Hello sushilovers! Dit is een heerlijk recept voor een vegetarische sushi bowl met tofu. Uiteraard is dit een eenvoudig basis recept om zelf een sushi bowl te maken.
En uiteraard kun je de tofu ook vervangen door plakken rauwe vis. Varieer er gerust op los, maar eerlijk is eerlijk: Simpelweg je sushi in een kom stoppen is veel makkelijker als zelf sushi rollen.
Het afgelopen jaar heb ik een nieuwe liefde voor rijst ontdekt. Die reis naar Thailand heeft dus blijkbaar nog veel meer in mij losgemaakt. En de Aziatische gerechten komen dan ook steeds vaker voorbij in Betty’s Kitchen. Sushi staat ook steeds vaker op het menu, maar ik zal eerlijk zijn: ik heb er het geduld niet voor om zelf sushi te maken. Het zelf moeten rollen van sushi vind ik echt zonde van mijn tijd.
Alles-in-een Sushi Bowl
Ik zag bij meerdere blogs al een sushi bowl voorbij komen en dacht meteen: Dat is wat voor mij! Ik was al weg van de Koreaanse Bibimbap van Ellen, dus waarom ook niet een Japanse versie van zo’n rijstschotel in een kommetje?
Nu wordt Sushi wordt over het algemeen koud gegeten. Dus de sushi bowls bestaan veelal ook uit afgekoelde rijst en simpelweg rauwkost. Je kunt dan bijvoorbeeld zelf diverse plakken verse vis, zoals zalm of tonijn, toevoegen aan je sushi bowl (ca. 300 gram voor 4 personen). Maar speciaal voor mijn flexitarier dagen bedacht ik deze vegetarische sushi bowl met tofu. De tofu wordt wel lekker op smaak gebracht en gebakken. Deze kun je dus zowel warm of afgekoeld eten. En je kunt er eventueel voor kiezen om je rijst dan ook (lauw)warm te serveren. Zeker met de herfst op komst is dat een hartverwarmende aanrader.
Dus gooi gewoon jouw favoriete sushi samenstelling van vis en groente bij elkaar in een Sushi Bowl en geniet van de eenvoud uit de Japanse keuken.
Recept voor Vegetarische Sushi Bowl:
(hoofdgerecht voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 300 gram tofu,
- 300 gram sushirijst /of basmatirijst ,
- 6 eetlepels (glutenvrije) sojasaus,
- 4 eetlepels rijstazijn,
- 1 eetlepel agave siroop of honing,
- 2 teentjes knoflook,
- 12 radijsjes,
- 1 kleine winterpeen,
- 1 komkommer,
- 1 avocado,
- 1 nori vel,
- 100 gram sojabonen,
- sesamolie,
- garnering: witte en zwarte sesam zaadjes.
Bereidingstijd: 30 minuten (marineren + koken) + 10 minuten bereiden.
Extra:
- bolzeef,
- kookpan met deksel,
- julienne rasp ( bijvoorbeeld: deze raspen via Bol.com, of deze spiraalsnijder)
- koekenpan,
- 4 kommetjes of diepe borden.
Bereidingswijze sushi bowl:
- Knijp de tofu goed uit en scheur in stukjes. Marineer de tofu in een kom met de sojasaus, rijstazijn, agavesiroop en uitgeperste knoflook. Laat 30 minuten staan om goed in te trekken.
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzingen op het pak. Dit verschilt namelijk per gebruikte rijstsoort en merk.
- Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Scharp de winterpeen en gebruik de julienne rasp om hier dunne slierten van te trekken. Was de komkommer en trek hier ook julienne reepjes van. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Lepel de avocado uit en snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd het norivel in dunne reepjes.
- Verhit een scheutje sesamolie in de koekenpan en bak hierin de gemarineerde tofu, inclusief marninade, gaar gedurende 12 minuten op middelhoog vuur.
- Verdeel de rijst over de kommetjes. Rangschik over elke kom de radijs, wortel, komkommer en avocado. Strooi tot slot de gebakken tofu en de sojabonen er overheen.
- Maak sushi bowls af door her en der wat nori stukjes en witte en zwarte sesamzaadjes overheen te strooien. Je kunt eventueel aan tafel nog wat extra (glutenvrije) sojasaus toevoegen.
Itadakimasu (Eet smakelijk)
Groetjes, Betty
[…] Vegetarische bowl met tofu […]