Print

Zanddeeg recept voor Quiche en hartige taart

Deze hartige variant van zanddeeg wordt gebruikt voor het maken van Quiche en hartige taart recepten. De hoofdbestanddelen zijn bloem, boter en een ei en dat maakt het een super makkelijk deeg waar iedereen zicht aan kan wagen. Hartig zanddeeg dat je niet gebruikt kun je tot max 3 dagen in de koelkast bewaren. Luchtdicht verpakt invriezen kan ook – tot max. 2 maanden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min. + 30 min rusten
  • Cook Time: check quiche recept
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 1 stuks 1x
  • Category: Quiche
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 125 gr KOUDE roomboter
  • 1 ei
  • 2 el KOUD water

Extra:

  • foodprocessor (optioneel)
  • huishoudfolie
  • deegroller
  • lage quichevorm 2224 cm
  • (of gebruik een springvorm bekleed met bakpapier)

Instructions

Je kunt dit zanddeeg zowel met de hand kneden, maar je kunt ook een foodprocessor gebruiken. Deze snijd en mengt alle ingrediënten snel ook perfect door elkaar.

  1. Stop de bloem in een mengkom en roer het zout er door. Snijd de koude boter in blokjes en snijd met twee messen de boter door de bloem tot het een beetje kruimelig wordt. Je kunt de complete bereiding ook in een foodprocessor doen want die snijd ook met twee messen door het deeg. Voeg vervolgens het ei en de helft van het water toe aan de kom. Kneed het geheel (met de hand of foodprocessor) tot een soepel deeg. Als het te kruimelig blijft voeg je beetje bij beetje de rest van het koude water toe. Het deeg moet stevig aanvoelen maar niet té droog zijn.
  2. Druk de deegbal tot een dikke plak en wikkel het hartige zanddeeg in huishoudfolie. Stop daarna 30 minuten in de koelkast om te rusten en af te koelen. Ondertussen kun je de vulling voor je quiche of hartige taart gaan voorbereiden.
  3. Bestuif een werkoppervlak met bloem en rol het zanddeeg met de deegroller uit tot een ronde lap die een paar cm groter is dan de bakvorm. Tip van Betty: Rol de lap voorzichtig om je deegroller en wikkel die weer af boven de quichevorm.  Druk het deeg goed aan op de bodem, in de hoekjes van de vorm en snijd eventueel overtollige randjes weg. Scheurt het deeg of kom je wat te kort: patch het gerust op met een stukje deeg van elders.
  4. Prik tot slot gaatjes in de bodem met behulp van een vork en stop eventueel in de koelkast tot je de vulling hebt voorbereidt. Volg in principe vanaf hier gewoon de rest van de stappen van quiche recept of hartige taart recept dat je wilt gaan maken. De baktijden en temperatuur staan ook vermeld in de verschillende recepten maar over het algemeen bak je een quiche 40 – 50 minuten op 200 graden (180 hetelucht).

Veel bakplezier! Groetjes, Betty

Notes

In principe bak je dit een quiche deeg in een lage (dichte) taartvorm met geribbelde rand van 22-26 cm. Deze heb ik zelf niet niet huis en maak het recept dus voor een springvorm van 24 cm doorsnede De opstaande rand hoeft dus ook maar slechts een paar cm hoog te worden. 

Keywords: zanddeeg, deeg, deegbodem, deegkorst, quiche, hartige taart, bloem, roomboter, ei, water