• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Zelf Groentebouillon maken

Zelf Groentebouillon maken

2 april 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Maak je een vegetarische soep? Dan is een vegetarische groentebouillon een must! Maar wist je dat je heel eenvoudig zelf bouillon kunt trekken van diverse groenten? Dit is een echte smaakmaker in heel veel recepten, zoals soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Daarnaast is zelfgemaakt écht het lekkerst. Ik deel dan ook mijn basisrecept voor zelf groentebouillon maken met jullie in de hoop dat jullie ook vaker een soeppannetje op het fornuis zullen zetten.

Zelf groentebouillon maken

Een rijke bouillon is een echte smaakmaker in heel veel recepten. Van soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Wij maken thuis zowat wekelijks een eigen bouillon. Getrokken van bijvoorbeeld kip, maar ook rundvlees & mergpijpjes of dus gewoon groenten. De huisgemaakte bouillon is dan ook DE reden dat je bij mij altijd uien, wortel en bleekselderij in huis zult aantreffen, de basis voor elke bouillon namelijk. En het mooiste van zelf maken is dat je zelf controle hebt over wat je er in stopt. Van smaakmakers zoals kruiden en specerijen, maar dus ook de hoeveelheid zout. Je voegt zout namelijk pas toe als de bouillon helemaal klaar is, omdat je dan pas weet hoe ‘krachtig’ hij is. Tip van Betty dus!

recept zelf groentebouillon maken © bettyskitchen.nl
recept zelf groentebouillon maken © bettyskitchen.nl

Bewaren en invriezen van groentebouillon

Bouillon bewaren

De zelfgemaakte groentebouillon is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Door het koelen zullen eventuele ‘vetdeeltjes’ gaan stollen en vormen op de bovenlaag. Dit kun je eventueel afscheppen als je wilt, maar je kunt je bouillon na het bereiden ook direct door een schone theedoek heen gieten en vooraf vetdeeltjes opvangen. Wil je de groentebouillon langer bewaren? Vries deze dan in porties in (max. 3 maanden). Laat de bouillon goed afkoelen en stop in een hersluitbaar bakje. Die plastic bakjes van de afhaalchinees werken ook prima. Een heel klein beetje bouillon (dat je over hebt) kan zelfs rechtstreeks in de ijsblokjes vorm en daarom is het ‘ontvetten’ van de bouillon weer belangrijk

Bouillon ontdooien

Om je groentebouillon weer te ontdooien stop je de het bevroren blok simpelweg in een ruime soeppan en zet het vuur op middelmatig. Het blok ijs zal volledig smelten in de pan en kun je daarna enkele minuten aan de kook brengen. De groentebouillon is dan weer klaar voor gebruik. Makkelijk he?!

Soeprecepten maken met eigengemaakte groentebouillon

En als je dan eindelijk zelf groentebouillon hebt gemaakt dan zijn er tal van recepten waar je deze voor kunt gebruiken. Check dus ook vooral deze recepten:

  • Tjap Tjoy met groenten en tofu
  • Chinese tomatensoep met omeletrolletjes
  • Vegetarische Dumpling Ramen (binnenkort online)
  • Risotto met champignons en porchini

Geniet heerlijk van deze recepten!


Print

Zelf Groente Bouillon maken

recept zelf groentebouillon maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het basis recept voor zelf groente bouillon maken. Deze kun je gebruiken, in soepen, sauzen, voor ragout en meer. Door deze zelf te maken krijg je een verfijnde smaak en kun je zelf de hoeveelheid zout aanpassen naar wens.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 2 -3 uren
  • Total Time: 2 – 3 uren
  • Yield: ca. 1,5 – 2 liter bouillon
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 geschilde broccoli steel (optioneel)
  • 2 liter koud water
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ tl peperkorrels
  • 5 gram verse peterselie
  • olijfolie, voor het bakken

Extra:

  • soeppan
  • bolzeef
  • schone theedoek (optioneel)

Instructions

  1. Pel de uien en snijd in stukken. Pel de knoflook en halveer deze. Schrap de wortels en snijd in dikke plakken. Was de bleekselderij en snijd in 3 stukken.
  2. Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak de groenen hierin aan gedurende 4 -5 minuten op middelhoog vuur. De groenten moeten wat bruinen en ook de bodem van de pan. (De aanbaksels geven straks meer smaak en een mooie donkere kleur aan je bouillon.).
  3. Giet het water in de pan en voeg laurier, peperkorrels en peterselie toe. Dek de pan af met de deksel en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar laag en laat 2 -3 uren de bouillon trekken.
  4. Plaats een bolzeef op een extra pan of ruime kom en leg hier eventueel een schone fijne theedoek in. Giet de bouillon af. De groenten en kruiden heb je niet benodigd. 
  5. Proef nu de bouillon en breng eventueel op smaak met zout. Ik doe dit expres niet (zie blogtekst voor meer informatie), en doe dit pas als ik de groentebouillon ga verwerken in een gerecht.

Groetjes, Betty

Notes

variatietips:

  • Liefhebbers van paddestoelen kunnen ook een klein handje porchini (gedroogd eekhoorntjesbrood) toevoegen aan de bouillon en mee laten stoven. Dat geeft een heerlijke basis voor het zelf maken van bijv. champignonsoep of risotto.
  • Voor een Italiaanse groentebouillon voeg je bij stap 3 zo’n twee eetlepels verse Italiaanse kruiden toe. Denk aan rozemarijn, oregano, salie etc. (Je kunt ook 1 el. gedroogde variant gebruiken). Ook lekker: bak 1 eetlepel tomatenpuree mee alvorens het water toe te voegen.
  • Maak een Chinese groentebouillon door tevens 2 steranijs + 1 tl. venkelzaadjes + paar plakjes geschilde gember toe te voegen bij stap 3.
  • Of ga voor andere smaakmakers naar wens, zoals: chili pepertje, kaneelstokje, kokosmelk in plaats van water of zelfs koriander toe te voegen.
  • Wees alleen voorzichtig met het toevoegen van groenten met uitgesproken smaken zoals koolsoorten, spruitjes en zelfs broccoli. Deze kunnen een bittere smaak aan je groentebouillon geven.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept zelf groentebouillon maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met zelf groentebouillon maken als basis voor je soepen en andere recepten.


recept zelf groentebouillon maken © bettyskitchen.nl

Category: How-to en tutorials, Soep Recepten Tags: basis recept, bleekselderij, bouillon, broccoli, Glutenvrij, knoflook, laurier blad, peperkorrels, peterselie, soep, uien, vegan, vegetarisch, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Kwarkbrood met appel en rozijnen
Volgend bericht: Burrito met kip en quinoa »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee