Door Nanda – Deze verse tagliatelle met chorizo en venkel at ik onlangs bij een vriendin en ik vond hem zo lekker dat ik hem wel moest delen met jullie.
Eigenlijk stiekem omdat ik het gerecht zelf zo snel mogelijk weer wilde maken en proeven;) En ook deze keer schepte ik graag weer een tweede keer op. Niet goed voor de lijn, maar wel ontzettend genieten van dit heerlijke pasta gerecht!
Venkel heeft best wel een uitgesproken smaak: het proeft een beetje naar anijs. Bij dit gerecht past dat heel goed, ook gecombineerd met de andere sterk smakende ingrediënten als de chorizo, knoflook en passata.
Ik moet zeggen dat ik niet heel veel ervaring heb met koken met venkel. Ik ken het vooral voor in de thee of in het sterk alcoholische drankje ouzo uit Griekenland. Of in een zomerse salade, zoals Betty eerder heeft gemaakt: met sinaasappel en grapefruit. Maar ook deze groente is weer hartstikke gezond, vol vitamine C en mineralen en goed voor de spijsvertering. Note to myself: vaker mee koken en experimenteren dus!
Recept Tagliatelle met chorizo en venkel:
(Hoofdgerecht voor 2-3 personen)
Ingrediënten:
- 200 gram verse tagliatelle
- 400 ml. passata
- 1 venkelknol
- 1 courgette
- 3 teentjes knoflook
- 1 chorizoworst (ik gebruikte een worst van 225 gram)
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- Peper
- Olijfolie om te bakken,
- Ter garnering: (vers) geraspte Parmezaanse kaas.
Bereidingstijd: 25 minuten.
Bereidingswijze Tagliatelle met chorizo en venkel:
- Bereid de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing. Als je ook verse tagliatelle gebruikt hoeft dat maar een paar minuten te koken.
- Was de venkel en snij de groene stelen, oneffenheden en de onderkant eraf. Snij de venkel vervolgens in grove repen. Snij ook de courgette in reepjes en pers de knoflook alvast uit. Snij de chorizoworst in plakjes.
- Verhit wat olijfolie in een hapjespan en bak daarin de venkel, courgette en chorizo op middelhoog vuur. Gebruik niet te veel olie, want er komt ook nog vet uit de chorizo. Voeg na 5 minuten de uitgeperste knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
- Voeg de passata toe in de pan, samen met 200 ml. water. Roer alles goed door elkaar, breng aan de kook en laat de saus voor circa 15 minuten zachtjes doorkoken en indikken.
- Roer de tijm en rozemarijn door de saus en proef. Voeg naar smaak wat vers gemalen peper toe en eventueel zout, maar ik denk dat dat niet nodig is door de chorizo en de ingedikte saus.
- Zodra de tagliatelle klaar is kun je het in de pan door de saus roeren zodat de smaak van de saus er lekker wat intrekt. Je kunt natuurlijk ook de tagliatelle serveren met de saus eroverheen. Rasp als laatste verse Parmezaanse kaas over de tagliatelle met chorizo en venkel en serveer eventueel met wat rucola ernaast.
Lunchtip: Ik had een beetje van de pastasaus over die ik de dag erna at. En misschien proefde de pasta toen wel nog lekkerder omdat alle smaken helemaal met elkaar vermengd waren. Maak dus vooral wat extra voor de lunch de dag erna! Makkelijk om mee te nemen in een bakje, even opwarmen en je hebt weer een heerlijke warme lunch.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Dat klinkt goed, ik hou wel van chorizo. Heb het alleen gegeten met een stuk brood en salade erbij. Niet echt in een gerecht, zo krijg je op je “ouwe dag” nog leuke inspiratie. Dankbje wel 🙂
O dit lijkt me ook heel erg lekker!! Dit sla ik weer op en maak ik ook een keer. Ik probeer ook graag nieuwe dingen uit! Zo had ik nu mais, even in bloem rollen en dan met beetje olie in de pan bakken..heerlijk..normaal lust ik geen mais, maar op deze wijze worden ze heerlijk krokant.
Hallo ik heb het vandaag gemaakt en ik ben echt geen keukenprinses maar het is makkelijk te bereiden en we hebben zitten smullen. Ik zou alleen graag willen weten hoe ik dit gerecht kan opslaan voor als ik het in de toekomst nog een keer wil maken.