• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Stoofvlees met bier en appelstroop

Stoofvlees met bier en appelstroop

13 december 2018 Door Betina Oostveen 11 Reacties

Jump to Recipe

Dit is natuurlijk de tijd van het jaar voor winterse stoofschotels en suddervlees dat letterlijk uit elkaar valt op je tong. Dit recept voor stoofvlees met bier en appelstroop is een tikkeltje zoet, maar ook meteen een allemansvriend. Iedereen die ik ken wordt al wild als ik “Wie wil er friet stoofvlees?” roep, dus zet maar vast wat biertjes koud.

Stoofvlees met bier van Leffe

Tijdens deze donkere dagen zetten we graag volle en kruidige gerechten op tafel. Maar de meest simpele sauzen, stoofschotels en gepocheerde vlees- of visgerechten til je naar een hoger niveau met een scheutje wijn of bier. Of een scheutje liefde zoals ik het ook wel eens noem :-). In dit recept voor stoofvlees met bier en appelstroop maak ik dan ook gebruik van het donkerbruine abdijbier van Leffe, dat is namelijk een heerlijke smaakmaker in bijvoorbeeld stoofschotels (met vlees). Maar ook een mooi speciaalbiertje om lekker van te genieten tijdens een spelletjes avond of bij de open haard. Hij is namelijk lichtbitter met een vleugje karamel, koffie en chocolade. Dat is al een toetje op zich!

recept stoofvlees met bier en appelstroop © bettys kitchen

Stoofvlees met bier en meer

De speciaalbieren van Leffe zijn vol van smaak en passen dus perfect bij dit winterse seizoen. Niet alleen om te serveren voor bij de borrel of avondeten, maar ook heel goed IN je gerechten. Dit recept voor stoofvlees met bier en appelstroop wordt een stukje zoeter, maar vooral kruidiger door het bier en vormt een prima basis recept voor het Belgische friet stoofvlees. Voeg gerust nog andere groenten, zoals champignons, toe aan de schotel als je wilt variëren. Check hier in ieder geval nog meer overheerlijke stoofvlees recepten.

Zoek je nog een mooi (Feestdagen) cadeautje voor jezelf of een andere bierliefhebber? Bestel dan hier het Leffe Kookboek voor nog meer lekkere recepten voor stoofvlees met bier en meer…

Print

Recept: Stoofvlees met bier en appelstroop

recept stoofvlees met bier en appelstroop © bettys kitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Dit is een heerlijke Belgische stoofschotel gemaakt met Leffe bier. Deze stoofvlees met bier en appelstroop is hartig en zoet tegelijkertijd. Serveer met verse patat en mayonaise.

  • Author: Hugo Kennis (Leffe Kookboek)
  • Prep Time: 20 mins
  • Cook Time: 2 hours, 30 mins
  • Total Time: 2 hours, 50 mins
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Vlaamse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kilo runderlappen
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 30 gram roomboter
  • 1 winterpeen
  • 4 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 3 eetlepels appelstroop
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 flesje Leffe Bruin bier
  • peper & zout

Extra:

  • ruime braadpan met deksel.

recept stoofvlees met bier en appelstroop © bettys kitchen

Instructions

  1. Haal het vlees minstens een half uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dep daarna de runderlappen goed droog met keukenpapier. Snijd in blokken van 2×2 cm en stop in een ruime kom. Breng op smaak met peper & zout, voeg de bloem toe en roer door om al het stoofvlees te bedekken met bloem. Zet apart.
  2. Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en hak deze fijn. Smelt de boter in de braadpan en bak hierin de uien en knoflook glazig. Voeg de blokjes runderlappen toe en bak rondom aan.
  3. Schrap de winterpeen, snijd overlangs in repen en vervolgens in blokjes. Voeg toe aan het rundvlees, samen met de laurier, kruidnagel en takjes tijm. 
  4. Zodra het vlees helemaal dichtgeschroeid is, voeg je de stroop toe en schenk de Leffe Bruin bier in de pan. TIP: schenk het bier langs de zijkant van de pan er in, om deze alvast op te warmen en het vlees niet teveel af te blussen qua temperatuur. Voeg hier ook de bouillon in delen toe en enkel als je ziet dat de pan droog gaat koken. Laat het stoofvlees met bier en appelstroop minimaal 2 uur (liefst langer) op laag vuur stoven.
  5. Serveer het stoofvlees met bier en appelstroop met homemade patat en mayonaise.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept stoofvlees met bier en appelstroop © bettys kitchen

