Je zult hem de afgelopen week ongetwijfeld al voorbij hebben zien komen op de vele nieuwsberichten, social media kanalen en meer. Maar de crompouce is niet aan te slepen bij de bakkers en vliegen als warme broodjes de winkels uit. Maar je kunt die Crompouce gewoon zelf thuis maken, dus het wordt hoog tijd voor het recept van deze croissant-tompouce!
Betty’s Tips voor Crompouce maken
Het maken van de crompouce lijkt natuurlijk best wel veel op het maken van een tompouce. Het grootste verschil is natuurlijk dat de tompouce tussen twee zeer compacte plakjes bladerdeeg wordt gemaakt en de crompouche is een luchtige gevulde croissant. Die laatste heeft daardoor ook een veel luchtiger en zachter mondgevoel en is een bijzonder lekkere alternatief op de tompouce. Maar net als met de tompouce verschilt de smaak ervan nogal van bakker tot bakker. Dat is met de Crompouce echter ook het geval hebben wij gemerkt.
De ambachtelijke bakkers hebben dan ook vaak de lekkerste soorten Crompouce in huis. Enne het is niets nieuws he. Er zijn bakkers in delen van ons land die de crompouce al decennia’s op hun kaart hebben staan. Maar dankzij social media en dan met name TikTok is het gebakje nu ineen bij heel veel mensen bekend. Neem hier eens een kijkje voor nog meer gerechten die compleet viraal gingen door TikTok!
En bij deze even een filmpje waarin ik je laat zien dat de Crompouce vooral erg genieten is!
Recept: Crompouce maken (croissant-tompouce)
- Total Time: 2 uren
- Category: tussendoortjes
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
Wat heb je nodig om een ‘Crompouce’ te maken?
- Luchtige croissants
- banketbakkersroom en/of slagroom
- roze glazuur (of roze gekleurde witte chocolade)
Instructions
De Croissant – een ‘Crompouce’ valt of staat met een goede basis. In dit geval een heerlijke lichte krokante , afbladerende croissant die mooi groot en luchtig is. Ga hiervoor het liefst naar de bakker en vermijd afbak croissants want die blijven toch vaak wat compacter en stevig. Uit deze laatste categorie komen de ‘Picard’ diepvries croissants nog het meeste in de buurt van een bakkersvariant.
Roze Topping op de crompouce – net als een tompouche heeft de crompouce een roze bovenkant. Normaliter maak je hiervoor een roze glazuur met poedersuiker. Maar je kunt er ook voor kiezen om gesmolten witte chocolade met beetje roze voedingskleurstof of de Ruby roze chocolade te gebruiken. Dip de bovenkant van de croissant hierin en laat goed opdrogen en uitharden.
Vulling voor een Crompouce – Snijd de croissant in de lengte doormidden. Je kunt een crompouce vullen met banketbakkersroom (gele room) die je maakt op basis van eieren en melk. Maar je kunt ook custardpoeder gebruiken en een custardpudding maken. Deze stop je in een spuitzak en je spuit toefjes in de croissant. Je kunt er ook voor kiezen om enkel opgeslopte slagroom er in te spuiten. Of – mijn favoriet- meng een deel gele room met twee delen opgeklopte slagroom tot Zwitserse room (Swiss Cream) en vul hiermee je crompouce. Lekker, luchtig en zinnenprikkelend!
Daarna eet je ze zo snel mogelijk op natuurlijk! Mocht je het toch eventjes willen bewaren doe je dit het liefst in de koelkast ivm de houdbaarheid van de room.
Notes
Prep tip! Glazuur vast de croissants en laat goed opdrogen. De room kun je ook een dag van tevoren al maken en in een afgesloten spuitzak in de koeling bewaren. Het vullen met een spuitzak is immers zo gepiept!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van de Crompouce croissant tompouce zoals bekend van Tiktok!
Geef een reactie