• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Tartiflette met spek en kaas (video)

Tartiflette met spek en kaas (video)

23 februari 2023 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Jump to Recipe

Ga jij graag op wintersport naar Frankrijk? Misschien ben je al – of ga je nog – wezen snowboarden of skiën in de Alpen? Diegenen die regelmatig gaan skiën in Frankrijk zijn vast geen onbekenden van deze Tartiflette met spek en kaas! Een heerlijke Franse ovenschotel met aardappels, spekreepjes, uien en Reblochon kaas.

Tartiflette met spek reepjes zoals op de wintersport

Tartiflette is een heel bekende Franse aardappelschotel die je thuis ook in een mum van tijd in elkaar zet. Dit gerecht is met name tijdens de wintersport maanden geliefd want het is een -best wel calorierijk – gerecht met aardappels, spekreepjes, uien en heel veel kaas. Ideaal om even mee op te laden na een hele dag skiën of snowboarden. De liefhebber vervangt ik magere varkens spekreepjes gerust door magere kalkoen spekreepjes van het merk Dindesse. Dat is een mooi alternatief voor diegenen die geen varkensvlees willen eten, maar wel hun tanden in deze tartiflette met spekjes en kaas willen zetten.


Receptvideo: Tartiflette maken

+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Frans boerengerecht met aardappel en spek

Onze Franse zuiderburen weten maar al te goed dat je met spekjes (= lardons) werkelijk elk gerecht lekkerder kunt maken! De chewy bite en de zoute nasmaak geven je gerechten vaak al net even wat extra smaak mee. En zelfs dit super simpele Franse boerengerecht, bestaande uit aardappel, spek, Reblochon kaas en ui, wordt heel speciaal door die overheerlijke spekjes. Tartiflette is niet voor niets een favoriet onder de Fransen en ons Nederlanders, tijdens de wintersport. Het is een typisch winters gerecht en gaf mij altijd lekker veel energie na een middagje snowboarden. Nog zo’n heerlijk gerecht uit de Alpen is de Mont d’Or uit de oven. Tijdens de wintersport in Oostenrijk ben je ongetwijfeld de ‘Kaiserschmarrn’ tegengekomen.

recept tartiflette Franse aardappelschotel met spekjes en kaas wintersport eten

Print

Recept: Tartiflette met spek en kaas

recept tartiflette Franse aardappelschotel met spekjes en kaas wintersport eten
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit gerecht is voor velen bekend van wintersport vakanties in Frankrijk! Tartiflette is een aardappelschotel uit de oven met spekreepjes en lekker veel kaas en ui.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 2 uien,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 250 gram magere spekreepjes
  • optioneel: een glas droge witte wijn (bijv. Chardonnay),
  • 1 eetlepel gehakte peterselie,
  • 2x 500 gram aardappelschijfjes – voorverpakt, *
  • 200 gram crème fraîche,
  • 1 Reblochon kaasje á 400 gram,
  • peper & zout,
  • roomboter/olijfolie voor bakken en invetten.

(*TIP: voorverpakte aardappelschijfjes zijn reeds voorgekookt. Maak je deze zelf? Schil 1 kilo vastkokende aardappels, halveer deze en kook eerst 15 minuten voor. Giet af, laat uitdampen en snijd daarna in plakken van 1 cm dikte.)

Extra:

  • koekenpan,
  • Oven,
  • grote ovenschaal (of gebruik 2 kleintjes).

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hete lucht) en plaats het rooster net onder het midden. Vet de ovenschaal in met een beetje boter.
  2. Pel de uien, snijd deze overlangs door en snijd vervolgens in dunne, halve ringen. Pel de knoflook en pers deze uit.
  3. Verhit een klein beetje olijfolie in de koekenpan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de spekreepjes toe en bak mee gedurende 2-3 minuten. Optioneel: Schenk de wijn in de pan en laat deze verdampen tijdens het inkoken. Draai vervolgens het vuur uit en breng op smaak met een flinke snuf peper en de peterselie.
  4. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de ovenschaal. Verdeel hier de helft van het ui-spekjes mengsel overheen. En lepel hier de helft van de crème fraîche overheen. Top af met de tweede helft van de aardappelschijfjes, het ui-spekjes mengsel en ook weer de crème fraîche. recept tartiflette franse aardappels met spekjes en reblochon kaas _ bettyskitchen _ kalkoen spekjes van dindesserecept tartiflette franse aardappels met spekjes en reblochon kaas _ bettyskitchen _ kalkoen spekjes van dindesseSnijd de Reblochon kaas overlangs doormidden en leg deze, met de snijkant omlaag, op de bovenste laag aardappels. Tijdens het smelten in de oven druipt de kaas er dan lekker tussendoor.
  5. Schuif de ovenschaal met tartiflette in de oven. Bak af gedurende 25-30 minuten. Serveer hierna de tartiflette direct. Serveer de ovenschotel eventueel met een simpele groene salade of zie ‘meer groenten tip’ hieronder.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Meer groenten tip: maak een volwaardige maaltijd van je tartiflette door 450 gram (diepvries) groente toe te voegen halverwege stap 4. Denk aan doperwtjes, snijbonen of ringetjes prei. Zorg ervoor dat je de groente even een paar minuten blancheert in kokend water. Giet af en druk overtollig vocht er uit. Verspreid deze groenten dan over de schaal, nadat je de ‘eerste’ laag compleet hebt opgemaakt. Daarna gaat de tweede laag met aardappels en spekjes etc erop en maak je het recept verder af zoals beschreven.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept tartiflette Franse aardappelschotel met spekjes en kaas wintersport eten

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Franse Tartiflette wilt gaan maken!

Dit is artikel betreft een samenwerking met Dindesse. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Gevogelte Recepten, Vlees Recepten Tags: aardappels, Crème fraîche, Dindesse, Franse keuken, hoofdgerechten, Kaas, kalkoen, knoflook, magere spekreepjes, ovenschotel, peterselie, reblochon, samenwerkingen, uien, wijn

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Kimchi Tosti
Volgend bericht: Boterbier – uit de Kookschool voor Potterheads kookboek »

Lees Interacties

Reacties

  1. Betina Oostveen

    16 november 2017 om 4:42 pm

    Hi Arja,

    je mag altijd minder kaas toevoegen hoor! Maar het is inderdaad 2 kaasjes á 230 gram, op bijna 1.5 kilo aardappels.
    Ik had thuis het recept verdeeld over 2 kleine ovenschalen, dus ieder met letterlijk de helft van het recept, vandaar dat je ook slechts 1 kaasje ziet 🙂

    Beantwoorden
  2. Betina Oostveen

    19 november 2017 om 1:15 pm

    Hi Saskia,
    het recept is voor 4 personen, dus maak gerust de helft als je met zijn tweeen bent. Eet smakelijk alvast!

    Beantwoorden
  3. E. Rommerts

    19 december 2020 om 1:23 am

    Zeker 20 jaar geleden dit recept uit Frankrijk meegenomen, wat ik in alle recepten niet zie en wat er voor de echte smaak niet mag ontbreken, is kruidnagelpoeder, dit is echt essentieel.
    Salut Elles

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      19 december 2020 om 1:38 pm

      Dank je wel voor deze tip Elles! Geniet er van!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee