Hello sushilovers! Dit is een heerlijk recept voor een vegetarische sushi bowl met tofu. Niks meer oprollen maar serveer dit eenvoudige basis recept voor sushi in een bowl!
Alles-in-een Sushi Bowl
Het afgelopen jaar heb ik een nieuwe liefde voor rijst ontdekt. Die reis naar Thailand heeft dus blijkbaar nog veel meer in mij losgemaakt. En de Aziatische gerechten komen dan ook steeds vaker voorbij in Betty’s Kitchen. Sushi staat ook steeds vaker op het menu en vaak ook met een twist! Ik verzamelde dan ook 10x sushi recepten – maar dan net een tikkeltje anders voor jullie. Ik zag bij meerdere blogs al een sushi bowl voorbij komen en dacht meteen: Dat is wat voor mij! Simpelweg je sushi in een kom stoppen is veel makkelijker als zelf sushi rollen en dan is deze alles-in-een sushi bowl ook echt een uitkomst!
Varieren met sushi bowl
Ik was al weg van de Koreaanse Bibimbap van Ellen, dus waarom ook niet een Japanse versie van zo’n rijstschotel in een kommetje? Nu wordt sushi wordt over het algemeen koud gegeten. Dus de sushi bowls bestaan veelal ook uit afgekoelde rijst en simpelweg rauwkost. Je kunt dan bijvoorbeeld zelf diverse plakken verse vis, zoals zalm of tonijn, toevoegen aan je sushi bowl (ca. 300 gram voor 4 personen). Maar speciaal voor mijn flexitarier dagen bedacht ik deze vegetarische sushi bowl met tofu. De tofu wordt wel lekker op smaak gebracht en gebakken, maar je deze dus zowel warm of afgekoeld eten. Maak bijvoorbeeld ook eens deze teriyaki tofu spiesjes op de barbecue en je weet waarom ik tofu zo leuk vind als vleesvervanger. Tip: kook eens een compleet Japans Weekmenu en waan je een weekje op vakantie in Japan!
Vegetarische Sushi Bowl met tofu
Hello sushilovers! Dit is een heerlijk recept voor een vegetarische sushi bowl met tofu. Niks meer oprollen maar serveer dit eenvoudige basis recept voor sushi in een bowl! Met bijvoorbeeld rijst, avocado, radijs, komkommer, wortel etc.
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 40 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Vegetarische gerechten
- Cuisine: Japanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 300 gram tofu
- 300 gram sushirijst /of basmatirijst
- 6 eetlepels (glutenvrije) sojasaus
- 4 eetlepels rijstazijn (mirin)
- 1 eetlepel agave siroop of honing
- 2 teentjes knoflook
- 12 radijsjes
- 1 kleine winterpeen
- 1 komkommer
- 1 avocado
- 1 nori vel
- 100 gram sojabonen
- sesamolie
- garnering: witte en zwarte sesam zaadjes
Extra:
- bolzeef
- julienne rasp ( bijvoorbeeld: deze raspen via Bol.com, of deze spiraalsnijder)
Instructions
- Knijp de tofu goed uit en scheur in stukjes. Marineer de tofu in een kom met de sojasaus, rijstazijn, agavesiroop en uitgeperste knoflook. Laat 30 minuten staan om goed in te trekken.
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzingen op het pak. Dit verschilt namelijk per gebruikte rijstsoort en merk.
- Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Scharp de winterpeen en gebruik de julienne rasp om hier dunne slierten van te trekken. Was de komkommer en trek hier ook julienne reepjes van. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Lepel de avocado uit en snijd vervolgens in dunne plakjes. Snijd het norivel in dunne reepjes.
- Verhit een scheutje sesamolie in de koekenpan en bak hierin de gemarineerde tofu, inclusief marninade, gaar gedurende 12 minuten op middelhoog vuur.
- Verdeel de rijst over de kommetjes. Rangschik over elke kom de radijs, wortel, komkommer en avocado. Strooi tot slot de gebakken tofu en de sojabonen er overheen.
- Maak sushi bowls af door her en der wat nori stukjes en witte en zwarte sesamzaadjes overheen te strooien. Je kunt eventueel aan tafel nog wat extra (glutenvrije) sojasaus toevoegen.
Itadakimasu (Eet smakelijk)
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegetarische sushi bowl wilt maken!
[…] Vegetarische bowl met tofu […]