Het is weer een Meatless Monday! Ik maakte voor vandaag deze gezonde en romige Indiase spinazie curry met paneer, ook wel palak paneer genoemd. Het is een lekker snel te bereiden curry voor de doordeweekse maandag en dus volledig vegetarisch.
Zelf Indiase Spinazie curry maken
Ik heb deze spinazie curry met paneer bewust wat makkelijk en snel te bereiden gemaakt. Daar hou ik nu eenmaal van op doordeweekse avonden, hoewel het niet moet afdoen aan de smaak natuurlijk. De meeste Indiase curry’s zijn gerechten die lang dienen te stoven of garen en vaak ook met een vrij lange lijst aan ingrediënten. Bij mijn versie van deze bekende spinazie curry met paneer is dat dus niet het geval.
Wat is Indiase ‘paneer’ kaas?
Paneer is een witte kaas die mild en romig van smaak is. Het lijkt eigenlijk een beetje op hüttenkäse, maar is in een groot blok geperst. In India is paneer een populaire vleesvervanger en smaakt heerlijk in deze spinazie curry met paneer. En in Indiase restaurants staat het dan ook regelmatig op de kaart als vegetarisch alternatief want het behoudt ook zijn vorm tijdens het bakken. Niet alleen in de alom bekende ‘Palak Paneer’ maar ook zie je deze kaas vaak terug in andere Indiase klassieke gerechten. Absoluut het uitproberen waard dus en ik heb mezelf voorgenomen hier zeker vaker mee te gaan koken.
Nog meer Indiase recepten om van te smullen!
Ben jij nu ook geïnspireerd geraakt door deze lekkere spinazie curry met paneer kaas? Naast de ‘Palak’ Paneer’ hebben wij nog meer Indiase klassiekers voor je op de site staan: Eerder maakte ik ook een pompoen curry met linzen en kokosmelk en deze Indiase plaattaart met doperwertjes is ook heerlijk om eens uit te proberen! Betty verraste iedereen met deze vegetarische kikkererwten curry en de Aloo Gobi is een klassiek gerecht van bloemkool en aardappel die iedereen een keer gegeten moet hebben. Check hier nog veel meer lekkers uit de Indiase keuken!
Recept: Spinazie curry met paneer (Palak paneer)
Deze vegetarische romige spinazie curry met paneer, wordt in India palak paneer genoemd.Het is een lekker snel te bereiden curry voor de doordeweekse dag en volledig vegetarisch. De curry bestaat o.a. uit spinazie, uien en yoghurt en is heerlijk met rijst en naan brood.
- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 25 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Indiase keuken
Ingredients
- 200 gram paneer
- 350 gram verse, gewassen spinazie
- 2 witte uien
- 2 tomaten
- 3 teentjes knoflook
- Een stuk gember, zo’n 2 bij 3 cm.
- 75 ml. crème fraîche
- 125 ml. volle yoghurt
- 2 tl. garam masala kruiden
- 1 tl. chilipeper (of meer naar eigen smaak)
- Een flinke hand verse koriander
- Peper en zout
- Ghee (geklaarde boter) om te bakken
- Naan en/of rijst om erbij de serveren
Instructions
- Bereid de naan en/of rijst volgens de gebruiksaanwijzing
- Blancheer de spinazie, op deze manier blijft de mooie, groene kleur en voedingsstoffen behouden. Dit doe je door een flinke pan water met wat zout aan de kook te brengen. Schep de spinazie erin, druk alle blaadjes goed onder water en kook het voor max. 3 minuten. Giet de spinazie dan direct af en spoel het af onder ijskoud water. Stop de spinazie in een kom, giet het resterende water eruit. Je hoeft het water er niet helemaal uit te drukken. Met een staafmixer of in de keukenmachine mix je het tot een egaal geheel.
- Snij de ui, knoflook, gember en tomaten heel fijn. Verwarm een flinke eetlepel ghee in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de uitjes totdat ze glazig zijn. Roer vervolgens de knoflook en gember erdoorheen en na een paar minuten ook de tomaat.
- Vervolgens roer je ook de garam masala en chilipeper door de groenten en schep de spinaziesaus erdoorheen. Voeg een flinke snuf peper en zout toe en laat het op zacht vuur zachtjes pruttelen voor zo’n 10 minuten.
- Ondertussen snij je de paneer in blokjes. Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Verwarm ook wat ghee in en bak de paneer in een paar minuten aan alle kanten lichtbruin (en knapperig, jam!).
- Schep de crème fraîche, yoghurt, paneer en verse koriander door het spinazie-mengsel en verwarm de spinazie curry nog even kort. Breng het niet aan de kook.
- Serveer de spinazie curry met de rijst en/of naan.
Eet smakelijk.
Liefs, Nanda
Notes
Bewaartip: deze spinazie curry met paneer kun je prima nog enkele dagen goed afgedekt in de koelkast bewaren wanneer je wat over hebt. Warm het een paar dagen later op voor de lunch of een snel diner. Dubbel genieten!
Youri bakker
Erg lekker ziet dit eruit. Ik vind curry zelf ook erg lekker en ga deze zeker een keer maken
Betina Oostveen
Hi Youri, dat is goed om te horen! Ben benieuwd wat je er dan van vind. 🙂