Dit artikel betreft een samenwerking met Leffe. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Vlees Recepten Tags: Belgische Keuken, Bier, friet, knoflook, laurier blad, Leffe, patat, runderlappen, rundvlees, samenwerkingen, stoofschotel, stoofvlees, tijm, uien, vlees, Winter, winterpeen

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gingerbread Koekjes – Hartenhuis
Volgend bericht: Kerst in Londen (Vlog) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marianne

    16 december 2018 om 2:46 pm

    ….en wanneer gaat de bouillon erbij?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 december 2018 om 9:44 pm

      Hi Marianne,
      deze gaat na het bier erbij. Maar ook enkel als je ziet dat de stoofschotel het nodig heeft. Dus tegen droogkoken.

      Beantwoorden
      • Lisa

        31 januari 2021 om 4:45 pm

        Sowieso een deel bouillon. Of alleen als het gaat droogkoken. Ik ben een beetje in verwarring gebracht nu.

    • Fennie Vroomen

      6 februari 2024 om 10:44 pm

      Hoi Bettina, heb geen reactie maar een vraag.
      Ik heb een glutenallergie dus kan geen bier erin doen, wat kan ik als alternatief gebruiken?. Groetjes Fennie Vroomen

      Beantwoorden
      • Betina Oostveen

        12 februari 2024 om 12:31 pm

        Hi Fennie, je kunt glutenvrij bier gebruiken, maar deze compleet vervangen door bouillon of rode wijn kan natuurlijk ook.

  2. Sabine

    30 januari 2020 om 10:29 am

    Zou je de appelstroop ook kunnen vervangen door een andere stroop, bv agave of esdoorn?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      30 januari 2020 om 12:54 pm

      Hi Sabine, heb ik nog niet geprobeerd, maar laat ons gerust weten wat het is geworden!
      De beste recepten zijn ooit ontstaand door gewoonweg te proberen.

      Beantwoorden
  3. Thomas

    2 september 2020 om 12:48 pm

    Beste Betina,

    Het begint weer wat af te koelen en het wordt al sneller donker dus ik wil graag een stoofvlees gerecht gaan proberen. Ik zie twee recepten waar ik moeilijk uit kan kiezen. U heeft het recept Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek en het recept Stoofvlees met bier en appelstroop. Kunt u mij vertellen waar het verschil in zit?
    Ze zien er namelijk beide heerlijk uit en hebben veel gelijkenissen maar ik weet niet welke ik het beste kan kiezen. Ik ben benieuwd naar uw reactie.

    Beantwoorden
  4. Hans Schoof

    12 november 2020 om 12:56 pm

    Ik heb het gemaakt met appelstroop met kaneel en hele rozijnen. Geeft nog een extra dimensie En ik gebruik sucadelappen. en een beetje kruiden van Jonnie Boer (Zwolse stoof). Erg lekker.

    Beantwoorden
  5. Rootje

    8 november 2023 om 10:39 am

    ik heb deze al regelmatig gemaakt en is erg lekker. nu krijgen we binnenkort eters en wil ik dit gaan maken voor 8 man.
    Maar aangezien er bier in zit. lijkt mij dat de alcohol verdampt is, toch even de vraag: kan dit kwaad voor zwangere vrouwen ?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      10 november 2023 om 10:15 am

      Hi Rootje,
      het meeste verdampt inderdaad, maar er zijn meer opties die je wellicht beter kunt doen:
      1) gebruik een alcoholvrije bier soort, 2) de hoeveelheid bier halveren of helemaal vervangen door bouillon of een scheutje appelsap etc.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee