• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Zelf Runderbouillon maken

Zelf Runderbouillon maken

9 mei 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Runderbouillon is een echte smaakmaker in heel veel recepten. Van soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Daarnaast is zelfgemaakt écht het lekkerst. Ik deel dan ook mijn basisrecept voor zelf runderbouillon maken met jullie in de hoop dat jullie ook vaker een soeppannetje op het fornuis zullen zetten.

Stap voor stap zelf runderbouillon maken:

Ingrediënten voor bouillon trekken

Voor een gebakken stuk vlees wil je de meest malse soorten op tafel zetten. Voor stoofvlees en bouillon gebruik je eigenlijk voornamelijk de spieren en botten. Daarvan zijn runderpoulet en een mergpijpje mijn favoriete ingrediënten voor homemade soep en die twee kun je overigens gewoon in de supermarkt krijgen. Maar denk ook eens aan been schenkels. Laat je runderbouillon in ieder geval minimaal 3 uur trekken op laag vuur – het liefst zelfs 6 uur voor een intense smaak.

basis recept zelf runderbouillon maken © bettyskitchen.nl
Afscheppen van bouillon

Leg tijdens de bereiding van je runderbouillon een teezeefje en kommetje vast klaar. Zodra het water een kookpunt bereid zal het vlees een deel van zijn eiwitten afstaan en dat zorgt er voor dat je soep gaat schuimen. Schep dit schuim af met behulp van een zeefje of gewoonweg een eetlepel. Zo blijft je soep mooi helder en zonder ‘stukjes’. Na de bereidin

Smaakmakers voor homemade soep

Naast het vlees geef je een bouillon veel meer diepgang door verschillende groenten mee te stoven in het vocht. Denk bijvoorbeeld aan uien, wortels, prei en bleekselderij, maar ook een laurierblaadje en peperkorrels zijn de perfecte smaakmakers voor homemade soep. Van oudsher ingrediënten die iedereen eigenlijk wel in huis heeft. Na de totale bereiding van je runderbouillon giet je de bouillon af door een schone theedoek die je in een bolzeef hangt. De groenten en kruiden heb je niet meer benodigd. Maar zet het vlees apart voor vulling van een soep of maak hier bijvoorbeeld kroketten van. Daarnaast is de gouden regel bij soep maken: je voegt pas zout toe als de bouillon helemaal klaar is. Omdat je dan pas weet hoe ‘krachtig’ hij is en wat je nodig hebt om tot je perfecte smaak te komen.

basis recept zelf runderbouillon maken © bettyskitchen.nl
basis recept zelf runderbouillon maken © bettyskitchen.nl

Bewaren en invriezen van runderbouillon

Bouillon bewaren

De zelfgemaakte runderbouillon is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Door het koelen zullen eventuele ‘vetdeeltjes’ gaan stollen en vormen op de bovenlaag. Het meeste heb je er met de theedoek al opgevangen maar je kunt overige vetdeeltjes nu alsnog afscheppen als je wilt.

Bouillon ontdooien

Wil je de runderbouillon langer bewaren? Vries deze dan in porties in. Een heel klein beetje bouillon kan zelfs rechtstreeks in de ijsblokjes vorm en daarom is het ‘ontvetten’ van de bouillon ook zo belangrijk. Om je bouillon weer te ontdooien stop je de het bevroren blok met soep simpelweg in een ruime soeppan en zet het vuur op middelmatig. De ijs zal volledig smelten in de pan en kun je daarna enkele minuten aan de kook brengen. De bouillon is dan weer klaar voor gebruik.

basis recept zelf runderbouillon maken © bettyskitchen.nl

Soeprecepten maken met eigengemaakte runderbouillon

Nu je dan eindelijk zelf runderbouillon gemaakt hebt, wil je natuurlijk ook zo snel mogelijk aan de slag met zelf verse soepen maken. Check dan ook een aantal recepten waarin ik graag mijn eigen gemaakte runderbouillon bij gebruik:

  • Franse Uiensoep met stokbrood
  • Groentesoep met balletjes
  • Tortellini al brodo met Parmezaanse kaas
  • Hollandse kroketten met rundvlees
  • Maar eigengemaakte runderbouillon is ook perfect voor het maken van risotto!

Print

Recept: Zelf Runderbouillon maken

basis recept zelf runderbouillon maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Runderbouillon is een echte smaakmaker in heel veel recepten. Van soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Daarnaast is zelfgemaakt écht het lekkerst. Ik deel dan ook mijn basisrecept voor zelf runderbouillon maken met jullie in de hoop dat jullie ook vaker een soeppannetje op het fornuis zullen zetten.

  • Author: Betina Oostveen

Ingredients

Scale
  • 300 gr runderpoulet
  • 2 st. mergpijpje van rund (ca 300 gr)
  • 2 liter koud water
  • 1 grote prei
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • zout & peper

Voor het kruidenboeket:

  • 8 zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 5 takjes peterselie

Instructions

  1. Stop de runderpoulet en mergpijpjes in een soeppan. Schenk hier het water op en dek de pan af met de deksel. Breng tegen het kookpunt aan.
  2. Ondertussen spoel je de prei, wortels en bleekselderij schoon en snijd elk in 2 -3 stukken. Ontvel de ui en snijd doormidden. 
  3. Schep met een theezeefje of eetlepel het schuim van de bouillon af. Draai het vuur naar de laagste stand en voeg de prei, wortel, bleekselderij en ui toe aan de pan. Voeg tevens de kruiden en peperkorrels toe aan de pan en plaats de deksel. Laat de runderbouillon gedurenden 3 – 6 uren trekken.
  4. Plaats een bolzeef op een extra pan of ruime kom en leg hier een schone fijne theedoek in. Giet de bouillon af. De groenten en kruiden heb je niet benodigd. Het soepvlees houd je apart om te verwerken in recepten. 
  5. Proef nu de bouillon en breng eventueel op smaak met zout. In veel gevallen voeg ik zelf max 1 theelepel zout toe en breng de schone bouillon heel eventjes aan de kook in een pannetje om het zout goed op te lossen. Proef opnieuw.

Groetjes, Betty

Notes

Wil je liever kippenbouillon maken?

Vervang de runderpoulet en mergpijpje dan door 600 – 650 gr kippenpoten of kippenbouten.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met zelf runderbouillon maken als basis voor je soepen en andere recepten.

Category: How-to en tutorials, Soep Recepten Tags: basis recept, bleekselderij, bouillon, laurier blad, mergpijpje, Nederlandse keuken, peterselie, prei, rund, runderpoulet, rundvlees, soep, tijm, uien, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Zalm en asperge salade
Volgend bericht: Hotdog Pizza »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in