• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Voorgerechten / Tartelette met kerstomaten en fetaroom

Tartelette met kerstomaten en fetaroom

6 december 2017 Door Betina Oostveen 3 Reacties

Tijdens de kerstdagen pakken we natuurlijk maar al te graag uit met luxe hapjes en voorgerechten. En deze tartelette met kerstomaten en fetaroom is dan ook een aanrader voor het kerstmenu!

Het is een heerlijk hartig klein taartje met geroosterde tomaten en een verrukkelijke crème van feta. Daarnaast ogen de tartelettes ook fantastisch op je bord!

Hartige Tartelette met kerstomaten

Ik heb tartelette altijd van die chique kleine taartjes gevonden. De mooie deegbakjes worden vaak gevuld met lemoncurd en zijn ook een heerlijke tip voor kerst overigens! Maar voor de feestdagen wilde ik graag een hartige tartelette met kerstomaten maken. Ideaal als voorgerecht en leuk voor tijdens de borrel. De kerstomaten rooster je dan in de oven, voor een haast honingachtige smaak. En deze serveer je op een luchtig bedje van fetaroom. Deze hartige tartelette met kerstomaten is een variatie om van te smullen!

Tartelette met kerstomaten en fetaroom betty's kitchen

Heerlijke kerst hapjes

Voorgerechtjes en amuses bewaar ik echt voor de speciale gelegenheden. Ik eet namelijk niet elke avond standaard een 3 (of meer) gangen menu  🙂  Dus als je deze kerst wilt uitpakken met meerdere gangen, dan adviseer ik je om kleine gerechtjes te maken, zoals deze tartelette met kerstomaten. Je kunt bijvoorbeeld ook genieten van een torentje van aubergine, tomaat en geitenkaas serveren. Of wat dacht je van arancini: Dat zijn krokante balletjes van risotto. Maar een pizzarol met bietjes, hazelnoten en geitenkaas misstaat ook zeker niet als kerst hapjes of tussengerechten.

Print

Recept: Tartelette met kerstomaat en fetaroom

Tartelette met kerstomaten en fetaroom betty's kitchen
Print Recipe

Dit overheerlijke voorgerecht is een waar smaakbommetje! Je maakt zelf pasteibakjes van hartig zanddeeg. Vul deze met een fluffy fetaroom en serveer met de lekkerste gegrilde tomaatjes. Ook ideaal voor de feestdagen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 40 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 1 hours 10 minutes
  • Yield: 8 stuks 1x
  • Category: Voorgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de tartelette hartige zanddeeg:

  • 250 gram bloem,
  • 100 gram KOUDE roomboter,
  • 1 eierdooier,
  • snufje zout,
  • 75 ml KOUD water,
  • olijfolie, om in te vetten.

Voor topping:

  • 24 kerstomaten,
  • 4 eetlepels olijfolie,
  • 1 teentje knoflook,
  • 1 theelepel verse rozemarijn,
  • 200 gram feta kaas,
  • 130 gram roomkaas.

Extra:

  • 8 kleine taartvormen, met uitneembare bodem, van 10 cm doorsnede,
  • bakpapier,
  • bakrijst of bakbonen,
  • steelpannetje,
  • klein bolzeefje,
  • foodprocessor of hakmolen.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Halveer de tomaatjes, leg deze, met de snijkant omhoog, op de bakplaat. Bestrooi met peper en zout en rooster deze 15 minuten in de oven. Laat daarna op de bakplaat, buiten de oven afkoelen.
  2. Ondertussen maak je het hartige zanddeeg: Zeef de bloem en voeg het zout toe. Snijd de koude boter in stukjes en kneed dit samen met het eidooier licht door. Voeg in 2-3 delen het koude water toe en kneed snel tot een samenhangende bal. Druk deze plat, wikkel het zanddeeg in folie en bewaar 30 minuten in de koelkast.
  3. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het hartige tartelette deeg uit. Verdeel over de taartvormpjes, druk de randen een beetje aan en verwijder overtollig deeg.  Prik met een vork gaatjes in de bodems.Tartelette met kerstomaten en fetaroom betty's kitchenTartelette met kerstomaten en fetaroom betty's kitchen
  4. Scheur stukjes bakpapier, duw in de vormen, druk een beetje aan en vul met bakrijst of bakbonen. Bak de deegbodems ‘blind’ in de oven gedurende 30 minuten. Na 15 minuten kun je de vulling en bakpapier verwijderen. Stop dan dus voor de resterende 15 minuten in de oven om het deeg goed gaar te bakken. Laat daarna goed afkoelen op een rooster.
  5. Voor de fetaroom begin je met een klein steelpannetje. Doe hier de olie in, samen met een knoflook in plakjes en de verse rozemarijn. Verwarm op hoog vuur gedurende een paar minuten en zet daarna apart om af te koelen.
  6. Verkruimel de feta in de foodprocessor en voeg de roomkaas toe. Giet de kruidenolie, door een bolzeefje, bij de fetaroom en laat de machine 3-4 minuten draaien, tot je een romige massa hebt.
  7. Druk de hartige deegbodems voorzichtig (!) uit vormpjes en vul deze met de feta room. Verdeel 6 halve geroosterde tomaatjes over elke tartelette. Garneer met een stukje rozemarijn of fijngesneden basilicumblaadje.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Bewaartips: Hartige tartelette bodems kun je gerust een dag van tevoren bakken in de oven. Haal uit de vorm en laat goed afkoelen. Bewaar vervolgens in een luchtdichte trommel of zak. De fetaroom kun je ook alvast draaien en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Hetzelfde geldt ook voor de geroosterde kerstomaten. Tijden het kerstdiner hoef je dan alleen de fetaroom over de bodems te smeren en garneer de tartelette met kerstomaten. 

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Tartelette met kerstomaten en fetaroom betty's kitchen

Category: Voorgerechten Tags: bloem, borrel, boter, cherrytomaten, eieren, feta, hartige taart, kerst, knoflook, roomkaas, rozemarijn, tartelette, tomaten, zanddeeg

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Philips Airfryer XXL Viva Collection + WINACTIE
Volgend bericht: Jamie’s Italian Den Haag – Kerst menu »

Lees Interacties

Reacties

  1. Arja

    6 december 2017 om 12:28 pm

    Leuk idee om er ook wat hartigs mee te maken.

    Beantwoorden
  2. Moniek

    16 december 2019 om 12:58 pm

    Hallo Betina,

    Dit recept klinkt erg lekker, ga het denk ik met kerst maken. Vraagje: de Tartelettesgaan niet meer terug de oven in nadat ze gevuld zijn met fetaroom? Serveer je ze koud of warm?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 december 2019 om 5:35 pm

      Hi Moniek, de deegbakjes dienen inderdaad eerst goed af te koelen. Dit kun je ook gerust een dagje van tevoren bereiden.
      En voor de rest serveer je hem dus ‘koud’.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 15x Oranje recepten voor Koningsdag
  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • indiase bloemkoolsoep met indiase kerrie kruiden Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl

Caribische viscurry

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase aardappel curry met doperwten aloo mutter © bettyskitchen.nl

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

indiase bloemkoolsoep met indiase kerrie kruiden

Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in