Print

Zelf Groente Bouillon maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het basis recept voor zelf groente bouillon maken. Deze kun je gebruiken, in soepen, sauzen, voor ragout en meer. Door deze zelf te maken krijg je een verfijnde smaak en kun je zelf de hoeveelheid zout aanpassen naar wens.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 2 -3 uren
  • Total Time: 2 - 3 uren
  • Yield: ca. 1,5 - 2 liter bouillon
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 geschilde broccoli steel (optioneel)
  • 2 liter koud water
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ tl peperkorrels
  • 5 gram verse peterselie
  • olijfolie, voor het bakken

Extra:

  • soeppan
  • bolzeef
  • schone theedoek (optioneel)

Instructions

  1. Pel de uien en snijd in stukken. Pel de knoflook en halveer deze. Schrap de wortels en snijd in dikke plakken. Was de bleekselderij en snijd in 3 stukken.
  2. Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak de groenen hierin aan gedurende 4 -5 minuten op middelhoog vuur. De groenten moeten wat bruinen en ook de bodem van de pan. (De aanbaksels geven straks meer smaak en een mooie donkere kleur aan je bouillon.).
  3. Giet het water in de pan en voeg laurier, peperkorrels en peterselie toe. Dek de pan af met de deksel en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar laag en laat 2 -3 uren de bouillon trekken.
  4. Plaats een bolzeef op een extra pan of ruime kom en leg hier eventueel een schone fijne theedoek in. Giet de bouillon af. De groenten en kruiden heb je niet benodigd. 
  5. Proef nu de bouillon en breng eventueel op smaak met zout. Ik doe dit expres niet (zie blogtekst voor meer informatie), en doe dit pas als ik de groentebouillon ga verwerken in een gerecht.

Groetjes, Betty

Notes

variatietips:

  • Liefhebbers van paddestoelen kunnen ook een klein handje porchini (gedroogd eekhoorntjesbrood) toevoegen aan de bouillon en mee laten stoven. Dat geeft een heerlijke basis voor het zelf maken van bijv. champignonsoep of risotto.
  • Voor een Italiaanse groentebouillon voeg je bij stap 3 zo’n twee eetlepels verse Italiaanse kruiden toe. Denk aan rozemarijn, oregano, salie etc. (Je kunt ook 1 el. gedroogde variant gebruiken). Ook lekker: bak 1 eetlepel tomatenpuree mee alvorens het water toe te voegen.
  • Maak een Chinese groentebouillon door tevens 2 steranijs + 1 tl. venkelzaadjes + paar plakjes geschilde gember toe te voegen bij stap 3.
  • Of ga voor andere smaakmakers naar wens, zoals: chili pepertje, kaneelstokje, kokosmelk in plaats van water of zelfs koriander toe te voegen.
  • Wees alleen voorzichtig met het toevoegen van groenten met uitgesproken smaken zoals koolsoorten, spruitjes en zelfs broccoli. Deze kunnen een bittere smaak aan je groentebouillon geven.