Print

Recept: Zoete Sıgara böreği met dadel en banaan

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een tussendoortje om je vingers bij af te likken! Deze tropische strudel met dadels en banaan zijn ook ideaal om te serveren bij een High Tea. Maar ook gewoon omdat het lekker is hoor!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 50 min. + afkoelen
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 20 stuks 1x
  • Category: Tussendoortjes
  • Cuisine: Turkse Keuken

Ingredients

Scale
  • 5 plakjes filodeeg (=helft van pak met 10 vellen – 225 gram)
  • 1213 Medjool dadels
  • 60 gram pistachenoten
  • 1 rijpe banaan (ca 100 gram)
  • 1 el. chiazaad
  • 2 el. geraspte kokos
  • 1 ½ tl. gemalen kaneel
  • 1 sinaasappel
  • 50 ml. agavesiroop
  • 20 gram roomboter, gesmolten

Benodigdheden:

  • theedoek
  • bakpapier

Instructions

  1. Snij de dadels in en verwijder de pit. Snijd de dadel vervolgens in 3 stukken en stop in een kom. Overgiet met (kokend) heet water en laat 30 minuten wellen.
  2. Ontdooi de blaadjes filodeeg op het aanrecht en onder een licht vochtige doek. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (180 hetelucht).
  3. Maak de pistachenootjes wat fijner, bijvoorbeeld met een vijzel of stop in een zakje en sla er met een koekenpan of deegroller op. Stop in een mengkom.
  4. Prak de banaan en voeg samen met chiazaad, geraspte kokos en 1 theelepel kaneel in de mengkom.
  5. Giet de dadels af en hak met een mes fijn. Stop deze erbij in de mengkom. Prak en roer met een lepel tot een grof maar egaal mengsel. Wil je de vulling egaler en juist niet grof, mix de dadels, banaan en pistachenootjes dan met een staafmixer of in een keukenmachine. Zet de kom apart.
  6. Smelt nu de boter. Zodra de filodeeg is ontdooid leg je de blaadjes uitgestrekt neer en snijd in 4 vierkantjes of rechthoeken van dezelfde grootte (dan heb je er 20 totaal). Pak nu steeds 4 velletjes en laat de rest afgedekt onder de vochtige theedoek liggen. Leg de velletjes neer en kwast heel lichtjes 3 van de punten en het stukje ertussen. In de ‘droge’ punt leg je een eetlepel van het dadel-banaanmengsel en vorm hier al meteen een dun worstje van (zie foto’s). Sla het puntje deeg er over heen en rol vervolgens tot halverwege op. Vouw nu de twee met boter ingevette punten naar binnen en rol het filodeeg verder op. ‘Sluit’ de Sıgara met het laatste puntje deeg. Doe dit tevens met de overige 3 velletjes en verplaats ze naar een bakplaat bekleed met bakpapier. Pak dan het volgende vel filodeeg bestaande uit 4 vierkantjes en ga net zo te werk tot je alles hebt opgemaakt.
  7. Met het laatste beetje roomboter kwast je nog lichtjes de bovenzijde van alle rolletjes op de bakplaat in. Schuif de plaat in het midden van de oven en bak gedurende 20 minuten goudbruin en een beetje droger in de oven. Hou het wel in de gaten dat de filodeeg niet verbrandt. 
  8. In de tussentijd pers je de sinaasappel uit en stop het sap in een steelpannetje. Zet het vuur op medium en verwarm het sap gedurende een paar minuten. Niet laten droogkoken! Draai daarna het vuur uit en roer de agavesiroop en overgebleven ½ theelepel kaneel er doorheen. Haal daarna de siroop door een zeef en vang op.
  9. Haal de filodeegrolletjes uit de oven en stop ze in een kleine ovenschaal of diep bord. Ze dienen tegen elkaar aan te liggen – niet op elkaar. Lepel hier de sinaasappel siroop overheen en laat daarna in de siroop afkoelen en opnemen.

Notes

Gebruik je de (goedkopere) gedroogde dadels ? Deze zijn vaak wat kleiner en zul je 15 stuks van nodig hebben. Let wel; ze zijn tevens ook vaak wat droger en zullen gerust 2-3 uren in water moeten wellen voor het beste resultaat.