In de schappen kun je vandaag de dag prima pindasauzen vinden, die je vaak in een handomdraai op tafel kunt zetten. Maar als je net als ik over een goede voorraadkast bezit kun je ook heel eenvoudig zelf pindasaus maken met bijvoorbeeld pindakaas en kokosmelk. Deze versie is echt om je vingers bij op te eten.


xxxxx
WEETJES OVER PINDASAUS
Volgens Wikipedia is pindasaus door Indische Nederlanders naar Nederland gebracht, samen met nasi goreng, bami goreng, saté en krupuk. Pindasaus wordt in Indonesië gemaakt van gemalen pinda’s en wordt gegeten bij saté babi en saté ayam.
Toen de benodigde ingrediënten niet verkrijgbaar waren, werd er naar vervangers gezocht. … “De in Nederland bekend geworden versie van pindasaus is dan ook sterk verbasterd ten opzichte van de originele versie….” aldus Wikipedia.
In Indonesië wordt er gebruik gemaakt van fijngemalen verse pinda’s, bij satékraampjes-en karretjes staan de ‘ulekan en cobèh’ – vijzel- al standaard klaar om de pinda’s voor de saus fijn te wrijven. In Nederland worden uien gebruikt in plaats van sjalotjes en wordt in recepten bruine basterdsuiker genoemd ter vervanging van de ‘gula djawa’, de Javaanse palmsuiker. Citroensap vervangt het asemwater en melk is de variant voor santen of kokosmelk.
Zelf maak ik pindasaus elke keer anders en heb hiervoor geen vast recept. Ondanks dat ik alle bovengenoemde ingrediënten gewoon in huis heb, betrapte ik mijzelf erop dat ik naar de snelle variant greep: gewone pindakaas, suiker en uien!
Kijk zelf maar of dit recept je





Waar serveer je Indonesische pindasaus bij:
xxxxxx
- Lekker dippen met kroepoek (Krupuk)
- Indonesische kipsate (Sateh Ajam)
- Tempeh spiesjes (van de BBQ)
- Indonesische gehaktballetjes
- Nasi Goreng of zelfs Bami Goreng
- Kip met boontjes, pindasaus en rijst
Ook lekker is deze Aziatische pindasaus die je met name in de Chinese en Vietnamese keuken tegenkomt.
Indonesische Pindasaus maken
Ingredients
- 1 el. (zonnebloem)olie
- 1 tl. teentje knoflook
- 1 tl. fijngehakte gember
- 1 el. sambal oelek of sambal badjak(meer of minder mag)
- 2 volle eetlepels pindakaas (ca. gram)
- 200 ml dikke kokosmelk
- 4 el. sojasaus
- 1 el. palm suiker (of bruine basterdsuiker)
- 1 el. limoensap (optioneel)
- scheutje kokend heet water, om te verdunnen
Toppings (naar wens):
- gebakken uitjes
- Seroendeng (mix van pinda en kokos)
- verse korianderblad
- bosui, in ringen,
Notes
Wist je dat je pindasaus ook kunt invriezen? Wel even goed laten afkoelen na bereiding en in een luchtdicht bakje of ziplockzakje stoppen en liggend laten opvriezen.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf pindasaus maken van pindakaas en kokosmelk, voor je lekkerste Indische recepten bijvoor beeld.

Geef een reactie