Dit is een tussendoortje om je vingers bij af te likken! Deze tropische strudel met dadels en banaan zijn ook ideaal om te serveren bij een High Tea. Maar ook gewoon omdat het lekker is hoor!
Als ik namelijk zeg: ‘knapperig filodeeg, gevuld met warme dadels, banaan, kaneel, kokos en pistachenootjes en besprenkeld met sinaasappel-kaneelsiroop’, dan loopt het water jou ook vast in de mond! Deze tropische strudel is echt een heerlijk en gezond tussendoortje voor jezelf. Of verras je gasten ermee!
Een tropische baklava
Dat een recept voor Betty’s Kitchen soms iets anders uitpakt dan gepland bleek bij deze wel. Wat ik namelijk in gedachten had was een soort gezonde versie van baklava. Je weet wel, die heerlijke Turkse lekkernij die helaas ook druipt van de boter en gesmolten suiker. Dus ik ging aan de slag met filodeeg, een klein beetje boter, een gezonde vulling en een gezonder alternatief voor de gesmolten suiker. De geuren die uit de oven kwamen deden me al doen smelten. Maar toen ik een hap nam dacht ik: “Huh? Dit proeft in de verste verte niet naar baklava!” Juist door de warme, fruitige vulling lijkt het veel meer op een strudel. Maar dan dus een tropische, gezonde variant! Nou ja, je hoort mij niet klagen hoor…

Nog meer recepten met bladerdeeg
Houd er rekening mee dat de dadels van tevoren in ieder geval 3 uur moeten weken in wat water. Deze uren zijn opgenomen in de bereidingstijd. De strudel is het allerlekkerst om meteen te nuttigen. Dan is de vulling van deze tropische strudel nog warm en het filodeeg lekker knapperig. Check hier overigens nog meer recepten met het dunne filodeeg: bijvoorbeeld een lekkere Griekse Spanakopita taart met spinazie en kaas. Of maak eens deze filodeegtaartjes voor de uitgebreide weekend brunch of zelfs paasbrunch! Ook lekker: zelfgemaakte loempias met paddestoelen! Geniet er in ieder geval van!
Recept: Tropische strudel met dadels en banaan
Dit is een tussendoortje om je vingers bij af te likken! Deze tropische strudel met dadels en banaan zijn ook ideaal om te serveren bij een High Tea. Maar ook gewoon omdat het lekker is hoor!
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 3 hours 45 minutes
- Yield: 16 stuks 1x
- Category: Tussendoortjes
- Cuisine: Turkse Keuken
Ingredients
- 2 blaadjes filodeeg
- 15 dadels (zonder pit)
- 1 rijpe banaan
- 1 el. chiazaad
- 2 el. kokossnippers
- 1.5 tl. kaneel
- Handje pistachenoten
- Een halve sinaasappel
- 50 ml. agavesiroop
- 10 gram roomboter
Benodigdheden:
- Bakpapier
Instructions
- Laat de dadels minimaal 3 uur weken in water zodat ze zacht worden. Halveer de dadels voordat je ze in het water stopt.
- Ontdooi de blaadjes filodeeg en verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snij ondertussen de dadels fijn en de banaan in plakjes. Prak ze met een vork tot een grof mengsel. Maak de pistachenootjes wat fijner, bijvoorbeeld met een vijzel of een doodgewone hamer:) Roer de pistachenootjes in een kom door de geprakte banaan en dadels. Wil je de vulling egaler en niet grof, mix de dadels, banaan en pistachenootjes dan met een staafmixer of in een keukenmachine.
- Roer vervolgens ook het chiazaad, de kokossnippers en 1 tl. kaneel door het mengsel. Zet de kom apart.
- Smelt de boter. Zodra de filodeeg is ontdooid leg je de blaadjes op een stuk bakpapier. Vet het deeg aan beide kanten licht in met de gesmolten boter. Schep vervolgens het dadel-banaanmengsel in het midden van de blaadjes. Smeer het mengsel uit over het midden van de blaadjes en rol ze vervolgens op.
- Plaats de rolletjes voor 30 minuten in het midden van de oven. Hou in de tussentijd in de gaten of de filodeeg niet verbrandt. Zodra de rolletjes droger worden en lichtbruin beginnen te kleuren zijn ze klaar.
- In de tussentijd pers je de halve sinaasappel uit en het sap meng je samen met de agavesiroop. Roer de 0,5 tl. kaneel erdoorheen. Zeef de siroop.
- Haal de filodeegrolletjes uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen. Vervolgens snij je ze voorzichtig in stukken. Giet de sinaasappelsiroop eroverheen. Strooi tot slot nog wat kokossnippers over de Tropische Strudel heen.
Eet smakelijk!
Groetjes, Nanda
Geef een antwoord