• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Uncategorized / Zelf Pindasaus maken

Zelf Pindasaus maken

13 november 2025 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

In de schappen kun je vandaag de dag prima pindasauzen vinden, die je vaak in een handomdraai op tafel kunt zetten. Maar als je net als ik over een goede voorraadkast bezit kun je ook heel eenvoudig zelf pindasaus maken met bijvoorbeeld pindakaas en kokosmelk. Deze versie is echt om je vingers bij op te eten.

recept kip met boontjes en pindasaus © bettyskitchen.nl
Kip met boontjes
Indische gehaktballetjes

xxxxx

WEETJES OVER PINDASAUS

Volgens Wikipedia is pindasaus door Indische Nederlanders naar Nederland gebracht, samen met nasi goreng, bami goreng, saté en krupuk. Pindasaus wordt in Indonesië gemaakt van gemalen pinda’s en wordt gegeten bij saté babi en saté ayam.

Toen de benodigde ingrediënten niet verkrijgbaar waren, werd er naar vervangers gezocht. … “De in Nederland bekend geworden versie van pindasaus is dan ook sterk verbasterd ten opzichte van de originele versie….”  aldus Wikipedia.

In Indonesië wordt er gebruik gemaakt van fijngemalen verse pinda’s, bij satékraampjes-en karretjes staan de ‘ulekan en cobèh’  – vijzel- al standaard klaar om de pinda’s voor de saus fijn te wrijven. In Nederland worden uien gebruikt in plaats van sjalotjes en wordt in recepten bruine basterdsuiker genoemd ter vervanging van de ‘gula djawa’, de Javaanse palmsuiker. Citroensap vervangt het asemwater en melk is de variant voor santen of kokosmelk.

Zelf maak ik pindasaus elke keer anders en heb hiervoor geen vast recept. Ondanks dat ik alle bovengenoemde ingrediënten gewoon in huis heb, betrapte ik mijzelf erop dat ik naar de snelle variant greep: gewone pindakaas, suiker en uien!
Kijk zelf maar of dit recept je

zelf pindasaus maken © bettyskitchen.nl
zelf pindasaus maken © bettyskitchen.nl

Waar serveer je Indonesische pindasaus bij:

xxxxxx

  • Lekker dippen met kroepoek (Krupuk)
  • Indonesische kipsate (Sateh Ajam)
  • Tempeh spiesjes (van de BBQ)
  • Indonesische gehaktballetjes
  • Nasi Goreng of zelfs Bami Goreng
  • Kip met boontjes, pindasaus en rijst

Ook lekker is deze Aziatische pindasaus die je met name in de Chinese en Vietnamese keuken tegenkomt.


Print

Indonesische Pindasaus maken

zelf pindasaus maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen

Ingredients

Scale
  • 1 el. (zonnebloem)olie
  • 1 tl. teentje knoflook
  • 1 tl. fijngehakte gember
  • 1 el. sambal oelek  of sambal badjak(meer of minder mag)
  • 2 volle eetlepels pindakaas (ca.  gram)
  • 200 ml dikke kokosmelk
  • 4 el. sojasaus
  • 1 el. palm suiker (of bruine basterdsuiker)
  • 1 el. limoensap (optioneel)
  • scheutje kokend heet water, om te verdunnen

Toppings (naar wens):

  • gebakken uitjes
  • Seroendeng (mix van pinda en kokos)
  • verse korianderblad
  • bosui, in ringen,

Notes

Wist je dat je pindasaus ook kunt invriezen? Wel even goed laten afkoelen na bereiding en in een luchtdicht bakje of ziplockzakje stoppen en liggend laten opvriezen.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept zelf pindasaus maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf pindasaus maken van pindakaas en kokosmelk, voor je lekkerste Indische recepten bijvoor beeld.

recept zelf pindasaus maken © bettyskitchen.nl

Category: Uncategorized

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Sint Maarten Koek met chocolade snoep
Volgend bericht: Indonesische gehaktballetjes »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#SINTERKLAAS

recepten voor Sinterklaas

De sint is weer in het land!

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept sint maarten koek met chocolade snoep leftovers © bettyskitchen.nl

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

speculaas cookie dough met vanille ijs en karamel © bettyskitchen.nl

Speculaas ‘cookie dough’ met vanille ijs

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept indonesische gehaktballetjes maken

Indonesische gehaktballetjes

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

20x klassieke pasta recepten © bettyskitchen.nl

20x Klassieke Italiaanse Pasta Recepten

recept groene monster pasta HALLOWEEN © bettyskitchen.nl

Groene Monster Pasta (Halloween)

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?