Dit is natuurlijk de tijd van het jaar voor winterse stoofschotels en suddervlees dat letterlijk uit elkaar valt op je tong. Dit recept voor stoofvlees met bier en appelstroop is een tikkeltje zoet, maar ook meteen een allemansvriend. Iedereen die ik ken wordt al wild als ik “Wie wil er friet stoofvlees?” roep, dus zet maar vast wat biertjes koud.
Stoofvlees met bier van Leffe
Tijdens deze donkere dagen zetten we graag volle en kruidige gerechten op tafel. Maar de meest simpele sauzen, stoofschotels en gepocheerde vlees- of visgerechten til je naar een hoger niveau met een scheutje wijn of bier. Of een scheutje liefde zoals ik het ook wel eens noem :-). In dit recept voor stoofvlees met bier en appelstroop maak ik dan ook gebruik van het donkerbruine abdijbier van Leffe, dat is namelijk een heerlijke smaakmaker in bijvoorbeeld stoofschotels (met vlees). Maar ook een mooi speciaalbiertje om lekker van te genieten tijdens een spelletjes avond of bij de open haard. Hij is namelijk lichtbitter met een vleugje karamel, koffie en chocolade. Dat is al een toetje op zich!
Stoofvlees met bier en meer
De speciaalbieren van Leffe zijn vol van smaak en passen dus perfect bij dit winterse seizoen. Niet alleen om te serveren voor bij de borrel of avondeten, maar ook heel goed IN je gerechten. Dit recept voor stoofvlees met bier en appelstroop wordt een stukje zoeter, maar vooral kruidiger door het bier en vormt een prima basis recept voor het Belgische friet stoofvlees. Voeg gerust nog andere groenten, zoals champignons, toe aan de schotel als je wilt variëren. Check hier in ieder geval nog meer overheerlijke stoofvlees recepten.
Zoek je nog een mooi (Feestdagen) cadeautje voor jezelf of een andere bierliefhebber? Bestel dan hier het Leffe Kookboek voor nog meer lekkere recepten voor stoofvlees met bier en meer…
PrintRecept: Stoofvlees met bier en appelstroop
Dit is een heerlijke Belgische stoofschotel gemaakt met Leffe bier. Deze stoofvlees met bier en appelstroop is hartig en zoet tegelijkertijd. Serveer met verse patat en mayonaise.
- Prep Time: 20 mins
- Cook Time: 2 hours, 30 mins
- Total Time: 2 hours, 50 mins
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Vlaamse keuken
Ingredients
- 1 kilo runderlappen
- 3 eetlepels bloem
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 30 gram roomboter
- 1 winterpeen
- 4 kruidnagels
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes tijm
- 3 eetlepels appelstroop
- 200 ml runderbouillon
- 1 flesje Leffe Bruin bier
- peper & zout
Extra:
- ruime braadpan met deksel.
Instructions
- Haal het vlees minstens een half uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dep daarna de runderlappen goed droog met keukenpapier. Snijd in blokken van 2×2 cm en stop in een ruime kom. Breng op smaak met peper & zout, voeg de bloem toe en roer door om al het stoofvlees te bedekken met bloem. Zet apart.
- Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en hak deze fijn. Smelt de boter in de braadpan en bak hierin de uien en knoflook glazig. Voeg de blokjes runderlappen toe en bak rondom aan.
- Schrap de winterpeen, snijd overlangs in repen en vervolgens in blokjes. Voeg toe aan het rundvlees, samen met de laurier, kruidnagel en takjes tijm.
- Zodra het vlees helemaal dichtgeschroeid is, voeg je de stroop toe en schenk de Leffe Bruin bier in de pan. TIP: schenk het bier langs de zijkant van de pan er in, om deze alvast op te warmen en het vlees niet teveel af te blussen qua temperatuur. Voeg hier ook de bouillon in delen toe en enkel als je ziet dat de pan droog gaat koken. Laat het stoofvlees met bier en appelstroop minimaal 2 uur (liefst langer) op laag vuur stoven.
- Serveer het stoofvlees met bier en appelstroop met homemade patat en mayonaise.
Dit artikel betreft een samenwerking met Leffe. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.
Marianne
….en wanneer gaat de bouillon erbij?
Betina Oostveen
Hi Marianne,
deze gaat na het bier erbij. Maar ook enkel als je ziet dat de stoofschotel het nodig heeft. Dus tegen droogkoken.
Lisa
Sowieso een deel bouillon. Of alleen als het gaat droogkoken. Ik ben een beetje in verwarring gebracht nu.
Fennie Vroomen
Hoi Bettina, heb geen reactie maar een vraag.
Ik heb een glutenallergie dus kan geen bier erin doen, wat kan ik als alternatief gebruiken?. Groetjes Fennie Vroomen
Betina Oostveen
Hi Fennie, je kunt glutenvrij bier gebruiken, maar deze compleet vervangen door bouillon of rode wijn kan natuurlijk ook.
Sabine
Zou je de appelstroop ook kunnen vervangen door een andere stroop, bv agave of esdoorn?
Betina Oostveen
Hi Sabine, heb ik nog niet geprobeerd, maar laat ons gerust weten wat het is geworden!
De beste recepten zijn ooit ontstaand door gewoonweg te proberen.
Thomas
Beste Betina,
Het begint weer wat af te koelen en het wordt al sneller donker dus ik wil graag een stoofvlees gerecht gaan proberen. Ik zie twee recepten waar ik moeilijk uit kan kiezen. U heeft het recept Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek en het recept Stoofvlees met bier en appelstroop. Kunt u mij vertellen waar het verschil in zit?
Ze zien er namelijk beide heerlijk uit en hebben veel gelijkenissen maar ik weet niet welke ik het beste kan kiezen. Ik ben benieuwd naar uw reactie.
Hans Schoof
Ik heb het gemaakt met appelstroop met kaneel en hele rozijnen. Geeft nog een extra dimensie En ik gebruik sucadelappen. en een beetje kruiden van Jonnie Boer (Zwolse stoof). Erg lekker.
Rootje
ik heb deze al regelmatig gemaakt en is erg lekker. nu krijgen we binnenkort eters en wil ik dit gaan maken voor 8 man.
Maar aangezien er bier in zit. lijkt mij dat de alcohol verdampt is, toch even de vraag: kan dit kwaad voor zwangere vrouwen ?
Betina Oostveen
Hi Rootje,
het meeste verdampt inderdaad, maar er zijn meer opties die je wellicht beter kunt doen:
1) gebruik een alcoholvrije bier soort, 2) de hoeveelheid bier halveren of helemaal vervangen door bouillon of een scheutje appelsap etc.