• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Pasta Recepten / Pasta all’ Amatriciana

Pasta all’ Amatriciana

10 april 2013 Door Betina Oostveen Reageer

Afgelopen zomer was ik in Rome, waar ik voor het eerst pasta met Amatriciana saus heb geproefd. Deze saus vind zijn oorsprong in het plaatsje Amatrice (Noord-Lazio, Italië) en is een typisch streekgerecht voor midden Italië.

Wat is pasta all’ Amatriciana?

De basis voor pasta Amatriciana is Pancetta – een gerookt Italiaanse spek , die heel veel smaak afgeeft aan een simpele tomatensaus met lekker wat rode peper voor de pit en geserveerd wordt met Pecorino kaas. Veel meer is er niet voor nodig. Maar je kunt ook gerust ontbijtspek of katenspek gebruiken. Vraag de slager (in de supermarkt) of hij een dikke plak afsnijd in de snijmachine, in plaats van dunne voorgesneden plakjes te kopen. Zo kun je namelijk zelf blokjes spek snijden voor de saus. Serveer hier hooguit een frisse groene salade bij, om wat extra vitamines binnen te krijgen. Maar that’s it: hou je pasta all’Amatriciana zo simpel en puur mogelijk!

recept pasta all amatriciana © bettyskitchen

Nog meer pasta recepten met tomatensaus

Maar naast deze pittige pasta all’ Amatriciana heb ik nog meer pasta recepten met tomatensaus voor je! Probeer ook eens deze pasta al ragu! Een rijke saus van gehakt en tomaten is zo lekker namelijk! Maar deze tagliatelle pasta met chorizo en venkel is ook geweldig! En wat dacht je dan van deze Amerikaanse “Spaghetti Meatballs“? Probeer ook eens onze klassieker Lasagna Bolognese recept? Die blijft altijd verrukkelijk om op tafel te zetten. Eet smakelijk alvast!


Print

Recept: Pasta all’ Amatriciana

recept pasta all amatriciana © bettyskitchen
Print Recipe

Afgelopen zomer was ik in Rome, waar ik voor het eerst pasta met Amatriciana saus heb geproefd. Deze saus vind zijn oorsprong in het plaatsje Amatrice (Noord-Lazio, Italië) en is een typisch streekgerecht voor midden Italië. De saus is een simpele tomatensaus met lekker wat rode peper voor de pit en geserveerd met Pecorino kaas

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 4 personen. 1x
  • Category: Pasta
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gram pancetta
  • 1 Spaanse rode peper,
  • 2 sjalotjes,
  • 2 grote knoflooktenen,
  • 1 blik gepelde tomaten,
  • 1 theelepel gedroogde oregano,
  • 400 gram rigatoni pasta,
  • zout,
  • pecorino kaas,
  • 200 gram eikenblad of krulsla melange,
  • 1 komkommer,
  • 4 eetlepels pijnboompitten,
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge,
  • 1–2 eetlepels witte balsamico azijn.

Instructions

  1. Maak eerst  de salade: Verhit een koekenpan en bak hierin de pijnboompitten. Was en schil de komkommer en snijd dunne plakken (bijvoorbeeld met behulp van een kaasschaaf). Mix in een kom de sla met de komkommer en pijnboompitten. Breng op smaak met de olijfolie en witte balsamico, en zet apart.
  2. Maak nu de Amatriciana saus: Snijd het spek in stukjes. Pel en snipper de sjalotten en knoflook. Verwijder de steel van de peper en snijd de rest in fijne stukjes. ( je kunt de zaadlijst ook verwijderen, dan wordt het geheel minder pittig!
  3. Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de spekjes gedurende 5 minuten.
  4. Schep de spekjes uit pan en bak in het achtergebleven bakvet de sjalotjes, knoflook en rode peper gedurende 1 minuut. 
  5. Giet de gepelde tomaten in een kom en gebruik een pureestamper (of je handen) om de tomaten fijn te maken. Voeg toe aan de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus sudderen gedurende 5 minuten.
  6. Voeg daarna het spek weer toe aan de saus, samen met de gedroogde oregano, en laat nogmaals 5-10  minuten sudderen.
  7. Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de pasta. Voeg eventueel een beetje zout toe en kook de rigatoni volgens de verpakking.
  8. Giet de rigatoni af , voeg de Amarticiana saus toe en schep goed om. Serveer de rigatoni all’ Amatriciana in een groot, diep bord. Daarop strooi je de  geraspte pecorino kaas, en serveer met de salade.

Buon Appetito!

Keywords: pasta, saus, tomaten, rode peper, knoflook, rigation

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept pasta all amatriciana © bettyskitchen

Category: Pasta Recepten Tags: balsamico azijn, Italiaanse keuken, Kaas, ontbijtspek, pancetta, pecorino, tomaten, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 10x reclameborden met humor
Volgend bericht: Soto Ajam (Indonesische kippensoep met rijst) »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in