaal mengsel. Wil je de vulling egaler en juist niet grof, mix de dadels, banaan en pistachenootjes dan met een staafmixer of in een keukenmachine. Zet de kom apart.
  6. Smelt nu de boter. Zodra de filodeeg is ontdooid leg je de blaadjes uitgestrekt neer en snijd in 4 vierkantjes of rechthoeken van dezelfde grootte (dan heb je er 20 totaal). Pak nu steeds 4 velletjes en laat de rest afgedekt onder de vochtige theedoek liggen. Leg de velletjes neer en kwast heel lichtjes 3 van de punten en het stukje ertussen. In de ‘droge’ punt leg je een eetlepel van het dadel-banaanmengsel en vorm hier al meteen een dun worstje van (zie foto’s). Sla het puntje deeg er over heen en rol vervolgens tot halverwege op. Vouw nu de twee met boter ingevette punten naar binnen en rol het filodeeg verder op. ‘Sluit’ de Sıgara met het laatste puntje deeg. Doe dit tevens met de overige 3 velletjes en verplaats ze naar een bakplaat bekleed met bakpapier. Pak dan het volgende vel filodeeg bestaande uit 4 vierkantjes en ga net zo te werk tot je alles hebt opgemaakt.
  7. Met het laatste beetje roomboter kwast je nog lichtjes de bovenzijde van alle rolletjes op de bakplaat in. Schuif de plaat in het midden van de oven en bak gedurende 20 minuten goudbruin en een beetje droger in de oven. Hou het wel in de gaten dat de filodeeg niet verbrandt. 
  8. In de tussentijd pers je de sinaasappel uit en stop het sap in een steelpannetje. Zet het vuur op medium en verwarm het sap gedurende een paar minuten. Niet laten droogkoken! Draai daarna het vuur uit en roer de agavesiroop en overgebleven ½ theelepel kaneel er doorheen. Haal daarna de siroop door een zeef en vang op.
  9. Haal de filodeegrolletjes uit de oven en stop ze in een kleine ovenschaal of diep bord. Ze dienen tegen elkaar aan te liggen – niet op elkaar. Lepel hier de sinaasappel siroop overheen en laat daarna in de siroop afkoelen en opnemen.

Notes

Gebruik je de (goedkopere) gedroogde dadels ? Deze zijn vaak wat kleiner en zul je 15 stuks van nodig hebben. Let wel; ze zijn tevens ook vaak wat droger en zullen gerust 2-3 uren in water moeten wellen voor het beste resultaat. 

Keywords: filodeeg, banaan, dadels, baklava, siroop

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept zoete Zoete Sıgara böreği met dadel banaan en pistachenoten © bettyskitchen.nl
recept zoete Zoete Sıgara böreği met dadel banaan en pistachenoten © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor gevulde filodeeg met dadels en pistachenoten – een soort zoete Sıgara böreği met dadels en banaan wilt gaan maken.

recept zoete Zoete Sıgara böreği met dadel banaan en pistachenoten © bettyskitchen.nl

Category: Bakrecepten Tags: agave siroop, baklava, bananen, chiazaad, dadels, filodeeg, kaneel, kokos, Nanda Appelman, pistachenoten, sinaasappels, Turkse keuken, tussendoortjes

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Campari Tonic
Volgend bericht: Kimchi Noedelsoep met Kip »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★ 5 Stars ☆ ★ 4 Stars ☆ ★ 3 Stars ☆ ★ 2 Stars ☆ ★ 1 Star ☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#HALLOWEEN

halloween recepten

Heerlijke Halloween recepten om mee te smikkelen en griezelen

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • widget recepten met pompoen 20x Recepten met pompoen
  • recept voor pompoen salade met rode bieten en uienchutney © bettysktichen.nl Pompoen salade met rode bieten en uienchutney
  • verschil tussen quiche en hartige taart + recepten Verschil tussen quiche en hartige taart
  • recept voor baba ganoush aubergine dip mediterrane keukens Baba Ganoush (aubergine dip)
  • recept salted caramel havermout pap met banaan Salted Caramel Havermoutpap

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept pumpkin spice balls met Speculoos © bettyskitchen.nl

Pumpkin Spice Balls met Speculoos

10x Halloween koekjes maken recepten © bettyskitchen.nl

10x Halloween Koekjes maken

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept halloween popcorn maken © bettyskitchen.nl

31x Film tips voor Halloween

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept groene monster pasta HALLOWEEN © bettyskitchen.nl

Groene Monster Pasta (Halloween)

recept kip met parmezaanse kaas korst uit de oven kookvideo © bettyskitchen.nl

Kip met Parmezaanse kaas korst (video)

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in